REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teisėsauga gelbėja pareigūnus su įtarimų kupra, o ne apvogtus ir teisybės ieškančius užsienio piliečius.

REKLAMA
REKLAMA

Niekas nėra apsaugotas nuo nemalonios situacijos, kuri gali nutikti kiekvienam vairuotojui. Ilgai , sąžiningai taupėte kruvinu prakaitu uždirbtus pinigus ir svajojote kuo greičiau vairuoti nuosavą transporto priemonę. Ji naudota, atvežta iš vienos Europos šalies – Lietuvos keliais dažniausiai važinėja iš Vokietijos, Italijos arba Prancūzijos.

REKLAMA

Tačiau jūsų automobilį netikėtai pavagia. Dažniausiai tokiais atvejais jis pervežamas į kitą šalį. Tačiau po kurio laiko atskrieja dviprasmiška žinia: jūsų automobilis rastas, tačiau perkaltais kėbulo numeriais, todėl jo daugiau nebematysite, nes jis priklauso dabartiniam jo naudotojui iš užsienio.

Pagal demokratinės valstybės teisės aktus, tokia mašina turėtų būti nedelsiant grąžinta teisėtam savininkui. Tuo tarpu Lietuvoje generalinio prokuroro Dariaus Valio vadovaujamoje sistemoje dažniausiai visiems nusispjauti į tokias pretenzijas reiškiančius mašinų netekusius savininkus.

REKLAMA
REKLAMA

Pasiūlė 4 tūkstančius eurų

Praėjusią savaitę Kaune sulaikyti du Kauno rajono policijos komisariato kelių patruliai Arijus Janušis ir Giedrius Barauskas. Jie įtariami bandę papirkti Policijos departamento Kriminalinės policijos biuro pareigūnus, pakaunėje aptikusius svetur vogtą 2009 metų penktosios serijos BMW automobilį. Nustatyta, kad jo kėbulo numeris buvo perkaltas.

Kauno šešėlinio pasaulio asmenims ir jiems prijaučiantiems pamėgto modelio mašina oficialiai jau priklausė 19 metų policijoje dirbusiam A. Janušiui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rugsėjo 6 dieną kriminalinės policijos tyrėjai, bendradarbiaudami su Marijampolės teisėsaugininkais, gavo duomenų apie šiame mieste ir Kauno prieigose esančias Vokietijoje pavogtų mašinų ir jų dalių slaptavietes.

Aptikę vagių lizdą, viename garaže jie rado ir A. Janušiui priklausančią transporto priemonę.

Pakaunės patruliuojančių policininkų padaliniui priklausantis A. Janušis kolegų iš Vilniaus prašė nenutempti jo mašinos į policijos saugomą aikštelę. Maždaug po pusvalandį trukusių įtikinėjimų pareigūnas tyrėjams iš Vilniaus užsiminė apie pinigus.

REKLAMA

Atrodo, tikėdamiesi dvigubo vakaro laimikio, jie sutiko. A. Janušis buvo tikras, kad vilniečiai kriminalistai iš Policijos departamento jau „pasirašė“ tokiai avantiūrai, tad nedelsdamas su kolega nuskubėjo į namus pasiimti pinigų.

Atvykęs ir perduodamas 4 tūkst. eurų, A. Janušis ir jo partneris G. Barauskas buvo nemaloniai nustebinti – sostinės pareigūnai jiems abiems užsegė antrankius už bandymą papirkti.

Praėjusį ketvirtadienį Kauno apylinkės teismas ilgą darbo policijoje stažą turintį A. Janušį leido suimti dviem mėnesiams, o jo porininkas G. Barauskas paleistas į laisvę.

REKLAMA

Kauno rajono teritoriją prižiūrintis kelių policininkas A. Janušis įtariamas dėl bandymo papirkti ir nuslėpti nusikalstamu būdu įgytą turtą.

Rugsėjo 6-osios vakaro akibrokšto niekas iš Kauno policijos vadovų nenorėjo plačiau komentuoti, tačiau manoma, kad po gėdingo ir skandalingo atvejo netrukus policijos sistemoje prasidės valdžios rokiruotės ir reformos.

Kauno rajono policijos pareigūną A. Januškį įklampino vogtas BMW automobilis, kuris dabar su kitomis vogtomis mašinomis augomas aptvertoje policijos aikštelėje (nuotr. Balsas.lt)Kauno rajono policijos pareigūną A. Januškį įklampino vogtas BMW automobilis, kuris dabar su kitomis vogtomis mašinomis augomas aptvertoje policijos aikštelėje (nuotr. Balsas.lt)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kieno nurodymus vykdo?

„Balsas.lt savaitės“ žurnalistas savais kanalais išsiaiškino, kad ne ką keisčiau neseniai pasielgė ir Vilniaus bei Klaipėdos prokuratūrų vadovai. Jie nusprendė lengva ranka palikti lietuviams Švedijoje bei Latvijoje įtariamas pavogtas apynaujas transporto priemones.

Prieš keletą metų Klaipėdos pareigūnai prie vogto automobilio BMW 320 vairo sulaikė garsų vietos nusikalstamo pasaulio veikėją. Mašina buvo registruota jo draugės Vaidos D., dalyvaujančios viename populiariame gražuolių projekte, vardu.

REKLAMA

Paaiškėjo, kad automobilis 2008 metų kovo 30 dieną buvo pagrobtas Latvijoje. Jis draustas vienoje Rygos draudimo bendrovėje, kuri jau buvo išmokėjusi draudimo kompensaciją – 33 736,58 latų.

Tyrimas truko kelerius metus, tačiau Klaipėdos apylinkės prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Viktoras Kičiatovas nusprendė vogtą mašiną palikti „pasaugoti“ Vaidai D.

Kai žurnalistas V. Kičiatovo paprašė prisiminti šią keistą istoriją, jis pareiškė: „Nekurpkite nebūtų dalykų. Viską įvykdžiau teisėtai. Niekada nesivadovauju pamąstymais, filosofavimais apie tam tikrose bylose minimus asmenis. Aš vadovaujuosi Generalinės prokuratūros nurodymais.“

REKLAMA

Kai V. Kičiatovo pasiteirauta, kaip skamba iš Generalinės prokuratūros skirti nurodymai sprendžiant tokio pobūdžio bylas, žurnalistui jis atsakė: „Daugiau komentarų šia tema nebus. Jei norite plačiau pakalbėti, atvykite pas mus į Klaipėdą. Juk nežinau, kas jūs toks esate ir kodėl manęs klausinėjate apie šią situaciją.“

Galiausiai nemalonų pokalbį telefonu Klaipėdos apylinkės prokuratūros vadovo pavaduotojas nutraukė numesdamas kabineto telefono ragelį.

Gaujoje – buvęs „mentas“

Dar vienas įdomus sutapimas, kad to paties nenoriai su žurnalistu bendravusio vieno Klaipėdos prokuratūros vadovų V. Kičiatovo pavaldiniai lengvabūdiškai į laisvę paleido ne kartą uostamiesčio mašinvagių istorijose minimą buvusį policininką Valdą Zavjalovą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Manoma, kad jis talkino vienai klaipėdiečių automobilių vagių gaujai. Ji buvo susekta, kai rugpjūčio pabaigoje Klaipėdos policijos vyriausiojo komisariato Autotransporto priemonių grobimo tyrimo skyriaus pareigūnai vienoje atokioje kaimo sodyboje šalia Tauragės surado gudriai užmaskuotą slėptuvę. Joje mašinvagiai laikė ką tik nuvarytus brangius, apynaujus automobilius.

Per operaciją su įkalčiais sulaikyti keturi asmenys iš Tauragės. Prieš keletą mėnesių „Balsas.lt savaitė“ rašė, kad šio Lietuvos miesto ilgapirščiai šiuo metu yra bene aktyviausiai visoje Europoje veikiantys mašinų vagys.

REKLAMA

Tarp sulaikymo metu demaskuotų tauragiškių buvo ir trys policijos tyrėjams neblogai pažįstami vyrai. Jie kiek anksčiau teisėsaugininkams buvo įkliuvę su vogtais visureigiais ir dėl cigarečių kontrabandos.

Vis dėlto vienam iš ketveriukės per sulaikymą pavyko pasprukti. Šiuo metu paskelbta jo paieška.

Po kelių dienų į areštinę dėl kitos vagystės pateko ir buvęs Klaipėdos autotransporto priemonių grobimo tyrimo skyriaus pareigūnas V. Zavjalovas. Kitoje šių metų birželį vykusioje jo sulaikymo operacijoje dalyvavę pareigūnai prašė prokurorų mėnesiui suimti buvusį kolegą, tačiau Klaipėdos apylinkės prokuratūra tąkart nusprendė jį paleisti.

REKLAMA

Prieš penkerius metus anksčiau pats mašinvagius medžiojęs V. Zavjalovas buvo nuteistas už tai, kad dirbdamas teisėsaugoje reketavo vieną žinomą Klaipėdos verslininką. Iš jo Kretingoje buvo pavogtas itin prabangus „Mercedes Benz“ automobilis.

Galima sakyti, kad pasiturimai gyvenantis verslininkas prieš reketininkais ir mašinvagiais tapusius policininkus iškovojo pergalę teisme tik dėl to, kad šia neeiline istorija itin susidomėjo tuometė šalies žiniasklaida.

Švedai prokuroro gniaužtuose

2010 metų lapkričio 11 dieną vienos Švedijos draudimo bendrovės įgalioti atstovai Lietuvoje kreipėsi į Vilniaus apylinkės prokuratūrą ir prašė sulaikytą prabangų visureigį BMW X6 grąžinti jo teisėtam savininkui Švedijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus apylinkės prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Eugenijus Papučka šių metų sausio 17 dieną panaikino ankstesnį prokurorų nutarimą grąžinti BMW X6 tikrajam savininkui – vienai Švedijos draudimo kompanijai.

Tam labai priešinosi mašiną suradę pareigūnai, tačiau galiausiai buvo priimtas švedams nepalankus sprendimas.

„Įdomus sutapimas, kad visose bylose, kurias nagrinėja prokuroras E. Papučka, priešingai pusei atstovauja tas pats advokatas. Ne mažiau stebina ir tai, kad prokuroras veikia tarsi advokatas ir visus prokurorų nutarimus, kuriais jie grąžina automobilius teisėtiems savininkams, stengiasi skubiai panaikinti.

Yra duomenų, kad E. Papučkos ir nepakeičiamo advokato duetas yra pasižymėję ne vienoje byloje dėl užsienio piliečių prarastų automobilių“, – kalbėjo šių tyrimų aplinkybes neblogai žinantis „Balsas.lt savaitės“ šaltinis.

E. Papučka šiuo metu atostogauja. Jo padėjėja pareiškė, kad niekas iš jo kolegų šio klausimo nekomentuos.

Tik faktai:

Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokurorė Olga Zabelina: „Prokurorams buvo parašytos tam tikros rekomendacijos, kaip jie turi elgtis nagrinėdami tokias bylas. Tiesa, pastaruoju metu šalies piliečiams skiriame didesnį dėmesį ir pagalbą sprendžiant šias problemas. Lietuvoje yra daug sąžiningų automobilių savininkų, tačiau ateina tam tikras laikas, kai paaiškėja, kad vienas ar kitas automobilis buvo pavogtas užsienyje, siekiant gauti solidžią draudimo išmoką. Kai prasideda pretenzijos tarp sąžiningo įgyjėjo ir savininko – tada civilinis procesas tampa geriausia išeitis spręsti tokius ginčus.

Yra paplitę daugybė įvairiausių nesąžiningų būdų, kaip įgyti transporto priemones. Bet pastaruoju metu vis dažniau pasitaiko atvejų, kai Lietuvos piliečius suranda patys užsieniečiai ir šiems pasiūlo savo vardu pasirašyti pirkimo ir pardavimo sutartį. Kai po kurio laiko toks žmogus atvyksta su nauja mašina į „Regitrą“, paaiškėja, kad automobilis buvo pavogtas svetur.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų