REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į avių aptvarą įsilaužė per pavėsinę

Į avių aptvarą įsilaužė per pavėsinę

REKLAMA

Alovės seniūnijos Ilgų kaimo gyventoja Laima Zajančkauskienė rugsėjo 1-osios rytą ganyklos aptvare rado sudraskytas šešias Romanovo veislės avis ir 14 ėriukų. Įvykio vietoje lankėsi Alytaus rajono savivaldybės administracijos Medžiojamųjų gyvūnų padarytos žalos nuostolių skaičiavimo komisija. Jos pirmininkas – Žemės ūkio skyriaus vedėjas Stasys Supranavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Avys buvo uždarytos į spygliuota viela gerai aptvertą, maždaug vieno hektaro plote, ganyklą. Joms buvo sukalta lentų pavėsinė. Vilkai įsilaužė būtent per pavėsinę, net dviejose vietose atlupdami lentas. Senėms avims išplėšti kaklai, ištąsyti viduriai, ganykloje mėtėsi papjauti ir pasmaugti ėriukai. Aptikta vilkų pėdsakų. Manoma, kad žvėrys suruošė vilkiukams rudeninę mokyklą.

REKLAMA

Rugsėjo 1-osios rytą Nemunaičio seniūnijos Einorų kaimo gyventoja Ona Naruševičienė rado papjautą senę avį ir du jauniklius. Komisijai, kurios narys yra ir Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Alytaus skyriaus vadovas Evaldas Dainauskas, abejonių nekilo, kad tai vilkų darbas.

Rugpjūčio pradžioje dingęs Daugų seniūnijos gyventojos Astos Kokšarovienės avinas taip ir neatsirado. Kitas baltavilnis buvo pjautas prie pat namų rugpjūčio 6-ąją. Avinui buvo perpjautas kaklas ir išėsti viduriai.

REKLAMA
REKLAMA

Varčios miške – naktinis vilkų staugimas

Gyventoja pasakojo, kad netoliese Varčios miške naktimis girdisi vilkų staugimas.

Nors pilkių pėdsakų puotos vietoje nepavyko aptikti, po įvykio buvo praėjusios daugiau kaip dvi paros, bet visi požymiai rodo, kad aviną papjovė vilkai.

Rugpjūčio 23-iosios naktį nuo šių žvėrių nukentėjo ir Daugų seniūnijos Bogušiškių kaimo gyventoja Aldutė Juškevičienė. Jos senė avis buvo pririšta netoli namų esančioje ganykloje, o trys jaunikliai ganėsi palaidi. Ryte ji rado jauniklius sudraskytus, o senė avis buvo stipriai sužalota. Vienas jauniklių buvo nutemptas į ražieną, kur aiškiai matėsi vilkų pėdsakai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuostolių niekas neatlygina

S.Supranavičius sako, kad nuo pernai iki šių metų rugpjūčio vilkų išpuolių nepasitaikė. Ankstesniais metais buvo nustatytas atvejis, kai gyvulius pjovė ne vilkai, o vilkinis šuo. Konstatavo, kad medžiotojai atlygina tik tuos nuostolius, kuriuos padaro kanopiniai žvėrys. Tačiau tokiu atveju žmonės kreipiasi pagalbos į seniūnijas, savivaldybę.

Minėtos komisijos narys Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Alytaus rajono agentūros vyresnysis specialistas Martynas Zienius primena, kad išpuoliai prieš naminius gyvulius yra ypač suaktyvėję, nes vilkai moko jauniklius medžioti. Vilkų padarytų nuostolių niekas neatlygina, todėl reikia patiems gyventojams pasirūpinti jų saugumu. Po tokių vilkų išpuolių užverda diskusijos: saugoti šiuos girių gražuolius ar medžioti.

Jur­gis KO­CHANS­KAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų