REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prasidėjus naujiems mokslo metams į savivaldybių socialinės rūpybos skyrius vis dar plaukia tėvų, prašančių nemokamo maisto mokyklose, prašymai.

REKLAMA
REKLAMA

Tauragės rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Ligita Rimkuvienė sako, nuo liepos 1 d. iki šios dienos Tauragės rajono gyventojai pateikė 1581 prašymą dėl socialinės paramos mokiniams skyrimo, pernai per tą patį laikotarpį buvo pateikti 1624 prašymai. Jau priimti sprendimai dėl nemokamo maitinimo mokiniams skyrimo ir paramos mokinio reikmenims įsigyti 2160-čiai mokinių. Socialinė parama mokiniams skiriama vadovaujantis LR socialinės paramos mokiniams įstatymu. Priklausomai nuo šeimos gaunamų pajamų, mokiniai turi teisę tiek į nemokamus pietus, tiek ir į aprūpinimą mokinio reikmenimis, jeigu pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį yra mažesnės kaip 1,5 VRP (valstybės remiamų pajamų) dydžio (525 Lt). Yra ir išimčių. Atsižvelgiant į šeimos gyvenimo sąlygas, jeigu vidutinės pajamos vienam šeimos nariui neviršija 2 VRP dydžio (700 Lt), gali būti skiriamas nemokamas maitinimas mokiniams, kai mokinys auga tris ir daugiau vaikų auginančioje šeimoje; mokinys auga nepilnoje šeimoje; mokinio tėvas (-ai) neįgalus; dėl šeimoje įvykusios nelaimės ar kt. priežasčių. Šie prašymai svarstomi komisijos posėdyje, kuri priima sprendimą dėl nemokamo maitinimo skyrimo ar neskyrimo. Prasidėjus šiems mokslo metams komisijai svarstyti buvo pateikta 19 prašymų ir visi jie buvo patenkinti, buvo paskirtas nemokamas maitinimas mokiniams mokykloje.

REKLAMA

Pasak L.Rimkuvienės, kad mokinys gautų nemokamą maitinimą ir būtų aprūpintas mokinio reikmenimis nuo mokslo metų pradžios, pareiškėjai gali kreiptis jau nuo liepos 1 dienos. Dėl aprūpinimo mokinio reikmenimis prašymus galima pateikti tik iki spalio 20 d., o dėl nemokamo maitinimo galima kreiptis bet kada ir mokslo metų eigoje, esant atitinkamoms aplinkybėms ir atsiradus poreikiui tokiai paramai. Jei socialinė parama mokiniui būtina ir mokinio tėvai nesikreipia dėl socialinės paramos mokiniams, mokykla apie tai raštu informuoja Socialinės paramos skyrių ir pateikia visą turimą informaciją, reikalingą socialinei paramai skirti.

REKLAMA
REKLAMA

Nemokamam maitinimui mokiniams mokyklose teikti valstybė skiria lėšas maisto produktų, reikalingų gamybai, įsigijimui, o savivaldybė apmoka maisto gamybos išlaidas.

Paramai mokinio reikmenims įsigyti vienam mokiniui skiriama 156 Lt dydžio išmoka. Šiemet lėšų paramai mokinio reikmenims yra suplanuota ir paskirta daugiau negu pernai.

Tauragės rajone praėjusiais 2010 metais parama mokinio reikmenims įsigyti skirta 2789 mokiniams, jiems išmokėta 435 tūkst. Lt, o nemokamai maitinami buvo 3349 mokiniai. Socialinei paramai mokiniams šiems kalendoriniams 2011 metams skirta 2,475 mln. Lt – 2,025 mln. Lt mokinių maitinimui ir 450 tūkst. Lt mokinio reikmenims įsigyti.

Pasak Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos specialistų, nemokamai mokyklose valgančių moksleivių Lietuvoje pastaraisiais metais daugėja. Užpernai taip maitinosi per 140 tūkstančių mokinių. Pernai jų skaičius padidėjo penkiais tūkstančiais, o šiemet, planuojama, nemokamai besimaitinančiųjų bus 160 tūkstančių. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, nemokamas mokinių maitinimas biudžetui kainuos daugiau nei 112 milijonų litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų