REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rugsėjo pirmąją į Šiau­lių mo­kyk­las atė­jo 1030 pir­mo­kų, ta­čiau net 500 dau­giau moks­lei­vių – 1520 – pa­va­sa­rį pa­liks mo­kyk­las. Suo­lų tuš­tė­ji­mo me­tas aki­vaiz­dus – Šiau­liuo­se moks­lei­vių ma­žė­ja, tad ne­po­pu­lia­rius spren­di­mus, kaip orga­ni­zuo­ti mo­ky­mą ir ug­dy­mą, ko­kius pe­da­go­gus at­leis­ti, ko­kias mo­kyk­las už­da­ry­ti, po­li­ti­kai ir švie­ti­mo dar­buo­to­jai anks­čiau ar vė­liau pri­va­lės priim­ti. Tau­pant lė­šas ir dėl ma­žė­jan­čių mo­ki­nių skai­čiaus Šiau­liuo­se jau jun­gia­mos mokyk­los, ta­čiau nau­ji moks­lo me­tai pra­si­dės ir su ki­to­mis bė­do­mis – mo­kyk­lo­mis kiau­rais lan­gais, gel­to­nų­jų autobu­sė­lių trū­ku­mu, pe­da­go­gų ne­dar­bu.

REKLAMA
REKLAMA

Šiemet į Šiau­lių mo­kyk­las su­si­rin­ko per 15 tūks­tan­čių mo­ki­nių. Pa­kei­tus Švie­ti­mo įsta­ty­mą, mies­te at­si­ra­do 11 progim­na­zi­jų ir 8 gim­na­zi­jos.

REKLAMA

Ska­tins ne­for­ma­lią veik­lą

Prieš de­šimt­me­tį Šiau­lių mo­kyk­lo­se mo­kė­si 24 tūkst. moks­lei­vių, šie­met į kla­ses su­gu­žės vos 15,4 tūkst. mo­ki­nių. Spėja­ma, kad mo­ki­nių la­biau­siai ma­žė­ja dėl emig­ra­ci­jos ir iš­vy­ki­mo į ki­tus mies­tus. Ne­be­no­ri žmo­nės gy­ven­ti Šiauliuo­se. Vil­niu­je, prie­šin­gai nei Sau­lės mies­te, moks­lei­vių ne­ma­žė­ja, ne­tgi sta­to­mos nau­jos mo­kyk­los. Nau­juo­sius moks­lo me­tus Kau­ne pra­dės 119 pir­mo­kų dau­giau nei per­nai.

REKLAMA
REKLAMA

Vio­le­ta Dams­kie­nė, Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos Švie­ti­mo sky­riaus ve­dė­ja, ne­sle­pia, kad mo­kyk­lų ateity­je bus ma­žiau. „Įs­tai­gų bus ma­žiau, jos stam­bės“, – tei­gia ve­dė­ja.

Tai reiš­kia, kad da­lis pe­da­go­gų ne­teks dar­bo. Praė­ju­siais moks­lo me­tais jau bu­vo su­jung­tos Šven­tu­pio ir Gy­ta­rių mokyk­los, J. Lau­ži­ko ir Rin­gu­vos spe­cia­lio­ji mo­kyk­la. Kol kas neaiš­ku, kiek lė­šų bus su­tau­py­ta, ta­čiau aki­vaiz­du, kad švie­ti­mo reik­mėms iš mies­to biu­dže­to pi­ni­gų ten­ka vis ma­žiau. Jei 2009-ai­siais švie­ti­mui skir­ta da­lis biu­dže­te bu­vo 58,7 pro­c., tai 2011-ai­siais ji su­ma­žė­jo iki 55,2 pro­c.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įdo­mų tai, kad šie­met at­si­ra­do iki­mo­kyk­li­nio ug­dy­mo „krep­še­lis“. Švie­ti­mo vi­ce­mi­nist­ras Vai­das Ba­cys tei­gia, kad „krep­še­lis“ bus ski­ria­mas kiek­vie­nam vai­kui ne­for­ma­lio­jo ug­dy­mo sri­ty­je. Šioms reik­mėms ša­ly­je bus skir­ta 20 mln. li­tų, kiek­vie­nam vai­kui – po 100 li­tų. Šiuo me­tu toks eks­pe­ri­men­tas vyks­ta Anykš­čiuo­se, Klai­pė­do­je, Pa­ne­vė­žio mies­te ir ra­jo­ne. „Sto­jant į aukš­tą­ją mo­kyk­lą, ne tik tu­ri bū­ti svar­bu, kaip vai­kas mo­kė­si, bet ir ką nu­vei­kė, tad ne­for­ma­li popa­mo­ki­nė veik­la yra la­bai svar­bi“, – tei­gė vi­ce­mi­nist­ras.

REKLAMA

Pro kiau­rus lan­gus „iš­skris“ šim­tai tūks­tan­čių

Dar bir­že­lį mies­to lop­še­liuo­se-dar­že­liuo­se bu­vo 39 lais­vos vie­tos, „Ru­gia­gė­lė­je“ ir „Žir­niu­ke“ bu­vo ati­da­ry­tos dvi papildo­mos gru­pės vai­kams. Sa­vi­val­dy­bė ra­do lė­šų ap­šil­tin­ti sep­ty­nių iki­mo­kyk­li­nių įstai­gų sto­gus. Vi­so­se įstai­go­se bu­vo pa­keis­ti lan­gai ir išo­rės du­rys.

Mies­te vei­kia 8 gim­na­zi­jos, 3 vi­du­ri­nės mo­kyk­los, 11 pro­gim­na­zi­jų, 4 pa­grin­di­nės mo­kyk­los, jau­ni­mo mo­kyk­la, 6 pradi­nės mo­kyk­los, 6 spe­cia­lio­sios mo­kyk­los, 29 lop­še­liai-dar­že­liai ir 8 ne­for­ma­lio­jo ug­dy­mo įstai­gos. 2010-2011 m. mo­der­ni­zuo­ta 16 mo­kyk­lų, re­konst­ruo­ja­mi dar 5 mo­kyk­lų pa­sta­tai. Nors dėl re­no­va­ci­jos džiaug­tis mo­kyk­los ir ga­li, kai ku­rių mo­kyk­lų vai­kai sta­ty­bi­nė­mis dul­kė­mis kvė­puos net iki Ka­lė­dų. Tik Šiau­lių uni­ver­si­te­to gim­na­zi­jo­je renovacijos dar­bai bu­vo baig­ti prieš moks­lo me­tų pra­džią, tie­sa, fa­sa­das rug­sė­jo 1-ąją dar ne­bu­vo baig­tas re­mon­tuo­ti.

REKLAMA

„No­rė­jo­me kaip ge­riau, o ga­vo­si kaip vi­sa­da“, – lai­ku ne­si­bai­gu­sius re­no­va­ci­jos dar­bus ko­men­tuo­ja mies­to me­ras Justi­nas Sar­taus­kas. Jo tei­gi­mu, sta­ty­bi­nin­kai bu­vo žo­džiu pa­ža­dė­ję, kad dar­bus baigs prieš rug­sė­jo 1-ąją, bet fak­tas kaip bly­nas – to nė­ra. Me­ras sa­ko, kad sa­vi­val­dy­bė, ma­tyt, pa­si­rin­ko ne­ti­ku­sius sta­ty­bi­nin­kus. „Tai prie­kaiš­tas mums pa­tiems, ta­čiau ki­tų sta­ty­bi­nin­kų pa­gal Vie­šo­jo pir­ki­mo įsta­ty­mą mes ne­ga­lė­jo­me pa­si­rink­ti“, – sa­ko me­ras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Švie­ti­mo vi­ce­mi­nist­ras Vai­das Ba­cys sa­ko ne­ma­tęs nė vie­nos mo­kyk­los Eu­ro­po­je, ku­rio­je re­no­va­ci­jos dar­bai bū­tų baig­ti vos per 3 mė­ne­sius. „Es­ti­jo­je vai­kus iš re­no­vuo­ja­mų mo­kyk­lų iš­ke­lia vi­siems me­tams. Gal ir mums to­kią praktiką tai­ky­ti?“ – klau­sė jis.

Tie­sa, de­juo­ti dėl lai­ku ne­si­baig­sian­čių re­mon­tų ne­ver­ta, ta­čiau Šiau­lių Ra­gai­nės, Vi­jo­lių, Du­bi­jos, „San­tar­vės“ ir dar pen­kiose pra­di­nė­se mo­kyk­lo­se pro kiau­rus lan­gus „iš­skris“ šim­tai tūks­tan­čių li­tų.

REKLAMA

Ra­gai­nės mo­kyk­los di­rek­to­rė Di­na­ra Vit­ku­vie­nė in­for­ma­vo, kad mo­kyk­loms, ku­rio­se ne­pa­keis­ti lan­gai, vie­no kvadrati­nio met­ro šil­dy­mas per mė­ne­sį kai­nuo­ja 6-7 li­tus. Mo­kyk­lų, ku­rių pa­keis­ti lan­gai, vie­no kvad­ra­ti­nio met­ro šildy­mo kai­na – apie 3 li­tus.

Jei mo­kyk­los plo­tas 5 tūkst. kv. m, ne­sun­ku su­skai­čiuo­ti, kad per mė­ne­sį mies­to biu­dže­tui vie­nos ne­re­mon­tuo­tos mokyk­los šil­dy­mas at­siei­na 35 tūkst. li­tų. „Pa­kei­tus lan­gus, mū­sų mo­kyk­los šil­dy­mas per mė­ne­sį kai­nuo­tų 15–19 tūkst., va­di­na­si, per šil­dy­mo se­zo­ną sa­vi­val­dy­bė su­tau­py­tų apie 100 tūkst. li­tų. Aki­vaiz­du, kad nau­ji lan­gai at­si­pirk­tų vos per ke­le­rius me­tus“, – sa­ko D. Vit­ku­vie­nė.

REKLAMA

Gel­to­nų­jų au­to­bu­siu­kų pa­kaks ne vi­siems

Švie­ti­mo vi­ce­mi­nist­ras vie­nu ša­lies švie­ti­mo sis­te­mos prio­ri­te­tų lai­ko švie­ti­mo priei­na­mu­mą, ta­čiau Lie­tu­vo­je ma­žos mo­kyk­los už­da­ro­mos, nors, pa­vyz­džiui,  Suo­mi­jo­je vals­ty­bė iš­lai­ko net tas, ku­rias lan­ko vos  10-15 vai­kų.

Pa­ti ma­žiau­sia Šiau­lių ra­jo­no mo­kyk­la – Kur­tu­vė­nų pra­di­nė. Ją per­nai lan­kė vos 20 vai­kų. Ši­lė­nų pa­grin­di­nę mokyklą per­nai lan­kė 62 vai­kai. Kiek šie­met ra­jo­ne bus moks­lei­vių, dar ne­sus­kai­čiuo­ta, ta­čiau į ra­jo­no mo­kyk­las ateis tik 400 pir­mo­kė­lių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pa­sak Šiau­lių ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Švie­ti­mo ir spor­to sky­riaus ve­dė­jo pa­va­duo­to­jos Ju­di­tos Šert­vy­tie­nės, per de­šimt me­tų vai­kų su­ma­žė­jo maž­daug treč­da­liu. Ne­pai­sant to, sten­gia­ma­si mo­kyk­las iš­sau­go­ti, įsi­gy­ti au­to­bu­sų, kad vai­kai pa­to­giai ir sau­giai pa­siek­tų mo­kyk­las.

Švie­ti­mo ir moks­lo mi­nis­te­ri­ja pra­ne­ša, kad šie­met at­vi­ro kon­kur­so bū­du nu­pir­ko 43 mo­kyk­li­nius au­to­bu­sus po 19 sėdi­mų vie­tų mo­ki­niams. Pen­kiuo­se yra spe­cia­li įran­ga neį­ga­liems vai­kams su ve­ži­mė­liais vež­ti. 41 au­to­bu­sas bus per­duo­tas ra­jo­nų sa­vi­val­dy­bėms, 555-asis au­to­bu­sas ati­te­ko Za­ra­sų sa­vi­val­dy­bei. Gel­to­nie­siems au­to­bu­sams pirk­ti šie­met skir­ti 5 mln. li­tų.

REKLAMA

Mo­kyk­li­nius au­to­bu­sus Švie­ti­mo ir moks­lo mi­nis­te­ri­ja per­ka ir per­duo­da sa­vi­val­dy­bėms nuo 2000 me­tų. Iš vi­so Lie­tu­vos ke­liais šiais moks­lo me­tais va­ži­nės 562 gel­to­nie­ji au­to­bu­sai. Jais mo­ki­niai ne tik pa­sie­kia mo­kyk­lą, bet ir keliauja į eks­kur­si­jas, spor­to var­žy­bas, kon­kur­sus.

Šie­met Šiau­lių ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė iš mi­nis­te­ri­jos ga­vo vie­ną nau­ją au­to­bu­siu­ką. Jis ati­teks Bu­bių pa­grin­di­nei mokyklai. Pa­sak J. Šert­vy­tie­nės, iš vi­so Šiau­lių ra­jo­no mo­kyk­los ga­vo sep­ty­nis au­to­bu­siu­kus, de­vy­nis įsi­gi­jo pa­tys. „Tu­ri­me 23 mo­kyk­las, tad au­to­bu­siu­kų trūks­ta. Nau­do­ja­mės Kur­šė­nų, Šiau­lių au­to­bu­sų par­kų, pri­va­čių ve­žė­jų paslau­go­mis. Jei vai­kai vyks­ta į olim­pia­das, ki­tus Švie­ti­mo mi­nis­te­ri­jos ren­gia­mus ren­gi­nius, ke­lio­nės iš­lai­dos jiems kom­pen­suo­ja­mos“, – sa­kė pa­šne­ko­vė.

REKLAMA

Stu­den­tams – dau­giau trans­por­to leng­va­tų

Dėl moks­lei­vių va­žia­vi­mo trau­ki­niais ir au­to­bu­sais ne pir­mus me­tus ver­da dis­ku­si­jos. Moks­lei­viai da­ly­vau­ja ne tik įvai­rio­se olim­pia­do­se – po­pu­lia­rė­jant te­le­vi­zi­jos šou ta­len­tin­gi vai­kai trau­ki­niais ar au­to­bu­sais vyks­ta į sos­ti­nę ir per­ka bi­lie­tus. Tarp­mies­ti­niais au­to­bu­sais vyks­tan­tiems vai­kams nuo 10 m. 50 pro­c. nuo­lai­dos bi­lie­tui ne­bė­ra. Nuo­lai­da taiko­ma tik kon­ser­va­to­ri­ją lan­kan­tiems moks­lei­viams.

REKLAMA
REKLAMA

Kar­tais mo­kyk­los, ku­rių gar­bę vai­kai gi­na te­le­vi­zi­jų lai­do­se, ran­da bū­dų kom­pen­suo­ti ke­lio­nę trau­ki­niu, ta­čiau dažniau­siai ke­lio­nės smo­gia moks­lei­vių tė­vams per ki­še­nę.

Stu­den­tams ge­riau – nuo rug­sė­jo 1-osios trans­por­to leng­va­tas su­teiks stu­den­to sta­tu­są pa­tvir­ti­nan­ti pa­žy­ma, o pirmakur­siai ga­lės gau­ti stu­den­to pa­žy­mė­ji­mą, ga­lio­jan­tį iki stu­di­jų pa­bai­gos, o ne me­tus. Ka­dan­gi ne vi­siems pirmakur­siams iki rug­sė­jo 1 d. ga­li bū­ti spė­ta pa­ga­min­ti nau­juo­sius Lie­tu­vos stu­den­to pa­žy­mė­ji­mus, aukš­to­sios mokyk­los iš­duos lai­ki­ną – mė­ne­sį ga­lio­jan­tį – do­ku­men­tą.

Pir­ma­kur­siai jau rug­sė­jo mė­ne­sį ga­lės sėk­min­gai nau­do­tis jiems pri­klau­san­čio­mis trans­por­to leng­va­to­mis. Nau­jo­jo pa­žy­mė­ji­mo ne­be­rei­kės pra­tęs­ti kas­met, to­dėl at­pigs jo įkai­niai. Jo kai­na tie­sio­giai pri­klau­sys nuo no­ri­mos ga­lio­ji­mo truk­mės: tre­jų me­tų pa­žy­mė­ji­mas kai­nuos 30 li­tų, ket­ve­rių – 40 li­tų.

REKLAMA

Į nau­jos kar­tos pa­žy­mė­ji­mą yra in­teg­ruo­tas mik­rop­ro­ce­so­rius, ku­ris ga­lės at­lik­ti įvai­rias funk­ci­jas. Pa­žy­mė­ji­mą bus ga­li­ma nau­do­ti kaip elekt­ro­ni­nį mies­to trans­por­to bi­lie­tą. Aukš­to­sios mo­kyk­los nu­ma­to jį pri­tai­ky­ti ir kaip įė­ji­mo į bend­ra­bu­tį rak­tą ar kor­te­lę ko­pi­ja­vi­mo apa­ra­tams, įdieg­ti ki­tas stu­den­tams nau­din­gas pa­slau­gas.

Ma­žė­jant mo­ki­nių, Šiau­liuo­se ke­ti­na­ma su­jung­ti kai ku­rias mo­kyk­las. Mo­ky­mo įstai­gų ma­žės, bet jos stam­bės.

Su­ma­žė­jo be­dar­bių mo­ky­to­jų

Lie­tu­vos dar­bo bir­žos spe­cia­lis­tai pa­skai­čia­vo, kad šie­met be­dar­bių mo­ky­to­jų 15 pro­c. ma­žiau nei per­nai, ta­čiau ne vi­si įsi­dar­bi­nu­sie­ji ir to­liau krem­ta pe­da­go­go duo­ną. At­siž­velg­da­ma į su­ma­žė­ju­sią pe­da­go­gų pa­klau­są dar­bo rin­ko­je, Lietu­vos dar­bo bir­ža be­dar­biams mo­ky­to­jams, įgi­ju­siems aukš­tą­jį iš­si­la­vi­ni­mą, sky­rė di­de­lį dė­me­sį. Jiems bu­vo pasiūly­ta įgy­ti nau­jų kom­pe­ten­ci­jų. Pa­siū­lius per­si­kva­li­fi­kuo­ti, dau­giau­sia pe­da­go­gų rin­ko­si lan­ky­ti vers­lo pa­slau­gų va­dy­bi­nin­ko, fi­nan­si­nin­ko, vers­lo ad­mi­nist­ra­to­riaus, ap­žel­di­ni­mo tech­ni­ko, so­cia­li­nio dar­buo­to­jo kur­sus. Iš no­rin­čių per­si­kva­li­fi­kuo­ti be­dar­bių kas penk­tas – pe­da­go­gas.

REKLAMA

Iš vi­so rugp­jū­čio 1 d. ša­ly­je bu­vo už­re­gist­ruo­ta per 2 tūkst. be­dar­bių mo­ky­to­jų. Nuo me­tų pra­džios gau­ta 250 dar­bo pa­siū­ly­mų pe­da­go­gams – 17 pro­c. ma­žiau nei 2010 m. Dau­giau­sia lais­vų dar­bo vie­tų yra pa­pil­do­mo­jo ug­dy­mo dalykų, che­mi­jos, ang­lų ir lie­tu­vių kal­bų, dai­lės mo­ky­to­jams Vil­niaus, Klai­pė­dos ir Kau­no re­gio­nuo­se. Šiau­liuo­se situa­ci­ja šiek tiek ki­to­kia.

Šiau­lių te­ri­to­ri­nės dar­bo bir­žos duo­me­ni­mis, šie­met mo­kyk­los ieš­ko­jo sep­ty­nių lie­tu­vių kal­bos, še­šių ang­lų kal­bos, pen­kių pra­di­nio ug­dy­mo, tri­jų so­cia­li­nių pe­da­go­gų. Šiau­lių te­ri­to­ri­nės dar­bo bir­žos Šiau­lių sky­riu­je bu­vo už­re­gist­ruo­ti 206 mo­ky­to­jai. Dau­giau­sia dar­bo ieš­ko­jo spe­cia­lie­ji ir so­cia­li­niai pe­da­go­gai, pra­di­nio ug­dy­mo mo­ky­to­jai.

Ma­žė­ja stu­di­juo­ti no­rin­čių vai­ki­nų

Stu­di­jas Šiau­lių uni­ver­si­te­te, įskai­tant ba­ka­lau­ro, ma­gist­ro, tęs­ti­nių stu­di­jų pro­gra­mas, šiais moks­lo me­tais pra­dės 1555 nau­ji stu­den­tai, t. y. apie 50 stu­den­tų ma­žiau ne­gu 2010-ai­siais. Ba­ka­lau­ro stu­di­joms gau­tos 267 vals­ty­bi­nės vie­tos („krep­še­liai“), t. y. 15 pro­c. ma­žiau ne­gu per­nai.

REKLAMA

Dau­giau­sia vals­ty­bi­nių vie­tų ga­vo Tech­no­lo­gi­jos fa­kul­te­tas – 56. Po 43 vals­ty­bės fi­nan­suo­ja­mas vie­tas ga­vo Me­nų bei So­cia­li­nės ge­ro­vės ir ne­ga­lės stu­di­jų fa­kul­te­tai, 36 – Edu­ko­lo­gi­jos, 35 – Hu­ma­ni­ta­ri­nis, 26 – Ma­te­ma­ti­kos ir informati­kos, 22 – So­cia­li­nių moks­lų, tik 6 – Gam­tos moks­lų fa­kul­te­tas.

Į mo­ka­mas ba­ka­lau­ro stu­di­jų pro­gra­mas priim­ti 535 stu­den­tai. Po­pu­lia­riau­sios mo­ka­mos stu­di­jų pro­gra­mos: kinezite­ra­pi­ja (62), kū­no kul­tū­ra (59), vie­ša­sis ad­mi­nist­ra­vi­mas (45), eko­no­mi­ka (43), vers­lo ad­mi­nist­ra­vi­mas (40), ang­lų fi­lo­lo­gi­ja (17).

Šiau­lių vals­ty­bi­nė ko­le­gi­ja stu­di­juo­ti priė­mė 1033 stu­den­tus. 663 už stu­di­jas ne­mo­kės, o 370 stu­den­tų teks pa­suk­ti galvą, iš kur gau­ti pi­ni­gų su­mo­kė­ti už moks­lą. Per me­tus už stu­di­jas ten­ka su­mo­kė­ti 3200 li­tų, o bio­me­di­ci­nos studijos kai­nuo­ja 5200 li­tų.

Šiau­lių vals­ty­bi­nės ko­le­gi­jos bend­ra­bu­čiuo­se yra 380 vie­tų, net 100 stu­den­tų bend­ra­bu­čio kam­ba­rio ne­ga­vo. Ti­ki­ma­si, kad iki pa­va­sa­rio lais­vų vie­tų at­si­ras.

REKLAMA

Už gy­ve­ni­mą bend­ra­bu­ty­je, ku­ria­me yra in­ter­ne­tas, ko­le­gi­jos stu­den­tai per mė­ne­sį mo­ka 150 li­tų. La­bai ge­rai besimokan­tys stu­den­tai gau­na 130-260 li­tų dy­džio sti­pen­di­ją. Po tre­jus me­tus tru­ku­sių stu­di­jų kas penk­tas ko­le­gi­jos ab­sol­ven­tas tę­sia moks­lus uni­ver­si­te­tuo­se.

Vals­ty­bė sie­kia, kad kuo dau­giau jau­nuo­lių rink­tų­si stu­di­jas pro­fe­si­nio ren­gi­mo mo­kyk­lo­se, to­dėl be­veik tiek pat „krepše­lių“ ski­ria ko­le­gi­joms ir uni­ver­si­te­tams. Vis dėl­to šie­met uni­ver­si­te­tams bu­vo skir­ta 9580 „krep­še­lių“, o kolegijoms – 8674, tad li­ko neiš­da­ly­tų. Ver­čia su­si­rū­pin­ti tai, kad ko­le­gi­jo­se ma­žė­ja be­si­mo­kan­čių vai­ki­nų. Šiau­lių kole­gi­jo­je šie­met pa­no­ro mo­ky­tis 5 pro­c. ma­žiau vai­ki­nų nei anks­čiau.

Šie­met Šiau­lių abi­tu­rien­tai ge­riau nei per­nai iš­lai­kė vals­ty­bi­nius eg­za­mi­nus, ta­čiau įdo­mu tai, kad praė­ju­siais moks­lo me­tais su­ma­žė­jo jau­nuo­lių, įgi­ju­sių pa­grin­di­nį ir vi­du­ri­nį iš­si­la­vi­ni­mą. Spė­ja­ma, kad jau­nuo­liai, neį­gi­ję nė pa­grin­di­nio iš­si­la­vi­ni­mo, iš­vyks­ta iš Lie­tu­vos.

Ok­sa­na LAU­RU­TY­TĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų