REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praradęs kontrolę šešias tonas sveriantis JAV kosmoso palydovas skrieja link Žemės. Planetos paviršių jis gali pasiekti per dvi savaites, pranešė amerikiečių kosmoso erdvės kontrolės sistema. Jei palydovas pasieks Žemės paviršių, jis gali nukristi tarp Šiaurės platumos 57 laipsnio ir Pietų platumos 57 laipsnio . Vesti.ru įspėja, kad Rusijos sostinei Maskvai gresia potencialus pavojus.

REKLAMA
REKLAMA

Iš pradžių buvo manoma, kad palydovas vardu UARS pasieks Žemės paviršių rugsėjo 19 dieną, tačiau dėl augančio palydovo skriejimo greičio specialistai datą keliomis dienomis paankstino.

REKLAMA

Palydovas link Žemės juda nepilnas. Tam tikros jo dalis buvo sunaikintos nežinomo objekto. Amerikos mokslininkai tvirtina, kad avarijos priežastimi buvo sovietų palydovas „Kosmos–1275“ fragmentas – neva būtent jis atsitrenkė į UARS.

Nepaisant to, Rusijos ekspertai į palydovo keliamą grėsmę žiūri skeptiškai. Žurnalo „Kosmonautikos naujienos“ redaktorius Igoris Lysovas teigia, kad galimybės, jog palydovas nukris būtent ant Maskvos yra itin menkos. „Be jokios abejonės, tam tikra rizika egzistuoja, tačiau visiškai maža, nes per 55 kosminės eros metus nebuvo užregistruota atvejų, kad žmonės nukentėtų dėl kosminio objekto nukritimo“, – teigė specialistas.

REKLAMA
REKLAMA

Tikslios palydovo skrydžio koordinatės paaiškės prieš porą parų nuo jo potencialaus nukritimo. Tada amerikiečių kontrolės sistema sugebės įvertinti grėsmę.

Pats UARS palydovas jau ilgą laiką nėra naudojamas. Šio palydovo naudojimo buvo atsisakyta dėl itin didelės jo išlaikymo kainos. Eksploatacija kasmet pareikalaudavo apie 10 milijonų dolerių. NASA ekspertai jau senokai siūlė patraukti aparatą iš orbitos, tačiau taip ir nesugebėjo šios idėjos realizuoti.

Palydovas buvo paleistas dar 1991 metais. Jo tikslas buvo tirti viršutinius atmosferos sluoksnius. Buvo planuojama įminti ozono skylės paslaptis. Tačiau programos išlaidos pasirodė per didelės net ir didžiausią pasaulyje biudžetą savo srityje turinčiai NASA.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų