REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį Europos Komisija griežtai pareiškė, kad nė viena euro zonos valstybė narė negali pasitraukti iš bendros valiutos bloko. Tokį pareiškimą išprovokavo Vokietijos ir Nyderlandų oficialūs siūlymai apsvarstyti tokią galimybę.

REKLAMA
REKLAMA

Atsakydamas į Vokietijos ir Nyderlandų siūlymus pašalinti iš euro zonos šalis, kurios nesilaiko griežtų biudžeto rėmų, Europos Sąjungos (ES) ekonomikos reikalų komisaro Olli Rehno atstovas Amadeus Altafajus Tardio tikina, kad diskusijos dėl Graikijos išmetimo iš euro zonos tikrai nevyksta.

REKLAMA

„Pagal Lisabonos sutartį, nei išėjimas, nei pašalinimas iš euro zonos nėra įmanomi“, - pažymėjo A. A. Tardio.

Nepaisant to, Lisabonos sutartyje yra straipsnis, numatantis pasitraukimą iš ES.

„Bet kuri valstybė narė gali nuspręsti pasitraukti iš ES pagal savo konstitucijos reikalavimus“, - teigiama 50-ajame sutarties straipsnyje.

2009-aisiais Europos centrinis bankas (ECB) parengė oficialų dokumentą, nagrinėjantį teisinius pasitraukimo iš euro zonos ir ES aspektus. Jame daroma išvada, kad palikti euro zoną galima tik pasitraukus iš ES.

REKLAMA
REKLAMA

„Teisiškai neįmanoma, kad valstybė narė pasitrauktų iš Europos pinigų sąjungos, nepasilikdama ES“, - teigiama dokumente.

Vis dėlto išlieka mažas niuansas dėl to, ar šalis gali būti pašalinta prieš jos valią, tačiau dokumente pažymima, jog kadangi Lisabonos sutartyje tai teisiškai nenumatyta, nors ir yra įmanoma, pašalinimo tikimybė yra beveik lygi nuliui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų