REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dar prieš kelis dešimtmečius dvidešimties su trupučiu bevaikė neištekėjusi mergina galėjo būti drąsiai pavadinta senmerge. Dabar šis amžiaus cenzas nebe toks griežtas, moterys pirmagimių susilaukti ryžtasi vis vėliau ir vėliau.

REKLAMA
REKLAMA

Kokio amžiaus verčiau gimdyti, yra įvairių nuomonių. „Vaikai labiau džiaugiasi jaunomis mamoms“, bet „vyresnės mamos yra labiau pasiruošusios šioms svarbioms pareigoms“ – argumentuoja vieni kitiems skirtingų nuomonių šalininkai.

REKLAMA

Tačiau šiais laikais, kai karjera ir materialinių gėrybių kaupimas išstumia planus sukurti šeimą, vis dažniau moterys pirmagimių susilaukia artėjant trisdešimtmečiui arba dar vėliau. O gal motinystė brandesniame amžiuje turi kur kas daugiau pliusų nei minusų?

Mokslininkai negailestingi – gimdymas vyresniame amžiuje susijęs su didesne įvairių komplikacijų ir ligų rizika. Įdomu tai, kad įtakos gali turėti ne tik motinos, bet ir tėvo amžius. Vyresnio amžiaus tėvams didesnė tikimybė sulaukti atžalos su įvairiais neurologiniais vystymosi sutrikimais, įskaitant šizofreniją ir autizmą.

REKLAMA
REKLAMA

Kita vertus, jei moteris nusprendžia pirmagimio susilaukti vyresniame amžiuje, tai dar nereiškia, kad nėštumas bus komplikuotas. Kai kurie mokslininkai teigia, kad nėra amžiaus skirtumų, susijusių su „nėštukių“ fiziniais nepatogumais ar nuotaika nėštumo metu. Taip pat pastebėta, kad vyresnės mamos labiau nerimauja dėl savo dar negimusio kūdikio nei jaunos mamos. Be to, pagimdžiusios vyresniame amžiuje ir tapusios jaunomis mamomis moterys įprastai atjaunėja.

Apskritai nėštumo ir gimdymo komplikacijos susijusios ne tiek su vyresniu amžiumi, kiek su bendra moters sveikata. Tiesa ta, kad moters organizmas ima senti po 25 metų, ima progresuoti lėtinės ligos, dėl ko ir atsiranda nėštumo komplikacijų. Manoma, kad optimalus amžius gimdyti yra nuo 20 iki 30 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų