REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visi investuojantys žino, kad šiame sudėtingame „žaidime“ vienas svarbiausių dalykų –  informacija. Jūsų pelnas arba nuostoliai tiesiogiai priklauso nuo to, kokios tikslios, operatyvios ir naudingos yra Jūsų nuolat gaunamos žinios.

REKLAMA
REKLAMA

Investuotojui  svarbi įvairi informacija: bendros makroekonominės naujienos (tokios kaip bendro vidaus produkto (BVP) augimas, bedarbystės lygis, šalies verslo lūkesčiai),  mikro-naujienos, susijusios su konkrečiomis įmonėmis (pavyzdžiui, apie tai, kad jūsų stebima įmonė sėkmingai sukūrė naują produktą), pardavimo rezultatai, ateities planai. Visą šį žinių srautą investuotojai gauna įprastais informacijos kanalais:  televizija, laikraščiais ir internetu.

REKLAMA

Su Lietuva ar Baltijos šalimis susijusias naujienas greičiausiai rasite Lietuvos žiniasklaidoje. Populiariausi šalies dienraščiai, naujienų portalai bei informacinės televizijos laidos mirga nuo tokių pranešimų. Tai yra vienas iš didžiausių investavimo namų rinkoje privalumų – informacija lengvai pasiekiama. Tuo tarpu užsienio verslo naujienas operatyviausiai sužinosite naršydami  internete. Šiuo metu yra daugybė specializuotų portalų, iš kurių  bene populiariausi –  „Bloomberg“, „Reuters“, „Wall Street Journal“ ir „Financial Times“. Visų informacijos šaltinių perskaityti tikrai nesuspėsite, o ir neverta. Pasirinkite vieną, kuris jums pasirodys patraukliausias pagal savo formatą, ir reguliariai peržiūrėkite naujausią informaciją. Tai padės jausti rinkos pulsą, o ilgainiui ir nuotaikas.

REKLAMA
REKLAMA

Ne visos naujienos vienodai svarbios. Didžiausią įtaką daro netikėtos ir prognozių neatitinančios. Sulaukus ypač „karštų“ žinių, paprastai užtenka kelių akimirkų, kad vertybinių popierių kainos koreguotusi. Tad, jei skaitote vakarykštį laikraštį ir randate svarbių naujienų, skubėti jau neverta. Rinkos greičiausiai jau bus įvertinusios naujus faktus. Tačiau visuomet galite pasitikrinti savo įžvalgą: ar jūsų nuomone svarbios naujienos taip pat buvo svarbios ir rinkoms.

Žmonės, kuriuos užvaldo investavimas, daug dėmesio skiria naujienų skaitymui ir „ryja“ visą informaciją iš eilės. Dažniausiai tai būna aktyviai prekiaujantys investuotojai – jiems nebūna neįdomios informacijos rinkos tema.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau kiti žmonės susiduria su problema: arba neturi pakankamai laiko sekti  rinkos naujienas, arba jiems tai paprasčiausiai kelia žiovulį. Kurį laiką galima prisiversti stebėti rinkas bei skaityti naujienas, tačiau vėliau dažniausiai nutolstama. Tokiu atveju geriausias sprendimas būtų skaityti periodines, pavyzdžiui, savaitės, mėnesio ar pusmečio, suvestines. Arba patikėti savo investicijas jų valdymo profesionalams. Jeigu to negalite sau leisti, turite gerai apgalvoti, kaip formuosite portfelį. Reikėtų vengti trumpalaikių investicijų, rinktis ilgalaikes bei diversifikuotas, pavyzdžiui, fondus.

REKLAMA

O jeigu visos finansinės naujienos jums nuobodžios? Pažiūrėkime į tai kūrybingai. Kiekvienas iš mūsų  turime darbą ar pomėgį, kuriam skiriame daug laiko, pasakojame apie jį aplinkiniams – pasinaudokime tuo. Garsiausias visų laikų investuotojas Warrenas Buffettas yra pasakęs: „investuok į tai, ką supranti“. Todėl, kad ir su kuo būtų susijusi jūsų profesija, – statybos, medicina, žemės ūkis, informacinės technologijos, pervežimai ir t.t. – jūs tikrai galite pasirinkti investicijas iš savo srities, kur turėsite neabejotiną pranašumą.

Darius Kuzmickas, Danske banko Investavimo ir taupymo paslaugų departamento direktorius

Jums rūpimus klausimus apie investavimą galite užduoti Dariui Kuzmickui el.p. [email protected]

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų