REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastaraisiais metais degalų kainoms šokant pasiutpolkę, kiekvienam automobilį vairuojančiam tapo itin aktualu žinoti, kiek jo pasivažinėjimas atsieis, bet dabar vartotojai internete galės sužinoti tik vidutines kainas, o tikrąsias mažmenines benzino ar dyzelino sužinos tik nuvykę  į konkrečią degalinę.

REKLAMA
REKLAMA

Anot Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos prezidento Luko Vosyliaus, toks degalinių tinklų sprendimas yra pateisinamas ir suprantamas.

REKLAMA

„Skelbti kainas įpareigoja teisės aktai, tai ir daroma. Mes turime švieslentes degalinėse, jose, kaip reikalaujama, skelbiama, kokiu kuru prekiaujama ir kokia jo kaina. Vartotojas važiuodamas jau iš tolo gali matyti kainas“, – sakė jis.

„Balsas.lt.“ L. Vosylius pabrėžė, kad kai kurios įmonės niekada neskelbė kainų internete, kitos sprendimus jų neskelbti priėmė nuo šių metų pradžios, o dalis šių metų vasarą, bet tai esąs ne asociacijos, o kiekvienos įmonės sprendimas.

REKLAMA
REKLAMA

„Neskelbiama ne dėl to, kad ką nors norėtume nuslėpti nuo vartotojo, bet  todėl, kad kainos degalinėse keičiasi kelis kartus per parą. Dėl žmogiškųjų išteklių trūkumo švieslentėse jos pasikeičia, o internete ne. Tada vartotojai piktinasi: „Kodėl švieslentėje degalinėje viena kaina, o  internete nurodyta kita?“

L. Vosyliaus teigimu, dabar galiojantys teisės aktai neįpareigoja skelbti degalų kainas internete.

„Jie įpareigoja informuoti vartotoją apie parduodamo kuro rūšis, kainas ir standartus. Visa tai degalinėse esančiose  švieslentėse ir rodoma. Niekas nesiekia nuslėpti nuo vartotojo kainų“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau gali būti, kad neilgai trukus degalinių tinklams vis dėlto teks kuro kainas skelbti internete - su pasiūlymu įpareigoti degalų pardavėjus tai daryti  į Vyriausybę kreipėsi Seimo narys Jurgis Razma.

„Aš kreipiausi į Vyriausybę prašydamas išanalizuoti, ar teisės aktais būtų įmanoma nustatyti prievolę, kad degalinės ir didmenininkai skelbtų degalų kainas internete.  Ne statistinius vidurkius, o einamąsias kainas“, – „Balsas.lt“ aiškino Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos frakcijos Seime seniūnas.

REKLAMA

„Manau, kad kainų neskelbiant vartotojas atsiduria labai nepalankioje padėtyje: jis negali analizuoti, rinktis pigiausio produkto, todėl prašau  paieškoti teisinių priemonių, kad tokie skelbimai internete būtų privalomi“, – aiškino politikas.

„Balsas.lt“ jis tvirtino tikintis, kad prievolė skelbti kainas praverstų ne tik pigesnių degalų besidairantiems vairuotojams: J. Razmos teigimu, jeigu  kainos internete būtų skelbiamos kiekvieną dieną, būtų galima analizuoti, ar nėra kartelinių susitarimų arba piktnaudžiavimo dominuojančia padėtimi.

REKLAMA

„Mums reikia aktyviau bendrauti  su Konkurencijos taryba, kuri privalo akylai stebėti, ar nėra kartelinių susitarimų, nes yra buvę, kai įtarimai kyla, bet tyrimai nebūna rezultatyvūs. Reikia, kad Konkurencijos taryba nuolat atidžiai kontroliuotų šią sritį, įvertintų mažmenininkų kainas ir maržas, lygintų su gretimomis rinkomis“, – „Balsas.lt“ aiškino politikas.

Tačiau degalų pardavėjai laikosi kitokios nuomonės.

„Mes kaip tik juokaujame, kad gerai, jog kainų internete nėra, nes mažesnė grėsmė būti apkaltintiems karteliniais susitarimais. Jeigu būtų skelbiama, įmonės  galėtų pasižiūrėti viena kitos kainas. Ir tos, kurios dirba, pavyzdžiui, viename regione, galbūt koreguotų jas, o dabar konkurentų kainų nematai. Taigi, konkurencijai tik į naudą, kad internete kainos neskelbiamos“, – sakė Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos prezidentas L. Vosylius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Balsas.lt“ jis juokavo, kad jeigu internete būtų skelbiamos degalų kainos, tuomet reikėtų galvoti ir apie pieno, duonos, kitų gaminių kainų skelbimą, nes „norėtume matyti, kur jų pigiausiai galima įsigyti“.

Seimo narys J. Razma atsakymo iš Vyriausybės kol kas tebelaukia. Nuo pastarosios politiko iniciatyvos vertinimų susilaiko ir ekspertai, tačiau akivaizdu viena – pasiūlymas itin jautria daugeliui tema artėjant rinkimams tikrai gali padėti atkreipti į save potencialių rinkėjų dėmesį.

Neskelbti degalų kainų vartotojams  pirmasis, dar 2009 m. apsisprendė „Neste“, gerokai vėliau – maždaug po metų –  jas nustojo skelbti „Statoil Lietuva“ degalinių tinklas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų