REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atsistatydinus energetikos viceministrui ir Ignalinos atominės elektrinės (IAE) valdybos pirmininkui Romui Švedui, įmonės korporatyvinių reikalų direktorius Osvaldas Čiukšys prakalbo apie IAE vyraujantį chaosą, Energetikos ministerijos spaudimą bei bandymus jį patį išprašyti iš bendrovės.

REKLAMA
REKLAMA

– Kas paskatino prabilti apie esamą, kaip jūs vadinate, chaotišką, situaciją IAE?

– Atominės elektrinės uždarymo procesas svarbus visai Lietuvai, todėl visuomenė ir politikai turi žinoti tikrąją situaciją. Pasitarę su komanda, nusprendėme kalbėti.

Chaosas yra įmonės valdyme: užtrukusi pauzė derybose su pagrindiniais rangovais, derybose dėl finansinės perspektyvos – kitos porcijos lėšų, kurių prašome 2014-2020 m. IAE uždarymo etapui.

REKLAMA

– Ar su tuo susijęs viceministro R. Švedo atsistatydinimas?

– Be abejo, tai yra virtinė faktų. Vienas iš jų - viceministro atsistatydinimas. Nesutinku su sakančiais, kad atskirų asmenų pasitraukimas neturi įtakos projektams, kurie labai sudėtingi. Tai, kad konkretus žmogus dalyvauja juose nuo pradžios iki pabaigos, yra auksinė sėkmės taisyklė. Nereikia kitų penėti tomis iliuzijomis, kad nebus prarasta projektų įgyvendinimo dinamika. Tai nerealu.

Pažįstu R. Švedą nuo 1992 m., jis aukšto lygio profesionalas, sąžiningas žmogus. Tokiais specialistais negalima švaistytis. Jo tolerancijos laipsnis žinomas, bet jei jis pasitraukė, vadinasi turėjo svarių priežasčių tai padaryti.

REKLAMA
REKLAMA

– Ar tiesa, kad ir pats gavote pasiūlymą palikti savo postą?

– Taip, iš generalinio direktoriaus. Turiu trauktis savo , kitaip būsiu atleistas už grubius darbo drausmės pažeidimus. Žinau, kad yra intensyviai ieškoma priežasčių, viena iš jų būtent mano kalbėjimas viešumoje. Aš jau pasakiau, kad nesitrauksiu, o jei būsiu spaudžiamas, kalbėsiu su politikais ir žiniasklaida.

Aš žinau, kad yra daug ketinančių pasitraukti IAE darbuotojų. Vaikštau po institucijas, susitikinėju su patarėjais ir informuoju apie situaciją, jaučiu tokią pareigą. Manau, kad mano misija netrukus bus baigta. Neabejoju, kad būsiu atleistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Energetikos ministras Arvydas Sekmokas žiniasklaidoje kritikavo jūsų vykdytas derybas su „Nukem“. Ką galite pasakyti apie tai?

– Labai keista, kad per naktį pasikeičia nuomonė, nes man ir R. Švedui pats ministras yra dėkojęs už derybas ir situacijos valdymą. Mes vykdėme visus ministerijos nurodymus: ji nustato strategiją ir derybų gaires, o mes sąžiningai, uoliai ir principingai jas vykdėme.

Kol kas jūsų likimas IAE nėra aiškus. Pats iš posto neketinate trauktis, energetikos ministras tvirtina, kad sprendimą turėtų priimti įmonės vadovai, o pastarieji tvirtina laukiantys ministerijos nurodymų.

REKLAMA

Tai atspindi tą chaosą valdyme, apie kurį aš visą laiką kalbu. Direktorius (IAE vadovas Žilvinas Jurkšus, - aut. past.) bijo priimti sprendimus, rodo pirštu į ministeriją, kuri išmano darbo kodeksą ir procedūras, pagal kurias sprendimą dėl darbuotojų drausminių nuobaudų priima įmonės vadovas. Bent jau formaliai.

Aš turiu galimybę apskųsti neteisėtą sprendimą atleisti. Mano atžvilgiu siūloma griežčiausia darbuotojui galima skirti drausminė nuobauda pagal Darbo kodekso 235 str. 7 dalį – už vagystę, iššvaistymą ir pan. Motyvuojama tuo, kad dėl manęs STT vyksta ikiteisminis tyrimas. Žinau, kad trečiadienį jau buvo tarnybinis raštas iš IAE generalinio direktoriaus patarėjo Vaido Skirmanto, kuriame rekomenduojama taikyti Darbo kodekso 235 str. 2 dalį, neva už paviešintą informaciją apie įmonės veiklą. Būtent už tai, ką aš dabar šneku viešai.

REKLAMA

Gyvenimas mane vėtė ir mėtė, esu buvęs įvairiose sudėtingose situacijose. Yra vidinio nerimo ir streso, bet miegu ramiai ir sąžinė rami, nesu niekada nė lito paėmęs ar ką asmeniškai užgavęs, todėl jaučiuosi pakankamai tvirtai.

Į ministerijos ir kitų aplink besisukančių žmonių nemalonę esu patekęs praėjusiais metais, kai priėmiau koncerno „MG Baltic“ žmogų į darbą. Tada, pasak ministro, nekovojau su oligarchais, ir gyniau jų interesą. Šia priežastimi remiantis buvo paaiškintas ir mano atleidimas iš generalinio direktoriaus pareigų. Aš labai pasipiktinau atvirai sakant, kadangi nesijaučiu ką nors panašaus padaręs. Ir minėta bendrovė ar su ja susijusios įmonės IAE niekuomet jokių konkursų nėra laimėjusi. Todėl esu apkaltintas visiškai be pagrindo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Tai gal buvo kita priežastis?

– Taip. Tai naudinga mūsų rangovams, kurie atlieka pagrindinių projektų įgyvendinimą. Kalbu apie „Nukem Technologies“, su kuriais sudaryta sutartis dėl dviejų eksploatavimo nutraukimo projektų. Nelikus pagrindinių derybininkų, kurie uždavinėjo jiems nepatogius klausimus, statė juos į tą poziciją, kuri priklauso rangovui, jiems gyvenimas palengvėtų, sumos išmokamos padidėtų.

Nežinau, kiek čia yra tam tikrų asmenų sąmoningos veiklos, bet neabejoju, kad bent jau pagrindiniai interesai, kurie darė įtaką dabartiniams sprendimams nušalinti derybininkus, susilpninti IAE poziciją, gretai išaiškės.

REKLAMA

Iš kai kurių jūsų pasisakymų kartais susidaro įspūdis, kad IAE vadovauja ne paskirti vadovai, o ministerija ir ministras. Kaip yra iš tiesų?

Reikia klausti vadovo (Ž. Jurkšaus, – aut. past.), kokį jis valdymo stilių jaučia iš ministerijos: ar tai yra gerosios korporatyvinės praktikos pavyzdys, ar yra tiesioginis valdymas.

– O jūsų vadovavimo metu buvo kitaip?

– Aš manau, kad panašiai. Taip, kad jūsų išvados yra arti tiesos.

– IAE vadovų rotacija gana dažna. Kaip tai atsiliepia šiai valstybės įmonei?

– Bet kokia nuolatinė vadovų kaita privačiame versle grėstų bankrotu, būtų tam tikras chaosas valdyme ir tai vyksta IAE.

REKLAMA

– Kokios buvo ilgamečio IAE vadovo Viktoro Ševaldino pasitraukimo aplinkybės?

– Aš taip pat (kaip ir dabartinis IAE vadovas Ž. Jurkšus, – aut.past.) buvau spaudžiamas jį atleisti, tačiau nusprendžiau, pabandyti pasielgti su tuo žmogumi garbingai iš įmonės pusės, nes jam buvo iki pensijos likę 2-3 mėnesiai. Ir nepaisant to, kad buvau tarp dviejų ugnių: įmonės kolektyvo ir kitos barikadų pusės, kuri reikalavo V. Ševaldino galvos.

Teisėsaugos institucijų reikalas nustatyti žmogus kaltas ar nekaltas, bet mano galva, jei jis dirba IAE nuo statybų pradžios, ilgus metus vadovavo, visi jam ne kartą viešai dėkojo, tai neįteikus nė gėlytės, išmesti tokiu būdu - negražus, neetiškas žingsnis. Tai sukėlė milžinišką pasipiktinimą įmonėje, Visagine, nes jį žmonės gerbia. Jis komunikabilus žmogus, šilto būdo. Bet šis faktas pakankamai iliustratyviai atspindinti tą požiūrį, kad su žmonėmis turi būti susidorojama bet kokia kaina ir jų likimus laužant, taip kaip ir su manimi vyksta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Manau Valstybės kontrolė turėtų pasidomėti V. Ševaldino atleidimo motyvais, kadangi atleidžiant šalių susitarimu buvo išmokėtos išeitinės kompensacijos tiek jam, tiek jo žmonai, nors jis būtų išėjęs ir be kompensacijų į pensiją.

– Gal buvęs IAE vadovas užkliuvo, nes vis dar darė įtaką įmonėje, nors jai jau nevadovavo?

– Jis pats laukė pensijos, galvojo, kaip į ją greičiau išeiti. Mūsų santykiai buvo pakankamai normalūs, nemanau, kad priežastis yra įtaka. Tai noras parodyti, kad yra kieta ranka ir galima pervažiuoti per bet ką ir principų, kurių aš ne visai pateisinu, demonstravimas.

REKLAMA

– O kaip sekėsi bendrauti su nauju IAE vadovu Ž. Jurkšumi?

– Nepasakyčiau, kad labai sutarėme, nes mano vadovavimo stilius yra visai kitoks. Pavyzdžiui, ponas Jurkšus pasiūlo ponui Ševaldinui išeiti – jis išeina. Aš tokiu atveju paaiškinčiau kolektyvui pasiūlymo (atsistatydinti – aut. past.) priežastis. Bet niekada nieko nebuvo aiškinama. Aišku, visi žino, kieno nurodymu, bet su kolektyvu reikia šnekėti, nes kitaip sukuriama nepaprastai įtempta atmosfera darbe, žmonės būna nervingi.

Mes (su Ž. Jurkšumi – aut. past.) turėjome pokalbį dėl personalo direktorės, kuri dabar yra atleista (Silvija Petrošiūtė-Gailiuvienė - aut. past.) ir taip pat bando viešumoje ginti savo interesus. Ž. Jurkšų paskyrus generaliniu direktoriumi jis iš karto ją paskyrė personalo vadove, nors ji buvo laikinai einanti pareigas ir aš tikrai nebūčiau jos skyręs, būčiau siūlęs atsisveikinti. Tai buvau tikrai pasipiktinęs, kad pirmą savo darbo dieną Ž. Jurkšus paskyrė ją personalo direktore, nustatė 16 tūkst. litų atlyginimą, kuris yra didesnis už kitų direkcijų vadovų, net jai neišdirbus trijų mėnesių.

REKLAMA

Tai labai prastas signalas kolektyvui, kuris jos iš pat pradžių nepriėmė, po to ji kūrė intrigas, priėmė savo draugę Mokymo centro direktore be konkurso, nustatė jai 7 tūkst. litų atlyginimą.

– Minėjote, kad ir generalinio direktoriaus patarėjas V. Skirmantas yra kontroversiška asmenybė?

– Taip, tikrai. Pirmą dieną atėjęs į darbą, dar neturėdamas Valstybės saugumo departamento pažymos, patvirtinančios, kad gali dirbti su slapta informacija, nors tai yra privaloma IAE, jis nuėjo į Turto valdymo tarnybą ir paprašė sutarties, dėl kurios pradėtas tyrimas man. Todėl aš manau, kad jis atvyko su specialia užduotimi. Supratau, kad man bus organizuotas susidorojimas ir tai labai greitai pasitvirtino.

Jis elgiasi tikrai arogantiškai, demonstruoja savo ryšius, jais ir baudžiamosiom bylom gąsdina darbuotojus. Tokių žmonių atėjimas į tokias įmones diskredituoja pačią idėją, kad mes visi skaidrūs, mes už švarą, tiesą ir efektyvų lėšų panaudojimą. Šiam darbui yra ne tokių kontroversiškai vertinamų žmonių ir prezidentės pareiškimai (V. Skirmanto atžvilgiu – aut. past.) buvo taip pat labai nepalankūs. Manau, kad tai buvo signalas, jog nereikia skubėti.

REKLAMA
REKLAMA

Aš nenoriu jo asmeniškai įžeisti, gal jis tikrai puikus darbuotojas, turi aukštą kvalifikaciją, bet ta skuba jį įdarbinant ir jo veiklos kryptis, t. y., ieškojimas kuo aš galiu būti prasikaltęs, nustebino visus darbuotojus. Ypač todėl, kad domimasi ne tomis bylomis, kurios neša milijoninius nuostolius ir perduotos prokuratūrai bei STT, o puolama smulki sutartėlė, nagrinėjama ir bandoma visais būdais rasti kažkokį prasižengimą.

Praėjusią savaitę visi aukšti valstybės pareigūnai išsakė nuomonę apie jūsų pasisakymus žiniasklaidoje. Prezidentė jus kritikavo, premjeras Andrius Kubilius neneigia, kad jums buvo pasiūlyta atsistatydinti, o Energetikos ministras tvirtina, kad tai turėtų spręsti IAE vadovybė. Kaip vertinate šiuos pasisakymus?

Be abejo, premjeras turi ginti Energetikos ministro poziciją, nes jam atsistatydinus, turėtų būti formuojama nauja Vyriausybė. Visi komentarai tiek mano, tiek buvusio viceministro R. Švedo atžvilgiu buvo prognozuotini.

D. Grybauskaitę pažįstu seniai, teko ir dirbti kartu, manau, kad jai yra formuojama tendencinga nuomonė apie mane. Kiek žinau, jai pateikiama nepilna informacija šiuo klausimu, todėl norėčiau paneigti teiginius, kad vos tik pradėjęs dirbti IAE užsiėmiau atlyginimo sau didinimu ir derybomis dėl jo. Buvo tikrai ne taip.

REKLAMA

Man buvo siūlomos Eksploatavimo nutraukimo agentūros vadovo pareigos, laimėjau Energetikos ministerijos skelbtą konkursą, o ministras mane kvietė penkeriems metams vadovauti šiai įstaigai būtent už tokį atlyginimą, kurį aš vėliau pats paviešinau, būdamas IAE generaliniu direktoriumi. Vėliau ministerijos vadovybės nuspręsta, kad agentūra būtų per silpnas strateginis žingsnis elektrinės eksploatacijos nutraukimui įgyvendinti, ir sugalvota keisti IAE vadovybę. Žinoma, IAE vadovo pareigos sunkesnės, atsakomybė taip pat, keitėsi gyvenimo sąlygos – teko kraustytis į Visaginą, tačiau derantis dėl šių pareigų, aš nei apie atlyginimą, nei apie priedus nekalbėjau. Atlyginimas nebuvo derybų objektas, jį nustatė ministras.

Mane neramina tokios tendencingos blogos informacijos skleidimas apie mane. Tai yra akivaizdus šmeižtas. Manau, taip žingsnis po žingsnio sistemingai įgyvendinamas planas susidoroti su manimi.

– Tai manote, kad jums vadovaujant IAE paskirtas atlyginimas nebuvo per didelis?

– Esu vadovavęs privačiai įmonei septynerius metus, tai šiuo atveju (vadovauti IAE – aut. past.) atsakomybė milžiniška. IAE - įmonė su 500-600 mln. litų metiniu biudžetu, tai koks gi turi būti vadovo atlyginimas, kuris turi išmanyti ir tarptautinius dalykus, važiuoti derėtis į Europos plėtros ir rekonstrukcijos banką, ginti įmonės interesus bendraujant su aštriadančiais pakaustytais rangovais, vesti susirinkimus, kasdien operatyviai reaguoti į susidarančią situaciją. Manau, kad rinkoje tikrai nerasite mažesnių vadovų atlyginimų. Daugeliu atvejų privačiame versle vadovai uždirba netgi daugiau. Aš tik galiu apgailestauti, kad valstybės įmonėse yra visada labai politizuojama, eskaluojama. Tai yra nenormalu, norint, kad būtų geri ir vykę rezultatai, reikia tikrai kvalifikuotų žmonių, o rinkos kaina, deja, yra tokia. Ateityje mūsų valstybė turėtų tai spręsti, norėdama, kad kaip kalbėta, valstybės įmonės atneštų milijardą.

REKLAMA

– Kokia dabar situacija IAE? Su kokiomis problemomis susiduriama?

– Pagrindinė strateginė problema yra lėšų ateinančiai finansinei perspektyvai trūkumas, kuris bus labai negatyvus įmonės veiklai: visi uždarymo projektai labai pabrangs ir užsitęs. Šiuo metu siūloma suma visom trim uždaromom elektrinėm – mūsų, Slovakų ir Bulgarų – yra maždaug pusė tos sumos, kuri būtų reikalinga 2014-2020 metams. Be abejo, neramina nutraukta lobistinė veikla, svarbi pristatant mūsų poziciją, kodėl mums reikia tų pinigų. Kaip tik dabar turėtume mesti visas pajėgas tam. Buvo parengtas komunikacijos planas, turėjau vykti į komandiruotes, bet jos buvo atšauktos. Tai kenkia ne tik mūsų prestižui, bet ir IAE uždarymo procesui.

– Jei viskas taip ir toliau tęsis, kokia ateitis laukia IAE?

– Aš manau, kad procesai sulėtės, brangs uždarymas. Jeigu taip ir toliau aplaidžiai žiūrėsim į šį klausima, anksčiau ar vėliau tai bus mūsų problema. Į mus rimtai nebežiūrės nei partneriai, nei tie žmonės, nuo kurių priklauso svarbūs sprendimai. Taip negalima elgtis. Tai labai nevalstybinis požiūris.

Evelina POVILAITYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų