REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Darbo partijos taryba nusprendė prašyti teisės ekspertų išvadų dėl buvusio krašto apsaugos ministro ir koalicijos partnerio Gedimino Kirkilo veiksmų ir per mėnesį kreiptis į teisėsaugos institucijas bei inicijuoti įstatymų pataisas, kurios užkirstų kelią politikams, einantiems atsakingas pareigas ar dirbantiems Vyriausybėje, daryti spaudimą partijų vadovams ar jų delegatams Vyriausybėje.

REKLAMA
REKLAMA

Tokį sprendimą dėl G. Kirkilo veiksmų prieš tuometinius partnerius – Darbo partiją, kenkimą šalies nacionaliniam saugumui, Vyriausybės darbo stabilumui 2004–2005 metais – priėmė Darbo partija pirmadienį surengtame neeiliniame partijos tarybos posėdyje.

REKLAMA

Žiniasklaidos teigimu, daugiau nei prieš penkerius metus socialdemokratų deleguotas krašto apsaugos ministras G. Kirkilas siekė daryti įtaką Darbo partijos sprendimams, nors tuo metu Vyriausybėje dirbo išvien su darbiečiais. Skelbiama, kad mintimis apie nesėkmingas pastangas pakeisti Darbo partijos vadovybę su amerikiečiais esą dalijosi tuometis krašto apsaugos ministras G. Kirkilas, 2006 m., po Algirdo Brazausko atsistatydinimo, perėmęs Premjero postą.

REKLAMA
REKLAMA

„Krašto apsaugos ministras G. Kirkilas ambasadoriui pripažino, kad socialdemokratų bandymai surežisuoti perversmą Darbo partijoje – kurį jis drąsiai ambasadoriui pranašavo prieš savaitę – neįgavo pagreičio. G. Kirkilas vis dėlto pabrėžė, kad Socialdemokratų partija ir toliau vykdys savo planą“, – pokalbį su G. Kirkilu aprašo JAV diplomatai.

Pateikdami savo situacijos vertinimą, JAV diplomatai Viktorą Uspaskichą vadino neabejotinu „labai disciplinuotos partijos“ lyderiu ir abejojo, ar kas nors partijos viduje galėtų jam sudaryti rimtą konkurenciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot Darbo partijos pirmininko pavaduotojo Vytauto Gapšio, G. Kirkilo veiksmai, apie kuriuos prabilta JAV ambasados tarnautojų laiškuose, gali būti laikytini kaip nukreipti ne tik prieš Darbo partiją, bet prieš visą tuometinę Vyriausybę ir visos Lietuvos stabilumą.

„Partijos tarybos nuomone, bandymai kenkti partijai buvo susiję su pastangomis daryti įtaką Vyriausybei. Yra kelios nuomonės, dėl ko tai buvo daroma, bet kol kas anksti apie tai kalbėti. Faktas akivaizdus, kad kartu su šiais bandymais buvo daromas spaudimas ir frakcijos nariams, siekiant juos patraukti į savo pusę“, – sako V. Gapšys.

REKLAMA

Jo teigimu, siekdama visapusiško aiškumo, Darbo partija nutarė kreiptis į teisės ekspertus dėl galimai antiįstatymiškų socialdemokratų partijos vadovų ir kitų asmenų veiksmų.

„Kaip pasirodo, krašto apsaugos ministro pareigas einantis asmuo turi didelių galimybių veikti ne tik valstybės, bet ir savo labui. Akivaizdu, kad interesai buvo kur kas platesni, nei tuo metu tvirtai tikėjo visas Ministrų Kabinetas. Situacija yra labai rimta ir pavojinga šaliai, nes, pasirodo, bet kas, būdamas kiek aukštesnėse pareigose, gali priimti labai svarbius sprendimus kitų organizacijų ar net Vyriausybės narių atžvilgiu“, – sako politikas.

REKLAMA

Pasak V. Gapšio, partijos taryba nutarė kreipimąsi į teisėsaugą parengti kartu su teisininkais, nes kai kurios aplinkybės turi būti deramai įvertintos.

Paviešintose JAV diplomatų ataskaitose minima, kad, G. Kirkilui tapus Lietuvos Premjeru, jo patarėjas, buvęs Užsienio reikalų ministerijos valstybės sekretorius Albinas Januška sakė, kad Lietuvos Vyriausybė (įskaitant jį patį) surengė Darbo partijos centrinės figūros V. Uspaskicho išsiuntimą iš Lietuvos.

„Įvairiais laikotarpiais atskleisti pareigūnų liudijimai ir pateikta informacija parodo, kad Darbo partija buvo tapusi politinio, finansinio ir teisinio susidorojimo taikiniu, o partijos pirmininką buvo siekiama pakeisti nedemokratiškais būdais“, – teigia V. Gapšys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Partijos taryba taip pat įpareigojo Seimo Darbo partijos frakciją imtis visų priemonių, kad ateityje būtų pasistengta užkirsti kelią panašioms situacijoms.

„Turi būti aiškiai sutvarkyta įstatyminė bazė, kad joks ministras ar tam tikros organizacijos vadovas negalėtų ir neturėtų jokių šansų daryti įtaką vienai ar kitai politinei partijai. Deja, bet dabar atrodo, kad tam tikrų ministrų veiklos yra nukreiptos ne į valstybę, o prieš joje egzistuojančias partijas ar jos atstovus. Tai ne tik netoleruotina, bet ir antiįstatymiška“, – neabejoja parlamentaras.

Anot V. Gapšio, šioje situacijoje būtų logiška, kad socialdemokratų partija savo iniciatyva apsvarstytų savo partiečio elgesį ir padarytų atitinkamas išvadas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų