REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas neprognozuoja, kiek šį sezoną galėtų brangti šildymas, tačiau sako, kad šildymo kaina priklausys nuo naftos produktų kainos pasaulinėse rinkose.

REKLAMA
REKLAMA

„Iš tikrųjų yra darbo grupė, kuri rengia pataisas, teisės aktus, kurie leistų spręsti šildymo problemą. Manau, klausimas yra labai svarbus, ir darysime viską, kad šiluma brangtų minimaliai, jeigu brangtų, arba bandyti kainą stabdyti“, – pirmadienį klausiamas, kiek turėtų brangti šildymas, po Vyriausybės pasitarimo sakė energetikos ministras.

REKLAMA

Anot jo, šilumos kaina priklausys nuo naftos produktų kainų pasaulinėse rinkose.

„Kadangi dujos, kaip žinoma, yra pagrindinė centrinio šildymo sistemos priemonė, šaltinis, ir priklausomai nuo naftos produktų brangimo ar pigimo, tai turės labai didelę įtaką ir šilumai“, – teigė jis.

A. Sekmoko vertinimu, mažesnės šilumos kainos galėtų būti siejamos su Šilumos ūkio įstatymo pataisomis ir poįstatyminiais teisės aktais, susijusiais su šilumos ūkiu.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentė Dalia Grybauskaitė Seimui yra pateikusi Šilumos ūkio įstatymo pataisas, kurios neleistų bendrovėms, valdančioms ir prižiūrinčioms miesto šilumos ūkį, kartu būti ir daugiabučių namų administratorėmis, primena ELTA.

Taip pat siūloma, atsižvelgiant į konkrečios savivaldybės šilumos ūkio specifiką, jeigu jos teritorijoje yra vienintelis atestuotas pastato šilumos sistemos prižiūrėtojas, šių subjektų veiklai nustatyti pereinamąjį laikotarpį, bet ne ilgiau kaip metus.

Šie įstatymų projektai turėtų pagerinti šilumos vartotojų teisių ir teisėtų interesų apsaugą, padidinti pastato šildymo ir karšto vandens sistemos prižiūrėtojo (eksploatuotojo) paslaugų teikimo skaidrumą ir skatinti sąžiningą konkurenciją šilumos ūkyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu gamtinės dujos, palyginti su praėjusiais metais, pabrango 37 proc. Prognozuojama, kad šildymo kainos šį sezoną šoktels 17 proc.

Derybose su „Gazprom“ proveržių nėra

Lietuvos derybose su Rusijos dujų milžine „Gazprom“ dėl mažesnių dujų kainų nėra jokių proveržių, pirmadienį pareiškė energetikos ministras A. Sekmokas.

„Proveržių kol kas nėra, dialogą bandome tęsti toliau, tačiau turint bendrą europinį kontekstą, kai „Gazprom“ yra paduotas į teismą vokiečių kompanijų, o Ukrainos kompanija ruošiasi tą daryti, matyt, „Gazprom“ situacija yra tokia, kad į atskiras nuolaidas vargu ar jie eis, nors tai ir būtų racionalu. Manau, kad tas klausimas spręsis europiniu lygiu, ir paskutinė direktyva, kurią priėmė Europos Komisija, manau, vienas iš esminių žingsnių“, – po Vyriausybės pasitarimo žurnalistų klausiamas, kaip vyksta derybos su „Gazprom“, atsakė A. Sekmokas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų