REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europa gali išvengti ekonomikos nuosmukio dėl eksporto struktūros pokyčių. Vis mažiau ir mažiau euro zonos eksporto keliauja į JAV,  ir vis daugiau – į Aziją. Tai gali apsaugoti ir Lietuvą nuo siaučiančių antrosios krizės atsiritimo pavojų, teigia „Nordea Bank“ ekonomistas Žygimantas Mauricas.

REKLAMA
REKLAMA

„Europa tam tikra prasme diversifikuoja savo eksporto rinkas. Jei anksčiau  buvo sakoma, kad JAV nusičiaudėjus, suserga visa Europa, tai dabar mes vis labiau turime tripolinį pasaulį, kuriame žaidžia trys pagrindiniai žaidėjai: JAV, Europa ir Kinija. Net jeigu JAV  patirs recesiją, yra nemaža galimybė, kad Europa gali to išvengti. Tai yra ypač gera žinia ir Lietuvai, nes mūsų viena iš pagrindinių partnerių Vokietija ypač daug eksportuoja į Kiniją ir Aziją, o ne JAV. Kinijos bendrasis vidaus produktas (BVP)  auga beveik nepriklausomai nuo pasaulyje siaučiančių krizės audrų, net ir 2008 m. jos augimas, sumažėjęs iki 7 proc. , vis tiek išliko aukštas“, - surengtoje spaudos konferencijoje aiškino ekonomistas.

REKLAMA

Vis dėlto „Nordea Bank“ prognozėmis, rizika, kad pasaulis gali vėl patirti antrąją krizę, menka.

„Pasaulio ekonomikos sulėtėjimas bus akivaizdus, tačiau rodikliai nerodo, kad ekonomika puls į naują recesiją. Tikimybė, kad JAV patirs recesiją per artimiausius dvejus metus, yra viso labo tik 5 proc. Kad JAV ekonomika augs labai lėtai, duodame 40 proc. tikimybę. Išvada yra tokia: recesijos, bent jau tokio masto, kokio buvo 2008 metais,  pavyks išvengti. Aišku, egzistuoja tam tikros rizikos, ir tokia tikimybė išlieka“, - teigė Ž. Mauricas.

REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant tikimybių teorijų, Lietuvai išsikapanoti iš praėjusios krizės vis dar trukdo statybų sektoriaus mažas aktyvumas.

„Jeigu dabar ateitų naujas nuosmukis, kritimas Lietuvoje būtų gerokai mažesnis negu 2008 m, nes tuomet Lietuvos ekonomika gavo dvigubą smūgį. Visų pirma, susprogo nekilnojamojo turto  ir vidaus vartojimo burbulas, ir tuo pačiu dar ir išorės aplinka pasikeitė į negerą pusę. Šiuo metu mes to NT burbulo nebeturime, vartojimo burbulo taip pat, gyventojai gerokai konservatyviau vertina savo ateitį, mažiau skolinasi, daugiau taupo. Jeigu ateitų nauja krizės banga, ji Lietuvą paveiktų tiktai tuo antruoju veiksniu, pablogėjusia išorės aplinka“, - sakė „Nordea Bank“ ekonomistas Ž. Mauricas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienintelė institucija, anot jo, kuri yra labiau įsiskolinusi negu buvo 2007 m.,  yra mūsų valstybės viešieji finansai. Skola išaugo kelis kartus, tačiau ji vis dar nėra tokio aukšto lygio kaip kitose šalyse.  Atėjus naujam nuosmukiui, mes stovime eilėje dar gana toli nuo tų šalių, kurios pirmos paklius į investuotojų akiratį, t.y. Graikijos, Portugalijos, Italijos, Ispanijos.

Pasaulio ir Lietuvos ekonomikos būklę yra įvertinę ir kiti ekspertai:

„Aviva Lietuva“: ekonomika sveiksta

„Swedbank“: antros pasaulinės krizės tikimybė – 30 proc


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų