REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Milijardieriai vejasi B. Gatesą

Vienas "Microsoft" įkūrėjų Billas Gatesas (Bilas Geitsas) vis dar turtingiausias žmogus pasaulyje, bet atotrūkis tarp jo ir kitų turtuolių mažėja, rodo žurnalo "Forbes" sudarytas ir ketvirtadienį paskelbtas milijardierių sąrašas.

REKLAMA
REKLAMA

Jau tryliktus metus pirmasis šiame kasmet sudaromame sąraše yra B.Gatesas su savo 56 milijardais dolerių, bet antrojoje vietoje esančio investuotojo Warreno Buffetto (Voreno Bafeto) turtui padidėjus iki 52 milijardų, programinės įrangos magnato persvara sumažėjo perpus.

REKLAMA

"Forbes" apskaičiavimu, dabar pasaulyje yra 946 milijardieriai - 150-čia daugiau nei prieš metus. Tokį rekordinį milijardierių, skaičiuojant doleriais, skaičių "Forbes" aiškina žaliavų kainų šuoliu, technologijų pažanga ir palyginti silpnu JAV doleriu.

"Didėjantis milijardierių skaičius tik atspindi pasaulio ekonomikos plėtotę, - sako "Forbes" vyriausiasis redaktorius Steve'as Forbesas (Stivas Forbsas). - Anksčiau pasaulyje niekada nebuvo tiek daug turtuolių. Šį jų daugėjimą sąlygoja ne tik aukštos žaliavos kainos. Technologijos, žinoma, yra vienas veiksnių. Tai turtingiausi metai žmonijos istorijoje".

REKLAMA
REKLAMA

Bendras milijardierių turtas, palyginti su praėjusiais metais, padidėjo 35 proc. - iki 3,5 trilijonų dolerių. Trečiojoje šio jau dvidešimto sąrašo vietoje atsidūrė Meksikos telekomo magnatas Carlosas Slimas Helu (Karlosas Slimas Helus), kurio turtas padidėjo 19 mlrd. ir dabar sudaro 49 milijardus.

Ketvirtojoje vietoje yra "Ikea" savininkas Ingvaras Kampradas, kuris turi 33 milijardus, o penktojoje - Indijos plieno magnatas Lakshmi Mittalas (Lakšmis Mitalas) su 32 milijardais.

Į naująjį milijardierių sąrašą įtraukti 53 šalių atstovai; pirmą kartą į jį pateko Serbijos ir Rumunijos piliečiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, kaip ir anksčiau, daugiausia jame amerikiečių, kuriems ant kulnų lipa Rusijos oligarchai ir verslininkai iš Indijos bei Kinijos. L.Mittalas yra tik pirmasis iš 36 Indijos milijardierių, kurių visų bendras turtas vertinamas 191 mlrd. ir kurie Azijos šalių grupėje aplenkė net du dešimtmečius pirmavusius japonus.

Japonijos verslininkas Yoshiaki Tsutsumi (Jošiakis Cucumis), kuris dėl savo nekilnojamojo turto kažkada buvo turtingiausias žmogus pasaulyje, iš viso nebepateko į sąrašą, o pirmasis tarp japonų dabar yra "Softbank" vadovas Masayoshi Sonas (Masajošis Sonas), kurio turtas įvertintas 5,8 mlrd. dolerių.

REKLAMA

Tačiau net Indijos dominavimas išnyktų drauge sudėjus Kiniją ir Honkongą su jų 41 milijardieriumi, tarp kurių pirmauja magnatas Li Ka-shingas (Li Kašingas) ir popieriaus gamintoja Yan Cheung (Jan Čeung).

"Azijoje tai buvo karšti metai. Ir Indija, ir Kinija pasiekė milžiniškų laimėjimų, - sakė "Forbes" vyriausiojo redaktoriaus pavaduotoja Luisa Kroll (Luiza Krol). - Atrodo, kad negalime atsiginti milijardierių".

Europoje labiausiai pasižymėjo Rusija ir Ispanija - į sąrašą įtraukta 10 naujų ispanų ir 19 naujų rusų pavardžių.

REKLAMA

16-ojoje sąrašo vietoje - turtingiausias Rusijos pilietis, naftos magnatas ir futbolo klubo "Chelsea" savininkas Romanas Abramovičius, kurio turtas vertinamas 18,7 milijardo. Iš viso sąraše yra 53 milijardieriai su Rusijos pasais; jie turtus susikrovė daugiausia iš naftos, kalnakasybos ir metalų.

Pasak L.Kroll, "Rusijos milijardierių vidutinis amžius - 46 metai, jie 16 metų jaunesni nei vidutiniškai pasaulyje".

Tačiau "Forbes" ragina neprarasti tam tikro atsargumo ir sako, kad kai kurių asmenų buvusioje Sovietų Sąjungoje turtas neatrodo ilgalaikis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Forbes" rusų kalba vyriausiasis redaktorius Maksimas Kašulinskis milijardierių skaičiaus didėjimą Rusijoje aiškina taip: "Tikriausiai daugiau žmonių ėmė pateikti duomenis apie savo turto dydį. Bet yra žmonių, kurie visiškai nenori, kad jų pavardės patektų į turčių sąrašus. Taip pat yra ir tokių, kurie pateikia apie save padidintus duomenis. Rusijoje įsivyravus vartojimo bumui, daugėja bankų ir prekybos mažmenomis tinklų, todėl milijardierių, turinčių tokius tinklus, taip pat daugėja".

Turtingiausia į sąrašą patekusi moteris yra 84 metų prancūzė Liliane Bettencourt (Lilian Betenkur), "L'Oreal" įkūrėjo Eugene Schuellerio (Eženo Šulerio) duktė, kuriai atiteko 12-oji vieta ir kurios turtas vertinamas 20,7 mlrd. dolerių.

REKLAMA

Vidutinis turtingiausiųjų amžius yra 62 metai, o jauniausias milijardierius yra 23 metų Turno ir Taksiso kunigaikštis Albertas (Albertas von Thurn und Taxis). Šis vokiečių aristokratas, kuris savo turtą, įskaitant 30 tūkst. ha miškų, paveldėjo, vis dar gyvena su savo motina ir vyresnėmis seserimis šeimos pilyje Rėgensburge.

Kitas jaunas milijardierius - 36 metų kinas Williamas Dingas (Viljamas Dingas) - turtą susikrovė pats. Jis savo kompaniją "NetEase" įkūrė kaip interneto portalą, o paskui sutelkė dėmesį į lošimą internete.

REKLAMA

Daugiausiai milijardierių turinti Artimųjų Rytų šalis yra Turkija, kuri šiuo atžvilgiu įveikė Saudo Arabiją (antroji vieta) ir Izraelį (trečioji vieta).

Naujokai sąraše yra Howardas Schultzas (Hovardas Šulcas) iš "Starbucks" ir buvęs "Disney" bosas Michaelas Eisneris (Maiklas Eisneris).

Kiti žinomi žmonės yra "Google" vadovai Larry Page'as (Laris Peidžas) ir Sergey Brinas (Sergejus Brinas), dabar turintys po 16,6 mlrd. dolerių, "Dell" įkūrėjas Michaelas Dellas (Maiklas Delas), kurio turtas vertas 15,8 mlrd. dolerių, ir buvęs Italijos premjeras Silvio Berlusconi (Silvijus Berluskonis), turintis 11,8 milijardo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Google" pakilimas atspindi spartų daugelio žmonių turto didėjimą pastaraisiais metais.

"Per pastaruosius penkerius metus, ... nepaisant viso to sąmyšio pasaulyje, visų pasaulio konfliktų, pasaulio ekonomika realiai išaugo daugiau kaip 25 procentais. Niekad per visą istoriją nebuvo tokios pažangos", - sakė S.Forbesas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų