REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Stomatologai greitai turės technologiją, kuri be skausmo, grąžtų ir plombavimo sustabdo dantų irimą ir grąžina jų buvusią formą.

REKLAMA
REKLAMA

Dantų irimas (ėduonis), prasideda, kai rūgštys, kurias išskiria bakterijos, tirpdo dantyse esančius mineralus ir atveria mikroskopines kiaurymes. Ėduoniui progresuojant, kiaurymės didėja, ir galiausiai pažeistą dantį tenka arba plombuoti, arba pašalinti.

REKLAMA

Didžiosios Britanijos Lydso universiteto mokslininkai teigia sukūrę revoliucinį metodą pašalinti pirmiesiems ėduonies požymiams. Jie naudoja peptidų pagrindu sukurtą skystį, kurį užtepa ant danties paviršiaus. Peptidai - iš amino rūgščių sudarytos molekulės - stimuliuoja pažeistos danties vietos atsistatymą.

„Tai gali skambėti per gerai, kad būtų tiesa, bet iš esmės mes padedame rūgščių pažeistiems dantims atsikurti patiems, - sako profesorė Jennifer Kirkham. - Tai visiškai natūralus nechirurginis procesas, o ir visiškai beskausmis."

REKLAMA
REKLAMA

Dantų kiaurymėse skystis virsta geliu, traukiančiu kalcį. Skystyje taip pat yra peptido P 11-4, kuris tam tikrose sąlygose persikuria į plaušelius. Gelis ir jame esantis peptidas suformuoja savotišką karkasą, kuris ilgainiui užsipildo mineralu ir užtaiso kiaurymę.

Technologija neseniai buvo išbandyta su grupe savanorių, turinčių pirmuosius ėduonies požymius. „Testų rezultatai kol kas yra labai daug žadantys", tvirtina mokslininkai. Jeigu metodas pasiteisins ir didesnėse pacientų grupėse, jis turėtų tapti įprasta praktika stomatologų kabinetuose per dvejus trejus metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų