REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusį penktadienį įvyko Alytaus miesto savivaldybės kontrolieriaus pareigų konkursas. Jį laimėjo kontrolieriaus pavaduotojas, nuo praėjusių metų sausio pabaigos kontrolieriaus pareigas laikinai einantis Artūras Juškauskas. Užvakar trys tarybos nariai savivaldybės administracijoje užregistravo pareiškimą, kuriame pranešama, jog tarybos sprendimas dėl kontrolieriaus pareigų konkurso komisijos sudarymo yra neteisėtas, todėl neteisėtas ir šios komisijos sprendimas dėl išrinkto kontrolieriaus.

REKLAMA
REKLAMA

Konkursą nusprendė organizuoti gegužę

Pernai sausio pabaigoje dar anos kadencijos miesto taryba iš kontrolieriaus pareigų po neigiamo jos veiklos įvertinimo atleido Ireną Sedleckaitę. Tačiau ji su šiuo atleidimu nesusitaikė, kreipėsi į teismą ir buvo grąžinta į pareigas savivaldybėje. Taip pat priteista kompensacija už ilgiau kaip metus trukusią priverstinę pravaikštą. Iš viso savivaldybė buvusiai kontrolierei už neteisėtus buvusios miesto tarybos sprendimus turėjo sumokėti beveik 100 tūkst. litų.

REKLAMA

Viešąjį visuomenės interesą gynusi, savivaldybės vykdomus projektus, darbus kontroliavusi ir kėlusi pastebėtus trūkumus, už tai praėjusios kadencijos miesto tarybos nemeilę užsitraukusi I.Sedleckaitė teismo grąžintų savivaldybės kontrolieriaus pareigų nusprendė atsisakyti.

Pensinio amžiaus sulaukusi moteris, kaip socialdemokratų atstovė, iškovojo mandatą šios kadencijos miesto taryboje. Išrinkta nauja taryba balandį patenkino jos prašymą atleisti iš kontrolieriaus pareigų.

REKLAMA
REKLAMA

Kontrolieriaus pavaduotojas A.Juškauskas laikinai kontrolieriaus postą užėmė, kai buvo atleista I.Sedleckaitė, – praėjusių metų sausio pabaigoje. Naujos kadencijos miesto taryba gegužės pradžioje nusprendė organizuoti kontrolieriaus pareigų konkursą, kai iš šio posto jau buvo atleista I.Sedleckaitė.

„Negi avys gali rinkti vilką?“

Tuo pačiu tarybos sprendimu buvo sudaryta šio konkurso komisija. Jos pirmininke paskirta vicemerė, Darbo partijos miesto skyriaus pirmininkė Danguolė Juozapavičienė. Komisijoje – savivaldybės administracijos direktorė Ona Balevičiūtė, du administracijos darbuotojai ir Lazdijų rajono savivaldybės kontrolierius Arūnas Markūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar tuomet, kai buvo tvirtinama konkurso komisija, ne vienas tarybos narys suabejojo dėl jos sudėties ir teisėtumo, pareikšdamas, kaip joje gali būti asmenys, kurių darbą privalės tikrinti kontrolierius. Per tarybos posėdį nuskambėjo net klausimas su komisijos narių ir renkamo kontrolieriaus palyginimu: „Negi avys gali rinkti vilką?“

Praėjusį penktadienį tarybos sudaryta komisija kontrolieriumi iš šešių kandidatų išrinko vietinės kontrolės srityje patirties turintį, Alytaus rajono savivaldybės tarybos narį A.Juškauską. Jis, darbiečių Alytaus rajono skyriaus lyderis, tapo nugalėtoju konkurso, kuriam vadovavo kolegė, darbiečių Alytaus miesto skyriaus pirmininkė vicemerė D.Juozapavičienė.

REKLAMA

Atsakymas su daugybe „manome“

Dar gegužės pabaigoje tarybos frakcijos Tvarka ir teisingumas pirmininkas Gintaras Šurkus kreipėsi į Vyriausybės atstovą Alytaus apskrityje Algimantą Pipirą prašydamas įvertinti tarybos sprendimą dėl kontrolieriaus pareigų konkurso komisijos sudarymo.

Nurodoma, jog Vyriausybės patvirtintame Konkursų į valstybės tarnautojo pareigas organizavimo tvarkos apraše konstatuota, kad komisijoje negali būti asmenys, kurie tiesiogiai ar netiesiogiai gali būti suinteresuoti konkurso rezultatais arba yra kitokių aplinkybių, keliančių abejonių dėl šių asmenų nešališkumo.

REKLAMA

G.Šurkaus teigimu, komisijoje turėjo būti valstybės tarnautoją į pareigas priimantis asmuo, šiuo atveju, meras ar jo paskirtas valstybės tarnautojas.

Kadangi savivaldybės kontrolieriaus funkcija – prižiūrėti, kaip naudojamas savivaldybės turtas, vykdomas vietos biudžetas, kiti piniginiai ištekliai, atliekami finansiniai ir veiklos auditai savivaldybės administracijoje, darytina išvada, kad komisijos nariais negali būti administracijos direktorius ir du administracijos darbuotojai. Visi jie – savivaldybės kontrolieriaus tarnybos audito subjektai. Be to, du komisijos nariai yra žemesnės kvalifikacijos, todėl negali vertinti pretendento į įstaigos vadovus, šiuo atveju kontrolieriaus, kvalifikacijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl išvardytų priežasčių G.Šurkus Vyriausybės atstovo paprašė kreiptis į miesto tarybą ir pasiūlyti panaikinti tarybos sprendimą dėl kontrolieriaus pareigų konkurso komisijos sudarymo.

A.Pipiras G.Šurkaus prašymą nusiuntė Valstybės tarnybos departamentui prie Vidaus reikalų ministerijos, nes, kaip sakė Vyriausybės atstovas Alytaus apskrityje, jis individualių teisės aktų, liečiančių vieną žmogų, nenagrinėja. Tarybos sprendimą dėl minėtos komisijos sudarymo A.Pipiras priskyrė individualiam teisės aktui, kuriuo vadovaujantis renkamas kontrolierius.

REKLAMA

Valstybės tarnybos departamento direktorė Laima Tuleikienė G.Šurkui ir Vyriausybės atstovui Alytaus apskrityje dėl sudarytos komisijos kontrolieriaus pareigų konkursui organizuoti parašė atsakymą su daugybe žodžių „manome“. Departamento direktorės manymu, ši komisija sudaryta vadovaujantis Valstybės tarnybos įstatymo ir Vyriausybės patvirtintu Konkursų į valstybės tarnautojo pareigas organizavimo tvarkos aprašu.

Konkurse dalyvavęs Valstybės tarnybos departamento atstovas taip pat neturėjo priekaištų dėl jo organizavimo ir komisijos.

REKLAMA

Meras ketina dar kartą kreiptis į departamentą

Užvakar trys tarybos nariai – socialdemokratė I.Sedleckaitė, tarybos opozicinių partijų atstovai tvarkietis G.Šurkus ir liberalcentristas Gediminas Jegelevičius – savivaldybės administracijoje užregistravo pareiškimą miesto merui socialdemokratui Feliksui Džiautui. Jame dėl tų pačių G.Šurkaus prašyme A.Pipirui išdėstytų priežasčių konstatuojama, kad tarybos sprendimas dėl kontrolieriaus pareigų konkurso komisijos sudarymo yra neteisėtas, todėl neteisėtas ir šios komisijos sprendimas dėl kontrolieriaus išrinkimo. Pastarasis sprendimas, trijų tarybos narių, tarybos Kontrolės komiteto atstovų ir paties jos pirmininko G.Jegelevičiaus teigimu, turi būti panaikintas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Meras sakė, kad ketina kreiptis savo vardu į Valstybės tarnybos departamentą siekdamas išsiaiškinti dėl konkursą organizavusios komisijos teisėtumo.

I.Sedleckaitės teigimu, tarybos sprendimą dėl minėtos komisijos sudarymo numatoma apskųsti teismui.

A.Juškauską, kaip kontrolieriaus pareigų konkurso laimėtoją, į pareigas turi priimti miesto taryba.

Al­ma MOS­TEI­KAI­TĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų