REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Patenkintas žinomos Baltarusijos žurnalistės Nataljos Radinos prašymas suteikti jai politinį prieglobstį Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA

Migracijos departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos žurnalistės prašymo formalumus baigė trečiadienį. N. Radinai taip pat suteiktas nuolatinis leidimas gyventi Lietuvoje, kuris išduodamas penkeriems metams.

REKLAMA

Valdantįjį Baltarusijos režimą kritikuojančio naujienų portalo charter97.org redaktorė N. Radina po 2010 metų gruodžio 19 dienos įvykių Minske patyrė valdžios struktūrų represijas. Ji buvo viena iš kaltinamųjų byloje dėl masinių riaušių, kilusių protestuojant dėl prezidento rinkimų rezultatų.

N. Radina nuo 2010 m. gruodžio 20 d. iki 2011 m. sausio 28 d. išbuvo KGB tardymo izoliatoriuje, po to buvo paleista, paėmus jos rašytinį pasižadėjimą neišvykti.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak N. Radinos, ji, draugų padedama, sugebėjo išvykti iš Baltarusijos. Balandžio 1 dieną žurnalistė be dokumentų jau buvo Maskvoje. Jie liko Valstybės saugumo komitete. Atgauti dokumentus N. Radinai pavyko tik padedant Jungtinių Tautų (JT) Aukščiausiojo Pabėgėlių komisariato valdybai Rusijoje.

Po to, kai JT pripažino N. Radinos pabėgėlės statusą, pirmoji valstybė, kuri suteikė jai paramą, buvo Nyderlandai. Liepos 28 dieną, sutvarkiusi visus reikalingus dokumentus, ji išskrido iš Maskvos į Amsterdamą. Būdama dėkinga Nyderlandams už išgelbėjimą, po trijų dienų žurnalistė išvyko į Lietuvą, kur buvo įregistruotas tinklapis „charter97.org“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Čia dirba mano kolektyvas ir deramai vykdyti savo, kaip redaktorės, funkcijas šiandien aš galiu tik Vilniuje“, - sakė N. Radina rugpjūčio 4-ąją paprašiusi Lietuvos politinio prieglobsčio.

Interneto tinklalapis charter97.org po prezidento rinkimų Baltarusijoje buvo įregistruotas Lietuvoje, nes tinklalapio biuras Baltarusijoje buvo uždarytas, konfiskuota kompiuterinė įranga. Į Vilnių persikėlė ir dalis jo bendradarbių, kuriems sudarytos teisinės sąlygos gyventi ir dirbti Lietuvoje.


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų