REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Už komentarus apie gėjus nuteisti penki šilutiškiai

Šilutės prokuratūroje daugėja baudžiamųjų bylų, kuriose baudos skiriamos už šmeižikiško pobūdžio komentarus internete.

REKLAMA
REKLAMA

Šią vasarą jau net penki vyrai Šilutės rajono apylinkės teisme nuteisti už viešus raginimus susidoroti su homoseksualios orientacijos asmenimis arba išsityčiojimą iš jų. Už tokių komentarų internete rašymą baudžiamaisias įsakymais nuteisti asmenys privalės plačiai atverti savo pinigines – teismas juos nubaudė piniginėmis baudomis.

REKLAMA

Šilutės rajono apylinkės vyriausiasis prokuroras Rimvydas Kurpavičius „Šilokarčemai“ sakė, kad tokių įžeidžiančių komentarų autoriai turėtų žinoti, jog prie kiekvieno internete patalpinto komentaro yra matomas IP adresas, pagal kurį teisėsaugininkai nesunkiai nustato, iš kokio kompiuterio vienas ar kitas komentaras išsiųstas.

Už komentarą – 650 litų bauda

Juknaičių seniūnijos Kanteriškių kaime gyvenantis Antanas Gudaitis (gim. 1948 m.) sumanė tinklalapyje lrytas.lt pakomentuoti straipsnį „Atleistas iš universiteto gėjus padavė rektorių į teismą“. Praėjusiais metais, sausio 30-ąją, 23 val. 17 min., jis parašė tokį komentarą:

REKLAMA
REKLAMA

„Lauk iš Lietuvos tuos išgamas piderasus aš esu mokečių mokėtojas ir nenoriu jog pidaras mokytų mano vaiką tapti pidaru ne vieta jam universitete jo vieta ant parašos t. y. šikininke. Nahuja mums ta europos sąjunga jei mes katalikiška valstybė esame verčiami pripažinti tai kas mums krikščionims yra svetima, Lietuvos tikintieji netylėkit. Dievo tarnai kur esate jūs kunigai, vyskūpai ir visa katalikų bažnyčia ar to mus mokė kristus?“.

Už šį komentarą teisėja Nijolė Bagdonienė liepos 25-ąją A.Gudaičiui paskyrė 5 MGL dydžio (650 litų) piniginę baudą. Ją nuteistasis privalės sumokėti per penkis mėnesius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir nubaudė, ir kompiuterį konfiskavo

Kitiems keturiems asmenims baudžiamieji įsakymai dar neįsiteisėję, todėl jų pavardžių skelbti negalime.

Šilutėje, Jaunimo alėjoje, gyvenantis Darius M. (gim. 1973 m.) dirba statybininku, o po darbo, matyt, yra mėgėjas rašyti internete komentarus.

Praėjusių metų vasario 1-ąją, 17 val., jis pakomentavo lrytas.lt publikuotą straipsnį „Homoseksualaus atlikėjo artimiesiems – patyčios“. Darius M. pasiuntė komentarą: „naikint visus pyderasus... fuu urodai“.

Kovo 12 dieną, 11 val. 4 min., Darius M. parašė dar vieną komentarą: „padarė gera darba užmušė pyderasa viena“. Teismas pripažino, kad šis vyriškis tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ir kurstė diskriminuoti homoseksualios orientacijos žmonių grupę.

REKLAMA

Už tai teisėjas Robertas Povilaitis paskyrė Dariui M. 12 MGL (1560 litų) baudą bei konfiskavo dar ir jo kompiuterį, kaip nusikaltimo padarymo įrankį.

Vienoje byloje – trys nuteistieji

Trys šilutiškiai, kurie vienas kito tikriausiai net nepažįsta, buvo nuteisti už praėjusių metų sausio 23-iąją lrytas.lt portale prie to paties straipsnio parašytus homoseksualios orientacijos asmenis žeidžiančius komentarus. Pastarajame straipsnyje buvo rašyta apie Vilniuje planuojamą surengti gėjų paradą.

Savo vardu pasirašęs vienoje statybos bendrovėje dirbantis šilutiškis Audrius R. (gim. 1971 m.) komentare rašė: „Nekenčiu išsigimėlių, kurie demonstruojasi, kad yra išsigimėliai“. Jis taip pat nurodė, kad jiems geriausias vaistas būtų beisbolo lazda.

REKLAMA

Ikiteisminio tyrimo metu Audrius R. teisinosi, jog komentarą parašė perskaitęs kitų žmonių pasisakymus, kurių daugelis buvo įžeidžiančio pobūdžio. Jis aiškino nesąs nusiteikęs prieš gėjų seksualinę orientaciją ar prieš tokių žmonių grupę. Tada jam atrodė, kad viešai organizuoti tokius paradus dabartinėje visuomenėje nepridera.

Teisėja Irena Vilkienė nustatė, kad Audriaus R. komentare buvo skatinama tyčiotis ir niekinti žmonių grupę dėl jų seksualinės orientacijos. Nuteistajam paskirta 780 litų dydžio bauda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O štai kitas nuteistasis, Traksėdiuose gyvenantis Nerijus N. (gim. 1986 m.) gėjų parado organizatorius ir dalyvius išvadino „pyderais“. Komentare Nerijus N. teigė, kad jeigu bus išduotas leidimas eitynėms organizuoti, jis rinks draugus ir varys daužyti gėjų, kad viso pasaulio spauda rašytų, jog mes nekenčiame iškrypimų.

Traksėdiškis internete patalpino tokį komentrą: „Na, žodžiu, man atrodo, šį kartą leidimą Grybauskaitė suteiks gėjams, ir gėjai įstatys į mūsų žemelę savo kuolus su spalvota vėliava, ir pareikš, kad okupuota Lietuva, beliks tik Rusiją užspaust“.

REKLAMA

Komentatorius savo kaltę pripažino visiškai jau ikiteisminio tyrimo metu. Jis pažymėjo, kad taip rašydamas norėjo išreikšti tik savo poziciją dėl organizuojamo parado.

„Nesu prieš juos nusiteikęs, tačiau man nepatiko, kad jie viešai nori rodytis parade. Gailiuosi dėl pavartotų žodžių „pyderai“ ir „pideriugos“, juos pavartojau, nes įprastai šiais keiksmažodžiais šią asmenų grupę dėl jų seksualinės orientacijos taip visi vadina“, – teisėtvarkininkams teisinosi traksėdiškis.

Jis nubaustas 910 litų dydžio bauda.

Vyriausias šios trijulės atstovas Antanas B. (gim. 1958 m., gyv. Taikos g.), pasirašęs slapyvardžiu „Tetytė“, savo komentare minėjo net Adolfą Hitlerį, kuris esą gėjus vadindavo „bybelforseriais“ ir sodindavo juos į dujų kameras.

REKLAMA

„Koks gali būti bybelforserių paradas? Juos visus mėšlus nuo žemės paviršiaus nušluoti, prakeikti pelekai, velniop“, - raginimas smurtauti ir neapykanta liejosi šilutiškio komentare. Ikiteisminiame tyrime šis komentatorius teigė žodį „bybelforseriai“ pavartojęs iš rašytojo Balio Sruogos knygos. „Jeigu knygoje, kurią skaitė visa Lietuva, yra vartojami tokie žodžiai, manau, juos galiu vartoti ir aš“, – kalbėjo Antanas B. Jis gailėjosi dėl parašyto komentaro, ir pabrėžė tik norintis, kad gėjai viešai nesidemonstruotų.

Antanui B. teismas paskyrė taip pat 910 litų baudą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų