REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Muammaro Gaddafio žvalgybos vadovo kabinete Tripolyje rasti dokumentai liudija apie JAV ir britų žvalgybų pagalbą diktatoriui persekiojant Libijos disidentus, šeštadienį pareiškė žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“.

REKLAMA
REKLAMA

Šimtai laiškų rasti buvusio Libijos žvalgybos vadovo ir užsienio reikalų ministro Moussos Koussos kabinete. Teigiama, kad dabar Londone gyvenantis M. Kusa susirašinėjo su CŽV ir M16.

REKLAMA

Pasak „Human Rights Watch“, CŽV laiškai prasideda kreipiniu „Gerbiamas Moussa“ ir pasirašyti neoficialiai, CŽV pareigūnų vardais.

Žmogaus teisių organizacija teigia, kad Libijos pereinamosios valdžios dabartinis Tripolio kariuomenės vadas Abdelis Hakimas Belhadžis yra vienas iš tų, kuriuos CŽV sugavo ir perdavė Libijai.

„M. Koussos kabinete radome CŽV 2004 m. atsiųstą faksogramą, kurioje CŽV informuoja Libijos vyriausybę, kad yra pasirengusi sugauti ir perduoti A. H. Belhadžį, – teigė organizacijos atstovas Peteris Bouckaertas. – Ši operacija buvo įvykdyta. CŽV jį sugavo Azijoje ir slapta įsodino į lėktuvą, skrendantį į Libiją, kur jis buvo tardomas ir kankinamas Libijos saugumo tarnybų“.

REKLAMA
REKLAMA

A. H. Belhadžis yra tvirtinęs prieš perdavimą Libijai buvęs kankintas CŽV agentų.

Vakarų žvalgybos pradėjo bendradarbiauti su Libija po to, kai 2004-aisiais M. Gaddafis atsisakė planų turėti branduolinių ginklų. Pasak analitikų, rasti dokumentai parodo, kad M. Gaddafio bendradarbiavimas su CŽV ir britų M16 galėjo būti kur kas platesnio pobūdžio nei manyta anksčiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų