REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Vilniaus Šv.Pranciškaus Asyžiečio, plačiau žinoma kaip Bernardinų, bažnyčia šiomis dienomis labai pradžiugino joje dirbančius restauratorius ir dailės istorikus. Centrinėje šventovės navoje polichrominių tyrimų metu restauratorius Vytautas Raila aptiko ne tik unikalią renesansinę sienų tapybą, bet ir jos sukūrimo datą – 1578 metus.

REKLAMA
REKLAMA

Manoma, kad šalia yra ir šio kūrinio autoriaus signatūra. Aiškiai įskaitoma tik viena jo dalis – Jan. Antrąją šiuo metu bando iššifruoti specialistai.

REKLAMA

Atrastoji sienų tapyba puikiai atspindi būdingiausius Renesanso dekoro stilistikos bruožus, kuomet dailininkai atsigręžė į gamtos tyrinėjimus ir įgudo tiksliai perteikti jos grožį. Tad ir renesansinė sienų tapyba turtinga augalinių motyvų. Bernardinų bažnyčioje surastos pastelinės rozetės – stilizuoti gėlės žiedo pavidalo ornamentai. Jie ištapyti šviesioje vidinėje skliauto erdvėje, kas taipogi charakteringa Renesanso epochai.

REKLAMA
REKLAMA

Neabejojama, kad toliau tyrinėjant Bernardinų bažnyčios centrinę navą bus atidengta ir daugiau renesansinio dekoro fragmentų. Kultūros paveldo departamento Restauratorių tarybos ekspertai teigia, jog unikaliąją sienų tapybą būtina kuo greičiau atidengti, konservuoti ir restauruoti. Tai didelė nacionalinė vertybė, kurią privalu išsaugoti ir padaryti prieinama visuomenei bei Vilniaus svečiams.

Simboliška, kad renesansinis Bernardinų bažnyčios dekoras atidengtas likus vos dviems savaitėms iki svarbaus kultūrinio renginio, susijusio su  šia meno rūšimi: antroje rugsėjo pusėje mūsų šalyje vyks tradicinės Europos paveldo dienos, kurių tema šiemet yra „Sienų tapyba Lietuvoje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų