REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvęs Gaidjurginis pelnėsi iš praeities

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro ir Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus pareigūnai baigė ikiteisminį tyrimą dėl turto prievartavimo.

REKLAMA
REKLAMA

Įtariama, kad buvęs Gaidjurginis Arminas Graužinis, kaip rašoma policijos pranešime, panaudojęs psichinę prievartą ir pagrasinęs susidorojimu, reikalavo pinigų už jo pažįstamiems per kaimynų kivirčą padarytą turtinę ir neturtinę žalą.

REKLAMA

Šiemet gegužės pabaigoje į Klaipėdos miesto gydymo įstaigą greitoji pagalba atvežė du sumuštus asmenis. Tai buvo Klaipėdoje, Šilutės plente, gyvenantys broliai, nukentėję nuo savo kaimynų. Dėl šio įvykio atsisakyta pradėti ikiteisminį tyrimą, nes nukentėjusiesiems žala buvo atlyginta ir jiedu raštiškai atsisakė pretenzijų.

Įtariama, kad A. Graužinis, pasinaudojęs viešai prieinama informacija apie savo praeitį ir savo „kriminaline reputacija“, reikalavo iš jo pažįstamus sumušusių asmenų ir jų šeimos narių žymiai didesnės „kompensacijos“.

REKLAMA
REKLAMA

„Akistatos“ skaitytojams A. Graužinis labai gerai žinomas. Jo kaip kalinio karjera prasidėjo 1978 metais, kai būdamas aštuoniolikmetis buvo nuteistas už išžaginimą. Vėliau jis dar buvo teistas už sukčiavimą, neteisėtą disponavimą narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis, turto prievartavimą, piktybinį chuliganizmą, o galų gale – už priklausant ginkluotai gaujai padarytus nusikaltimus.

Knygoje apie Gaidjurginius „Mirties fabrikas“ rašoma, kaip A. Graužinis padėjo Sigitui Gaidjurgiui iš namų išvilioti, o po to ir nužudyti Kęstutį Kochą. Vienu metu jiedu buvo kartu kalėję, o išėjus į laisvę, K. Kochas buvo A. Graužinį laikinai apgyvendinęs pas savo pažįstamą. Nepaisydamas padaryto gero, A. Graužinis draugą pakvietė į mirtį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai Gaidjurginiai buvo teisiami, pirmuosiuose posėdžiuose S. Gaidjurgis jautėsi lyg didvyris. Generalinės prokuratūros prokurorui Artūrui Urbeliui skaitant kaltinamąjį aktą, jis dažnai juokėsi ir vis pasikeisdavo replikomis su šalia sėdinčiu A. Graužiniu. Vėliau A. Graužinis, kuris gaujoje turėjo Zigmo slapyvardį, pritarė tiek teisiamam Tulpiniui Virginijui Baltušiui, tiek savo „šefui“ S. Gaidjurgiui, kad esą jų parodymai tardant buvę suklastoti arba išgauti prievarta. Viename teismo posėdyje A. Graužinis teigė, kad „mūsų žemėje įprasta šitaip žmones kankinti“.

REKLAMA

A. Graužinis buvo nuoseklus iki galo ir savo kaltės nepripažino. Už nužudymo slėpimą, neteisėtą laisvės atėmimą ir žmogaus sužalojimą jis gavo 9 metus nelaisvės ir buvo pripažintas pavojingu recidyvistu. Nuosprendį buvo apskundęs, tik nieko nelaimėjo. Apeliaciniame teisme jis netgi tvirtino, kad sulaikomas 2002-ųjų rudenį prie savęs atseit turėjęs 12 000 litų, o mainais už juos policininkai jį siūlę paleisti į laisvę. Iš pataisos namų A. Graužinis paleistas 2010 metų liepos pradžioje, atlikęs 8 metų laisvės atėmimo bausmę.

REKLAMA

Dabar A. Graužiniui paskirta kardomoji priemonė – suėmimas. Baudžiamasis kodeksas už turto prievartavimą numato areštą arba laisvės atėmimą iki 6 metų.

Žilvinas VIZGIRDA

Jeigu esama daugiau žmonių, nukentėjusių nuo A. Graužinio, policija prašo juos kreiptis į Klaipėdos komisariato ONT biurą telefonais: (8 46) 354 319 begin_of_the_skype_highlighting (8 46) 354 319 end_of_the_skype_highlighting arba (8 46) 354 306 begin_of_the_skype_highlighting (8 46) 354 306 end_of_the_skype_highlighting („Akistatos“ nuotr.)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų