REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Astronomai atrado antrą planetą už Saulės sitemos ribų, kurioje, rodos, būtų galima gyventi, nes ji yra tinkamoje zonoje, rašoma telegraph.co.uk.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto sąlygos ten ne pačios puikiausios – itin karšta ir tvanku. Panašiai kaip garinėje pirtyje.

REKLAMA

Europos astronomai apie šį ir dar 50-ies planetų atradimą paskelbė JAV vykusioje konferencijoje.

Ši planeta glūdi vadinamojoje „Goldilokų zonoje“, kurioje skystos būsenos vandeniui nėra nei per karšta, nei per šalta. O tai – esminė sąlyga gyvybei egzistuoti.

Naujai atrasta planeta turėtų būti uolėta ir tvirta, kaip mūsų gyvenama Žemė. Tik tuomet ji priskirtina Goldilokų tipo planetai.

Mokslininkų teigumu, šios planetos masė yra daugiau nei pusketvirto karto didesnė už Žemės. Temperatūra joje svyruoja tarp 30 – 50 C. Be to, ten labai drėgna, o traukos jėga – 1,4 karto didesnė nei Žemėje.

REKLAMA
REKLAMA

„Ten – be galo tvanku. Pabandykite įsivaizduoti pačią tvankiausią dieną, kokią esate patyrę, – šioje planetoje jausmas turėtų būti panašus, – pasakojo mokslinio tyrimo autorė, Vokietijos Maxo Plancko instituto astronomė Lisa Kaltenegger. – Bet mes toli gražu neteigiame, kad ši planeta yra tinkama gyventi, tarkime, tau ar man“. Tačiau, anot astronomės, kitos gyvybės formos ten galėtų sėkmingai įsikurti.

Naujoji planeta, pavdinta HD85512b, nutolusi nuo Žemės per 35 šviesmečius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų