REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sukurta virtuali biblioteka, kurios „atmintyje“ – visi ugdymo procese tinkami naudoti vadovėliai ir naujausi jų pavyzdžiai, čia bus galima perskaityti ekspertų recenzijas ir pareikšti savo nuomonę. Nuo rugsėjo 1 d. ši informacija jau prieinama vartotojui atidarytoje Bendrojo ugdymo dalykų vadovėlių duomenų bazėje (www.vadoveliai.eu; www.vadoveliai.emokykla.lt).

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu į duomenų bazę įtraukta per 500 Lietuvoje išleistų vadovėlių, o likusieji ją užpildys maždaug per mėnesį. Bus sudėta daugiau kaip 1300 Lietuvoje išleistų vadovėlių ir apie 500 – užsienyje (užsienio kalbai mokytis). Kol kas bazėje skelbiamas tik knygos viršelis, tačiau vėliau bus galima pasklaidyti iki 10 vidinių puslapių – įvertinti mokomosios medžiagos pateikimo stilių, dizainą.

REKLAMA

„Tikimės, kad ši nauja bazė bus reali pagalba pedagogams, mokiniams, tėvams, leidėjams ir autoriams, – visiems tiems, kurie rengs ar norės pasirinkti kokybiškus vadovėlius“, – sako Ugdymo plėtotės centro vadovas Giedrius Vaidelis.

Vadovėlių duomenų bazė pasižymi dideliu funkcionalumu. Paieškos sistemoje vadovėlių galima ieškoti maždaug pagal 10 išsirinktų kriterijų. Iš pasirinktų leidinių galima susiformuoti savo vadovėlių sąrašą ir jį parsisiųsti norimu formatu, dalytis aktualia informacija su kolegomis, užsisakyti naujienas ir kt.

REKLAMA
REKLAMA

Bazėje galima perskaityti ekspertų, vertinusių vadovėlius, recenzijas. Registruoti švietimo portalo vartotojai gali rašyti atsiliepimus apie vadovėlius, o pedagogams suteikta galimybė pagal 4 kriterijus (ar medžiaga atitinka bendrojo ugdymo programas, ar yra grįžtamasis ryšys ir galimybė įsivertinti ir kt.) vertinti vadovėlius. Kadangi ši bazė susieta su mokinių ir mokytojų registrais, parašius vertinimą sistema automatiškai užrašys autentišką vertintojo vardą ir pavardę. Taigi, vertintojai nebus anoniminiai, o vertinimus ir komentarus galės matyti visi, net ir neregistruoti lankytojai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vadovėlių duomenų bazė sukurta įgyvendinat Ugdymo plėtotės centro vykdytą projektą „Mokyklų bibliotekų darbuotojų kompetencijos tobulinimas, taikant šiuolaikines priemones“, kurį finansuoja Europos socialinis fondas ir Lietuvos valstybė. Projekto partneris – Švietimo informacinių technologijų centras. Bazės programavimo sprendimus atliko uždaroji akcinė bendrovė „ATEA“. Bazės duomenų tvarkytojas yra Švietimo aprūpinimo centras.

Šios idėjos sumanytojai naujos duomenų bazės logotipu pasirinko egiptiečių hieroglifą – paukštį ibį, reiškiantį „surasti“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų