REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Panaikinus geležinę uždangą, kelias į Rytų Europos rinkas Rusijos kompanijoms buvo užkirstas. Tačiau šiandien regione įsivyravusi skolų krizė atveria joms naujas galimybes sugrįžti į šį regioną, rašo verslo naujienų portalas „Bloomberg“.

REKLAMA
REKLAMA

Pasiekusios rekordinius pelnus tokios Rusijos kompanijos kaip TNK-BP, „Sberbank“ bei „Rusijos geležinkeliai“ taikosi į Rytų Europą, kur auganti valstybių skola ir didėjantis biudžeto deficitas verčia šalių vyriausybes ieškoti pajamų šaltinio.

REKLAMA

Per paskutinius trejus metus Rusijos įsigijimo sandorių vertė sudarė 2,8 mlrd. JAV dolerių, lyginant su 2,4 mlrd. JAV dolerių per kitus 17 metų po Sovietų Sąjungos žlugimo.

„Akivaizdu, kad vis dar yra įtarumo palikimas, – teigė Maskvoje esančio investicinio banko „Troika Dialog“ vyriausiasis strategas ChrisasWeaferis. – Finansų krizė iš dalies tai sumažino, nes Rytų Europos valstybės neturi tos pačios prieigos prie Vakarų kapitalo, kaip buvo manyta. Tad Rusijai atsirado nauja galimybė.“

REKLAMA
REKLAMA

Šių metų liepos mėnesį Rusijos bankas „Sberbank“ sutiko už neįvardintą sumą įsigyti Austrijos banką „Oesterreichische Volksbanken“ ir tai yra pirmasis šio banko bandymas prasiskverbti už buvusios Sovietų Sąjungos ribų. Su šiuo sandoriu susipažinę asmenys atskleidė, kad sandorio suma gali siekti 590 mln. eurų.

„Pasaulinis bankas“

„Tai yra pirmasis mūsų žingsnis, siekiant padaryti „Sberbank“ pasauliniu banku“, – tuomet kalbėjo banko vadovas Germanas Grefas.

Rusijos bankas Rytų Europoje siekia konkuruoti su tokiais Vakarų bankais kaip „Raiffeisen Bank International“ bei „UniCredit“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didžiausio pasaulyje geležinkelių tinklo operatorė „Rusijos geležinkeliai“ pateikė siūlymą įsigyti Lenkijos valstybinę geležinkelių įmonės „Polskie Koleje Panstwowe“ (PKP) krovinių padalinį. Varšuvos dienraščio „Rzeczpospolita“ teigimu, šiai antrinei įmonei įsigyti buvo pateikta net 20 pasiūlymų, o bendra sandorio vertė gali siekti 679 mln. JAV dolerių.

Kaip teigė „Rusijos geležinkelių“ viceprezidentas Salmanas Babajevas, kompanija taip pat yra susidomėjusi Slovakijos geležinkelio „Zeleznicna Spolosnost“ krovinių padalinio įsigijimu.

REKLAMA

Tuo tarpu antras pagal dydį Rusijos bankas „VTB Group“ praeitą savaitę už 100 mln. eurų įsigijo didžiąją dalį Bulgarijos valstybės valdomos tabako kompanijos.

Nuotaikų kaita Lenkijoje

Investicijų alkis taip pat keičia nuotaikas ir Lenkijoje, kuri vis atsisakydavo Rusijos investicijų po to, kai šalyje žlugo komunistinis valdymas. Šalies vyriausybė ketina parduoti didžiąją dalį Gdanske esančios naftos perdirbimo įmonės „Grupa Lotos“ akcijų.

Lenkijos naujienų agentūros PAP teigimu, tarp siūlymus pateikusių kompanijų yra ir Rusijos naftos bendrovė „TNK-BP“. „Grupa Lotos“ pardavimas prisidės prie Lenkijos vyriausybės planų šiais metais pritraukti 5,3 mln. JAV dolerių ir jais finansuoti biudžeto deficitą bei sumažinti šalies skolą.

REKLAMA

Nuoskaudos pamirštos

„Be investicijų nėra jokių darbų, – duodamas interviu kalbėjo Jerzy Borwczkas, kuris kartu su Lechu Valensa kovojo „Solidarumo“ judėjime. – Mums svarbiausiai yra tai, kad Lenkijos naftos perdirbimo kompanijos būtų labiau konkurencingos. Istorinės nuoskaudos man nieko nereiškia.“

Rusijos susijungimų ir įsigijimų sandorių Lenkijoje vertė 1990-2010 metų laikotarpyje sudarė 15 mln. JAV dolerių, arba mažiau nei 1 proc. visų per šį laikotarpį Lenkijoje įvykdytų sandorių. Rusijos įsigijimų sandorių dalis Lenkijoje iš dalies gali išaugti dėl pasikeitusių šalies politikų, tarp jų ir šalies ministro pirmininko Donaldo Tusko, pozicijų Rusijos atžvilgiu.

Šių metų kovo mėnesį „Grupa Lotos“ naftos perdirbimo įmonėje Lenkijos premjeras teigė, kad „ideologiniai motyvai“ neturėtų trukdyti rusiškoms investicijoms nepaisant to, kad kyla tam tikras nerimas ir įspėjimai dėl priklausomybės nuo Rusijos energetinių šaltinių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų