REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Netvarka energetikos ūkyje ne tik kelia nerimą dėl įgyvendinamų projektų, bet jau gresia pačiai valstybei“, – teigia Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskich. Valdantieji kaltina buvusios opozicijos palikimą.

REKLAMA
REKLAMA

Pavojus pačiai valstybei

Anot V. Uspaskich, staigus kadrų kaitaliojimas Energetikos ministerijoje (pakeistas viceministras, į nemalonę pateko uždarytos Ignalinos atominės elektrinės vadovas Osvaldas Čiukšys) reiškia nesugebėjimą  susitvarkyti su dideliais projektais. „Jau tris metus apie tuos projektus kalbama, o jie vis dar nepradėti įgyvendinti. Chaosą šios ūkio šakos valdyme mato ne tik Lietuva. Ir tai turi blogų rezultatų. Kai pasikalbi su užsienio kolegomis, dažniausiai išgirsti nuomonę, kad mūsų naujos atominės elektrinės statybos projektas yra blefas, nes valdomas ir vykdomas visiškai chaotiškai. Neatsitiktinai abejonių dėl dalyvavimo jame kyla ir lenkams, ir latviams, ir estams. Kadangi dalis lėšų būtų skiriamos iš Europos Sąjungos biudžeto, kitos šalys irgi stebi kas čia vyksta“, – pabrėžė jis.

REKLAMA

V. Uspaskich nuomone, dabartinė valdymo krizė užsienio reikalų ministerijoje kilo dėl valdančiosios Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų politikos ir noro visur sustatyti savus, bet nebūtinai kompetentingus žmones. „Jie nori sustatyti savus į postus ir kontroliuoti procesus net po to, kai nebebus valdžioje, turėti savo partijai finansinės naudos. Jie elgiasi taip pat, kaip anksčiau darė socialdemokratai. Juk ministras Arvydas Sekmokas kažkada atvirai aiškino, kad visur reikia naujų žmonių ir idėjų, todėl ir išvaikė seniau dirbusius specialistus. Aišku, kai aš pasakiau, kad reikia pakeisti kai kuriuos Vilniaus savivaldybės įmonių vadovus, sėdinčius po dvidešimt metų, kilo baisus staugimas, nes te naujų žmonių ir idėjų turbūt nereikia taip labai, kaip tose srityse, kurias valdo konservatoriai“, – šaipėsi jis.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip pabrėžė V. Uspaskich, taip tvarkant reikalus, Lietuva, siekdama energetinės nepriklausomybės, sukels grėsmę pačiai valstybei. „Ligi šiol neskelbiama – kokiomis sąlygomis bus pastatyta elektrinė, kokiomis bus parduodama elektra, kas ir už kiek nupirks jos perteklių ir t.t. Čia galima įlįsti į tokią finansinių įsipareigojimų kilpą, kad energetinė nepriklausomybė baigsis visos valstybės įkeitimu“, – sakė europarlamentaras.

Bėga iš skęstančio laivo?

Opozicinės socialdemokratijos Algirdas Butkevičius portalui „Balsas.lt“ sakė, kad didelius atlyginimus ėmę TS–LKD statytiniai esą pradeda bėgti iš skęstančio laivo. „Startavę su dideliais projektais ir garsiais pareiškimais, kad iš tos pačios uždarytos Ignalinos atominės elektrinės pavogtas milijardas litų, gaudami milžiniškus atlyginimus (dabar klibinamo uždarytos IAE vadovo  O. Čiukšio darbo užmokestis yra 26 tūkst. litų iki mokesčių – maždaug dukart didesnis nei jo pirmtako Viktoro Ševaldino, – „Balsas.lt“), jie nieko nesugebėjo nei įgyvendinti, nei pastūmėti į priekį ir dabar bėga nuo galimos atsakomybės“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot A. Butkevičiaus, jo frakcija Seime inicijuos darbo grupės sukūrimą ir kviesis pasiaiškinti premjerą Andrių Kubilių. „Maža to, netrukus gausime ir informaciją iš Europos Komisijos apie tai, kiek uždarant IAE panaudota europinių paramos lėšų. Vyriausybės to irgi klausėme jau prieš kelis mėnesius – atsakymo nėra ligi šiol. Pačiame energetikos ūkyje klesti tiesiog netvarka, kuri susidarė dėl noro visus specialistus pakeisti savo statytiniais. Dėl to ir atsirado chaosas valdyme, visi garsūs projektai įstrigo“, – piktinosi A. Butkevičius.

REKLAMA

J. Razma: kalti socialdemokratai

TS–LKD frakcijos Seime seniūnas Jurgis Razma opozicijos priekaištus atmeta ir teigia, kad didžiausios įtampos susijusios kaip tik su tuo projektu, kurį dabartinė valdžia paveldėjo iš socialdemokratų, t.y. IAE uždarymo procesu. „Būtent dėl to ten kyla pagrindinės įtampos, nes dabartinei vadovybei tenka persiderėti ir dėl to, kad nepastatytos kuro talpyklos būtų kažkaip pastatytos, ir spręsti kitas paliktas problemas. Tad socdemai turėtų nuoširdžiai pasisakyti šiuo klausimu, o ne primityviausiu būdu bet kokias įtampas išnaudoti“, – sakė jis portalui „Balsas.lt“.

REKLAMA

Kaip teigė J. Razma, jokių pavojų didiesiems tarptautiniams energetiniams projektams – atominės elektrinės Visagine, suskystintųjų dujų terminalo statybai ir elektros tinklų jungimui su Vakarais esą nekyla. Tokius aliarmus jis vadino opozicijos spekuliacijomis.

Paklaustas, ar socialdemokratų palikimas tapo susikirtimo tarp A. Sekmoko ir O. Čiukšio priežastimi, J. Razma sakė, kad per anksti apie tai spręsti. „Aš dar nekalbėjau su ministru. Kalbėjau su O. Čiukšiu, žinau jo vertinimus. Žinau ir atsistatydinusio R. Švedo poziciją, tačiau nenoriu daryti išvadų neišklausęs paties A. Sekmoko“, – aptakiai kalbėjo J. Razma, tikindamas, kad O. Čiukšys galėjęs patekti į įtemptą situaciją, nes esą IAE uždarymo projekte buvo „žūtbūt mėginama“ išlaikyti tai, kas palikta socialdemokratų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

***

Primename, kad A. Sekmokas anksčiau viešai gynė didžiulį O. Čiukšio atlyginimą, aiškindamas, kad IAE vadovas netgi rizikuoja gyvybe.

2011 metų kovą Seimas svarstė interpeliaciją A. Sekmokui.  Seimas balsuodamas pritarė komisijos, pripažinusios ministro atsakymus patenkinamais, nutarimo projektui: už tai balsavo 66 parlamentarai, „prieš“ buvo 53, susilaikė 9 tautos atstovai.

Kadangi ministro atsakymams buvo pritarta, interpeliacijos procedūra nutrūko ir slaptas balsavimas net nevyko. Savo paramą ministrui tuomet išsakė prezidentė Dalia Grybauskaitė, kuri buvo labiau suinteresuota nuversti Aplinkos ministrą Gediminą Kazlauską. Šis taip pat išsaugojo postą, nes Arūno Valinsko vadovaujamos Tautos prisikėlimo partijos bei TS–LKD frakcijos sutarė neliesti vieni kitų ministrų.

Taip pat skaitykite:

Iš pareigų traukiasi energetikos viceministras Romas Švedas

Ignalinos AE gali sulaukti atsistatydinimų liūties

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų