REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vadinamoji Europos centrinio banko (ECB) šešėlinė taryba teigia, kad bankas turėtų atšaukti šių metų palūkanų normų didinimus ir taip apsaugoti euro zonos ekonomiką nuo recesijos.

REKLAMA
REKLAMA

Anot tarybos, susitraukęs Europos pramonės sektorius ir smukęs vartotojų bei verslininkų pasitikėjimas rodo, kad didelis ekonomikos augimo sulėtėjimas antrąjį metų ketvirtį gali tęstis ir trečiąjį.

REKLAMA

ECB šešėlinę tarybą sudaro 15 ekonomistų ir vertybinių popierių vadybininkų grupė. Jie stebi euro zonos ekonomiką bei monetarinę politiką ir kiekvieną mėnesį siūlo savo rekomendacijas. Šiemet ECB bazinę palūkanų normą didino 2 kartus, nuo 1 proc. iki 1,5 proc.

ECB anksčiau jau yra ėmęsis palūkanų normų mažinimo strategijos. 2008-aisiais ECB padidino palūkanų normas, tačiau netrukus po JAV investicinio banko „Lehman Brothers“ žlugimo buvo priverstas jas sumažinti iki rekordiškai žemo lygio. Praėjus trejiems metams naujo pasaulio ekonomikos nuosmukio rizika atsinaujino, nes Europa stengiasi įveikti skolų krizę, o JAV ekonomiką varžo daugiau nei 9 proc. siekiantis nedarbas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų