REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kinijos mokslininkai nagrinėja galimybę „atitempti“ į Žemės orbitą dar vieną dangaus kūną, kuris taptų antruoju natūraliu mūsų planetos palydovu.

REKLAMA
REKLAMA

Tsinghua universiteto Pekine (Kinija) mokslininkų grupė, vadovaujama Hexi Baoyino, siūlo nukreipti į orbitą aplink Žemę vieną iš netoliese skriejančių asteroidų ir net yra parinkę tinkamiausią kandidatą, praneša „Technology Review“.

REKLAMA

Paprastai netoli Žemės skriejantys asteroidai yra diskusijų apie galimą pavojų mūsų planetai objektas. Mokslininkai nagrinėja potencialų jų keliamą pavojų ir būdus, kaip prireikus būtų galima nukreipti juos nuo  pavojingos trajektorijos ir išvengti susidūrimo. Tačiau kinų mokslininkai ėmėsi gvildenti priešingą galimybę: kaip šiuos dangaus kūnus būtų galima paversti Žemės palydovais, sakoma pranešime.

Pekino universiteto mokslininkų tyrimą inspiravo astronomų stebimas Jupiterio fenomenas, kuomet ši dujinė milžinė „pasigauna“ netoli jos skriejančias kometas ir laikinai paverčia jas savo palydovais. Paprastai Jupiterio pritraukti dangaus kūnai skrieja aplink jį kelerius metus, o po to „pabėga“ ir vėl leidžiasi savo kosminiais keliais.

REKLAMA
REKLAMA

Geras tokio fenomeno pavyzdys galėtų būti Otermos kometa, kuri 1936 m. perėjo į Jupiterio orbitą, o po 2 metų vėl leidosi klajoti po Saulės sistemą, sakoma pranešime.

Hexi Baoyinas ir jo kolegos ėmė svarstyti, ar toks efektas galėtų pasikartoti Žemėje. Ėmęsi tirti maždaug 6000 netoli Žemės skriejančių dangaus kūnų orbitas jie galiausiai priėjo neigiamą išvadą: nė vienas iš šiuo metu žinomų tokių objektų niekada nepriartės prie mūsų planetos taip, kad nors laikinai taptų natūraliu jos palydovu.

Tačiau kinų mokslininkai nustatė, kad keli asteroidai vis dėlto prisiartins prie Žemės gana nedideliu atstumu. Pasak jų, tereikėtų tik nedidelio postūmio, kad jie pereitų į Žemės orbitą. „Kai toks netoli Žemės skriejantis objektas priartėtų prie jos, būtų galima pakeisti jo orbitinę energiją, kad jis taptų nedideliu Žemės palydovu", – sakoma tyrėjų grupės išvadose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Pekino universiteto mokslininkų, geras kandidatas tokiam eksperimentui būtų 10 metrų skersmens asteroidas 2008EA9, 2049 metais prasilenksiantis su Žeme maždaug milijono kilometrų atstumu. Jo orbitinis greitis labai panašus į Žemės. Kinų mokslininkai apskaičiavo, kad šį dangaus kūną būtų galima pervesti į orbitą aplink Žemę jo orbitinį greitį pakeitus 410 m/s, o tai, pasak tyrėjų, yra labai nedaug. Po to asteroidas imtų suktis aplink Žemę maždaug dvigubai didesniu atstumu nei Mėnulis.  Toks atstumas yra tinkamas asteroidams išsamiai tyrinėti ir  juose esančių naudingųjų medžiagų gavybai, sakoma pranešime. Tiesa, tokia asteroido orbita būtų laikina, ir po kelerių metų jis vėl „ištrūktų į laisvę".

Su šio tyrimo medžiaga galima susipažinti „arXiv.org" svetainėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų