REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didelius lūkesčius į Europos vyrų krepšinio čempionato etapą Panevėžyje dėję kavinės ir barai liko it musę kandę. Kai kurios viešojo maitinimo įstaigos skaičiuoja ne pelną, o nuostolius.

REKLAMA
REKLAMA

Dideles viltis su krepšinio fiesta siejęs Panevėžys liko nuleidęs galvą. Laukto užsienio sirgalių antplūdžio nebuvo. Nusivylę būsto nuomotojai, kavinės, picerijos ir barai svarsto, kad Panevėžys užsieniečių nepriviliojo ne tik dėl to, kad čia vyko pirmasis čempionato etapas.

REKLAMA

„Galim užkabinti politikų padovanoto metropolinio centro statuso ženklą ant kiekvieno stulpo, bet kaip buvome periferija, taip ja ir likome“, – sakė vienos Panevėžio kavinės vadovai.

Užsienio krepšinio aistruoliai apsigyventi rinkosi Vilnių, Kauną ir net kaimyninės šalies Latvijos sostinę Rygą. Iš šių miestų pasiekti Panevėžį – vieni juokai.

Prie „Cido“ arenos prieš varžybas pasirodydavo autobusai su užsienio sirgaliais, po rungtynių jie žiūrovus parveždavo atgal. Dalis aistruolių iš netolimų Europos valstybių atvyko savo automobiliais, dar kiti juos išsinuomojo Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA

Panevėžio viešbučiai dar galėjo pasigirti daugmaž užsipildę, bet įvairios įstaigos ir organizacijos, privataus būsto nuomotojai, siūlę savo gyvenamąjį plotą, liko nusiminę. Palapinių miestelis Stetiškiuose, nors jam prieš čempionatą buvo pranašauta gražiausia ateitis – iki tūkstančio sirgalių, ir tas patyrė fiasko. Čia apsistojo ne daugiau kaip 150 žmonių.

„Miręs miestas“, – taip jį trumpai drūtai apibūdino maitinimo paslaugas čia teikusios bendrovės „Vakarinė žara“ direktoriaus pavaduotoja Laima Jurkšaitienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Palapinių miestelyje įkurta „Vakarinės žaros“ kavinė buvo pasiruošusi nors ir visą parą maitinti išalkusius ir ištroškusius užsieniečius bei vakarais pramogauti čia užsukusius lietuvius, tačiau jų paslaugų beveik niekam nereikėjo.

Pasak L. Jurkšaitienės, pagyvėjimas miestelyje buvo tik vieną vakarą, praėjusį penktadienį, kai Lietuvos rinktinė nugalėjo Turkijos nacionalinę komandą. Kitomis dienomis buvo štilis.

Pasak direktoriaus pavaduotojos, jeigu „Vakarinė žara“ būtų maža įmonė, ko gero, būtų skaičiavusi nuostolius, nes nebūtų turėjusi kur dėti užsakytų didelių maisto produktų kiekių. Dabar dėl to neteko sukti galvos.

REKLAMA

„Išskirstėm po visus savo taškus“, – paaiškino pavaduotoja.

Geresnės apyvartos bendrovė tikėjosi iš miesto centre išsinuomotos kavinės „Nendrė vėjyje“, tačiau ir čia nesulaukta daug lankytojų.

Tačiau bene labiausiai nuvilta liko bendrovė „Josvita“, aptarnavusi prie „Cido“ arenos veikusią sirgalių pramogų zoną.

Nors keliolikoje čia pastatytų palapinių maisto, gaiviųjų gėrimų ir alaus kainos, palyginti su kitų miestų arenų analogiškomis sirgalių zonomis, buvo gerokai mažesnės, klientų buvo labai mažai.

REKLAMA

Pasak „Josvitos“ atstovo Vido Savicko, pramogų zonoje ieškoti užsienio sirgalių reikėjo vos ne su žiburiu. Jei užsieniečių ir užsukdavo, tai labai mažais būreliais ir trumpam.

„Jie iš autobuso – į areną, iš arenos – į autobusą ir išvažiuodavo, o Panevėžyje užsieniečių gyveno mažai. Apskritai klientų būdavo tik tomis dienomis, kai žaisdavo lietuviai. Kitomis – tuščia“, – kalbėjo bendrovės atstovas.

Šeštadienį, kai arenoje nebuvo varžybų, sirgalių zonoje prekybininkams pavyko padaryti vos 300 litų apyvartą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beje, kai kurie žiūrovai į sirgalių zoną mėgino įsinešti savo alkoholinių gėrimų. Buvo ir tokių, kurie alaus ar degtinės butelius slėpė vaikiškuose vežimėliuose.

V. Savickas svarsto, kad nereikėtų skaičiuoti dešimtimis tūkstančių siekiančių nuostolių, jeigu sirgalių zona būtų veikusi iki pat čempionato pabaigos, rugsėjo 18-osios. Jo manymu, galimybės „Cido“ arenoje stebėti rungtynių nebeturintys gyventojai palaikyti savo komandos veikiausiai būtų gausiai rinkęsi prie didžiulio ekrano sirgalių zonoje.

Čempionatas pelno nesukrovė ir arčiausiai arenos esančiai kavinei „Febas“. Čempionato organizatoriai, rūpindamiesi renginio saugumu, taip aptvėrė kavinę, kad kelią į ją rado tik nuolatiniai lankytojai.

REKLAMA

„Blogi popieriai. Nė vieno užsieniečio mes nematėme“, – paklaustas, kaip sekėsi prekyba, atsakė Panevėžio smulkiųjų verslininkų asociacijos pirmininkas Kazys Grabys, netoli „Cidos“ arenos, Klaipėdos gatvėje, turintis užeigą „Kaziuko kamara“.

„Jeigu nepavyks tiekėjams grąžinti užsisakytos produkcijos, gal ir nuostolių turėsime. Juk buvome pasiruošę didesniam klientų srautui, tad pasirūpinome užsisakyti ir daugiau maisto, ir daugiau stalų pastatyti“, – kalbėjo K.Grabys.

Kranto gatvėje esanti panevėžiečių gana mėgstama kavinė „Gazelė“, nors savaitgalį miesto centre ir Senvagėje šurmuliavo minios žmonių, lankytojų, o ypač užsieniečių, antplūdžiu pasigirti negalėjo. Jos vadovai teigė ir neturėję iliuzijų, kad krepšinio čempionatas atvers aukso kasyklas.

„Rugsėjo 1-oji buvo netgi geresnė nei miesto gimtadienis. Juolab kad sekmadienį dėl triatlono pusė dienos buvo uždaryta Kranto gatvė“, – aiškino kavinės „Gazelė“ vadovai.

Užsieniečių piniginių svorį labiau pajuto tik miesto centre, Laisvės aikštėje, ar visai netoli jo esančios kavinės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų