REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prasidedant naujiems mokslo metams Valstybinė visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VVSPT) nori paraginti tėvus ir pedagogus priminti vaikams apie galimą apsinuodijimo medikamentais ir alkoholiu pavojų.

REKLAMA
REKLAMA

VVSPT pavaldžios teritorinės visuomenės sveikatos priežiūros įstaigos per antrąjį šių metų ketvirtį ištyrė 461 apsinuodijimo atvejį. 253 atvejais (54,9 proc.) nukentėjo vaikai iki 17 metų. Daugiausiai nepilnamečiai apsinuodija medikamentais ir alkoholiu. Taip pat užregistruoti 7 apsinuodijimų įvairiomis dujomis ir smalkėmis atvejai, 11 – buitinės chemijos produktais ir kt.

REKLAMA

„Vis dėlto mūsų vaikai randa, kaip gauti alkoholio. Galime spėlioti, ar jo įsigyja patys, ar nuperka vyresni draugai, ar nugvelbia iš tėvų atsargų. Bet kokiu atveju labai prašome suaugusiųjų – pardavėjų, tėvų, kitų artimųjų – atsakingai žiūrėti į šią problemą ir užtikrinti, kad alkoholis į nepilnamečių rankas nepatektų.“

Vaiko organizmas gerokai jautresnis ir gležnesnis nei suaugusiojo ir net ne itin didelė kokybiško alkoholio dozė gali sukelti apsinuodijimą. O jei dozė didelė, alkoholis nekokybiškas ar vartojamas kartu su narkotinėmis medžiagomis, vaistais – žala gali būti didžiulė. Įvairūs liekamieji reiškiniai gali išlikti visą gyvenimą. Laimei medikai dažniausiai spėja užbėgti už akių blogiausiai baigčiai.

REKLAMA
REKLAMA

Paprastai maži vaikai iki 7 metų apsinuodija netyčia. Spalvotas vaistų tabletes jie palaiko saldainiais arba praryja mėgdžiodami susirgusius artimuosius. Taip pat jie gali netyčia gurkštelti valiklio, skalbiklio ar kito buityje naudojamo chemikalo, į vaisvandenių butelį supilto benzino, alkoholio. „Jei namuose yra mažų vaikų, šias medžiagas būtina laikyti jiems nepasiekiamoje vietoje, – pataria VVSPT specialistai. – Taip pat stengtis kuo anksčiau paaiškinti, kas valgoma, o kas ne, į maisto ir gėrimų talpas nepilti nuodingų medžiagų, neleisti vaikų į patalpas, kuriose yra padėta žiurknuodžių.“

Kur kas sudėtingiau su paaugliais – nuo jų pavojingų medžiagų taip lengvai nepaslėpsi. „Labiausiai neramina faktas, kad pusė vaikų apsinuodijimų yra apgalvoti, t. y. turint tikslą apsvaigti ar nusižudyti, – teigia VVSPT specialistai.“ Taigi suaugusieji turėtų būti atidūs – sekti, ar iš namų nedingsta vaistai ir alkoholis, pardavėjai turėtų nepatingėti paprašyti iš jaunai atrodančių pirkėjų asmens dokumentų. Svarbiausia – stebėti vaiko psichologinę būseną ir laiku užkirsti kelią nelaimei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų