REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šveicarijos centrinis bankas susiejo nacionalinės valiutos - franko - kursą su euru. Kaip praneša AFP, dabar vienas euras Šveicarijoje kainuos 1,2 franko.

REKLAMA
REKLAMA

Oficialiajame Šveicarijos centrinio banko pranešime teigiama, kad 1,2 franko už eurą - tai minimalus lygis, pagal kurį bus vykdomos valiutos mainų operacijos. Šveicarijos bankas pabrėžia, kad ir toks santykis gali ilgainiui būti keičiamas: esant būtinybei, frankas bus susilpnintas dar daugiau.

REKLAMA

Iškart po šių pranešimų Šveicarijos akcijų indeksas pašoko daugiau nei keturiais procentais. Frankas pasaulinėje rinkoje savo ruožtu nusilpo 9,32 proc. iki 1,212 franko už eurą. JAV doleris pabrango franko atžvilgiu 8 procentais - iki 0,86 franko už dolerį.

Pastaruosius kelerius metus Šveicarijos frankai pasaulinėje rinkoje buvo vertinami kaip viena patikimiausių valiutų pasaulyje. Investuotojai investuodavo į šią valiutą lėšas dėl akcijų rinkose vyraujančio nestabilumo ir dėl stringančio ekonomikos atsigavimo JAV ir ES. Būtent dėl šios priežasties franko kursas visus 2011 metus net kelis kartus buvo atnaujinęs istorinį maksimumą tiek euro, tiek dolerio atžvilgiu.

Šveicarijos valdžia kelis pastaruosius mėnesius mėgino pažaboti augantį kursą visais įmanomais būdais, tarp jų ir valiutinės intervencijos keliu. Tačiau vis dėlto šios priemonės turėjo tik ribotos įtakos rinkoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų