REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas imasi svarstyti Užimtumo rėmimo įstatymo pataisas, kurias priėmus įsigaliotų įsipareigojimo įdarbinti sistema, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.

REKLAMA
REKLAMA

Bedarbiai ir apie atleidimą iš darbo įspėti žmonės už numatytą pinigų sumą profesiniuose mokymuose įgytų tas specialybes, kurios reikalingos konkrečiose įmonėse. Todėl jose po mokymų, būtų iš karto įdarbinami.

REKLAMA

Pastaruoju metu per savaitę paprastai užregistruojama apie 4 tūkst. naujų bedarbių. Šalies Darbo biržoje iš viso yra užsiregistravę 224 tūkst. bedarbių. Ši įstaiga siūlo 5 tūkst. laisvų darbo vietų. Iki šiol Darbo biržoje užsiregistravę bedarbiai galėjo būti siunčiami profesiniams mokymams užimtumo centruose. Juose žmonės įgydavo specialybes, nepaisant poreikio darbo rinkoje. Todėl po mokymų nebūtinai rasdavo darbo. Patvirtinus užimtumo įstatymo pataisas, bedarbis turėtų daugiau pasirinkimo galimybių.

REKLAMA
REKLAMA

„Ieškantis persikvalifikavimo galimybių žmogus, tai yra Darbo birža, siųsdama persikvalifikavimui, duoda galimybę pasirinkti pačiam asmeniui, kur jis reikiamą kvalifikaciją turėtų įgyti: ar profesinio mokymo sistemoje, ar darbo rinkos mokymo centruose, ar pas patį darbdavį, jeigu jisai turi reikiamas galimybes suteikti kvalifikaciją savo būsimam darbuotojui“, – teigė socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas.

Pagal ministerijos siūlomas užimtumo įstatymo pataisas, tarp bedarbio, Darbo biržos ir darbdavio būtų pasirašoma trišalė sutartis. Kursus visai ar iš dalies apmokės Darbo birža. Įdarbinęs žmogų darbdavys įsipareigotų išlaikyti darbo vietą ne trumpiau nei vienerius metus, o bedarbis joje dirbti ne trumpiau nei pusę metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiai dienai turime apie 70 darbdavių, kurie išreiškė ketinimus dalyvauti mokymo procese, garantuojant jų įdarbinimą. Bus labiau atsižvelgiama į darbdavių poreikius, į tolimesnes perspektyvas, kad pasibaigus mokslui žmogus vėl netaptų mūsų klientu“, – sakė Lietuvos darbo biržos direktorius Mindaugas Petras Balašaitis.

Pasirašę sutartį su Darbo birža ir įsipareigoję po mokymų pradėti savarankišką veiklą, ja privalės verstis ne trumpiau nei pusę metų.

Žadama, kad bedarbiui būtų apmokamos ne tik profesinio mokymo išlaidos, bet ir skiriama stipendija. Taip galėtų būti padengiamos kelionės, apgyvendinimo ir privalomojo sveikatos tikrinimo išlaidos.

Užimtumo įstatymo pataisų projekte numatyta, kad jos įsigaliotų nuo lapkričio mėnesio.

Algirdas IGORIUS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų