REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Santuoka – dalykas rimtas, bent jau daugelis vyrų taip sako. Ir teisingai daro, bet ar rimtai apie tai pagalvoja, įvertinta pasekmes, atsižvelgia į galimybes? Juk viską šiame gyvenime reikia mokėti.

REKLAMA
REKLAMA

Siūlau pamąstyti apie tai kartu, kad vėliau netektų mokėti už netinkamai padarytą sprendimą. Galbūt Jūs kol kas nesate pasirengęs santuokai? Visgi, jei įvertinę visus „prieš“ ir „už“ jūs suprasite, kad elgiatės teisingai, tai, kaip yra pasakęs Sokratas, „gausi gerą žmoną – tapsi išimtimi, o jei blogą – tapsi filosofu“.

REKLAMA

Pinigai...

Kai vyras gyvena vienas, pinigų dažniausiai užtenka ir maistui ir pramogoms. Nepriklausoma mergina, kuri dirba, taip pat gali pilnai save aprūpinti. Pagal sudėjimo dėsnį, sukūrus santuoką pajamos turi būti pliusuojamos ir šeimai pinigų turi pilnai užtekti, tačiau paprasta aritmetika šeimos finansuose bus neefektyvi... Šeimą galima drąsiai vadinti matematiniu fenomenu. Šeimai praktiškai nepritaikysi jokios tikimybių teorijos.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar neužtenka jam, iš jos atsiranda priekaištai, o pinigų trūkumas – jiems abiems. Pasitaiko moterų, kurioms maža to, kad visi vyrai eitų dėl jų iš proto, joms reikia, kad visi vyrai dėl jų liktų be pinigų. Pasitaiko ir vyrų, kurie tikisi susitaupyti išlaikomi žmonų, nesuprantančių, kad tai tas pats, kaip ir sustabdyti laikrodį laikui taupyt, tačiau finansinis „žlugimas“ dažniausiai užklumpa gimus vaikui, kai laimingi motina ir tėvas suvokia, kad ir šis džiaugsmas kainuoja labai brangiai.

Dažniausiai nėštumo periodas, gimdymas, o taipogi 3-5 metų laikotarpio (po vaiko gimimo) finansavimas krenta ant vyro pečių. Labai brangiai kainuoja minimalaus komforto sukūrimas, pavyzdžiui, jeigu šeima gyveno dviejų kambarių bute, tai gimus naujagimiui būtų gerai įsigyti trijų kambarių būstą, o geriausia – išsinuomoti arba nusipirkti namą netoli Vilniaus, gamtoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tam, kad mama galėtų pailsėti nuo rūpesčių ir bemiegių naktų, būtina pasamdyti profesionalią auklę. Paskaičiuokite patys, kiek tai galėtų kainuoti.

Man atrodo, kad dauguma merginų finansiniu požiūriu įžvalgesnės už vyrus (neįsižeiskit, vyrai, bet man atrodo, kad tai tiesa). Moterų naivumas – mitas, rūpestingai slepiamas nuo vyrų (jų pačių gerovei).

Moterys, besirinkdamos būsimąjį širdies ir rankos valdovą, tikisi naudos iš jo „kišenės“, o tai, remiantis šeimos darnos ir vaikų auklėjimo „filosofija“, labai teisinga. Dažnai šeimos išyra dėl to, kad neturi galimybių išsinuomoti būsto ir gyventi atskirai nuo tėvų. Merginos praktiškos, todėl jos žino, kiek jos kainuos vyrui, todėl jos stengiasi išsirinkti finansiškai stabiliausią vyrą.

REKLAMA

Dauguma vyrų apie tai net nesusimąsto, o veltui. Jeigu nesi pasirengęs išlaikyti šeimos, nedrįsti susituokti – tu neatsakingas, t.y. nenori, (negali) realiai (pinigais) priimti visų pasekmių už priimtą sprendimą.

Finansinė gerovė – tai patvarios šeimos pamatas, o meilė – graži pilis, kuri neturi būti statoma iš smėlio arba automobilio bei buto kreditų baloje.

Būkite sąžiningi – skaičiuokite. Visai įmanomas variantas: susėskite ir primeskite: mes mylime vienas kitą – gerai, bet ar esame pasirengę gyventi kartu? Kiek tai kainuos?

REKLAMA

Šeima –  tai tarsi UAB'as, nes kiekvienas iš 2 akcininkų turi žinoti, kiek lėšų jis/ji skirs įstatiniam kapitalui.

Kieno lėšos bus naudojamos tobulėjimui, plėtimuisi? Kada, už kelių metų galime pagimdyti vaiką, antrą?

Tokie klausimai yra vertingi, nes jie atmerkia mums akis ir padeda išvysti realybę.

Gerovė, gyvenimo malonumai ir kt.

Geras žodis – gerovė. Tai, galima sakyti, ištisa filosofija!  Pavyzdžiui, gyvena vyras ir gauna jis iš gyvenimo gėrybių: materialinių, fizinių, dvasinių. Visi žiūri ir mato: jis – sėkmingas, o tai, savaime suprantama, traukte traukia merginas. Gerovė – tai, kas savyje tam tikra prasme įkūnija teigiamą prasmę. Vyrui gerove gali būti: karjera, sėkmė versle, prabangus, greitas automobilis, laisvalaikis, kurį jis gali skirti draugams, asmeniniai pomėgiai, sportas, populiarumas moterų tarpe, pripažinimas mėgstamoje veikloje/srityje. Kai kurios iš minėtų gyvenimo dovanų yra trokštamos ir moterų, tačiau, kaip parodo realybė, skiriasi turinys, įdaras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susituokti – netekti dalies gaunamų gyvenimo dovanų (tačiau atsiras kitų, galbūt net vertingesnių, pvz., vaikai). Pavyzdžiui, populiarumas svetimų moterų tarpe gali labai nepatikti žmonai, naujas prabangus automobilis palauks, kadangi šeima – svarbiausia ir pinigų srautai keliauja būtent į šeimos biudžetą, laisvalaikis su draugais pakeičiamas “turistiniais" žygiais po parduotuves, kelionėmis pas mylimą uošvę ir t.t. Gaunasi, objektyviai žiūrint, kad vyras gauna mažiau gerybių, prie kurių jis priprato iki santuokos. Gerai, kai žmona ir šeima suteikia šiek tiek daugiau, nei paprastą gerovę, bet...

REKLAMA

Reikia suprasti, kad šeima – tai viskas. Todėl pagalvokite, kas Jums svarbiau: viskas ar šeima? Minėtame juokelyje yra dalis juokelio. Reikia būti pasiruošusiam atsisakyti tam tikrų įprastų malonumų, padaryti tai sąmoningai, kad nereikėtų nusivilti žmona ir šeimyniniais santykiais. Nuspręskite patys su savimi: jūs pasiruošę?

Teisės vs. pareigos

„Susituokti – per pusę sumažinti savo teises ir dvigubai padidinti savo pareigas“ – A. Šopenhaueris. Vienas iš pagrindinių šeimos klausimų: kas namuose vyriausias? Šeimyniniai konfliktai, kaip ir visi likę, paremti: noru patraukti dėmesį, kova dėl valdžios, nesėkmės vengimu, kerštu. Valdžia šeimoje turi privalumų, nes vyriausias tas, kas priima galutinį sprendimą.

REKLAMA

Atsiranda galimybė rūpintis šeima teisingai, t.y. taip, kaip atrodo teisinga Jums, BET tuo pačiu su minėta teise/galimybe būtina prisiimti ir atsakomybę, o tai – vienas iš sudėtingiausių žingsnių.

Jeigu vyras sprendžia šeimos finansavimo ir šiltos atmosferos kūrimo namuose klausimus, jam automatiškai atitenka svaresnis žodis priimant sprendimus. Jeigu vyras nesugeba vykdyti savo pareigų, o šeimą „ant kupros“ velka žmona,  žodis atitenka jai. Bet kuriuo atveju, tų teisių, kurias vyras turėjo iki santuokos, jis jau nebeturės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, nebus teisės laisvai susipažinti su įdomiomis merginomis, na, arba ši teisė taps labai ribota ir tam reikia nusiteikti. Taip pat yra galimybė, kad nebus teisės spręsti kada eiti į futbolą, žvejybą, ar galima vienam keliauti po pasaulį (pvz., per atostogas) arba su draugais – po susituokimo ceremonijos visos „įprastos“ teisės mažų mažiausiai bus išgvildentos kartu su žmona.

Atsakydamas į klausimą „Kiek man kainuotų santuoka?„, kiekvienas gali įvertinti: ko atsisakyti lengva, kur atsiras nesklandumų, o ko apskritai neįmanoma „pašalinti„ iš gyvenimo, o svarbiausia – vardan ko?

REKLAMA

Jeigu esate įsitikinę, kad santuoka leis Jums patirti daugiau malonumų, kad santuoka – tai Jūsų būdas savirealizacijai pasiekti, kad Jūsų teisės nebus suvaržytos, kad bus abipusis supratimas – pirmyn, bet gerai pasverkite visus „UŽ“ ir „PRIEŠ„, kad po to nereiktų pražilti anksčiau laiko. Taip pat pravartu pamąstyti ne apie tai, ką Jūs gausite iš santuokos, o apie tai, KĄ JŪS GALITE SUTEIKTI ŠEIMAI, KITAM ŽMOGUI? Gali gautis taip, kad Jums labai apsimoka kurti šeimą, o Jūsų indėlis bus minimalus, bet turėkite omenyje, kad tai gali tapti rimtų problemų (ateityje) pagrindu. Šeima – tai dviejų žmonių atkaklus darbas ir nesvarbu, kas bosas! Dirba visi!

REKLAMA

P.S.

Susirūpinusiems klausimu „o kur gi meilė?“. Jeigu nesupratote, tai ir nemėginkite to padaryti. Vyriška meilė, apart romantiškų varvalų, sudaryta iš apmąstymų ir atsakomybės, kartai tai vadinama išmintinga meile. Jeigu jums artima kitokia, tai taip pat gerai, tačiau straipsnyje kalbama būtent apie išmintingą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų