REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pateikiame keletą naujų šiuolaikinio dizaino įdėjų. Tai:

– Kompiuterinė laikmena, savo forma primenanti tamponą;

– Pisuaras moterims;

– Diržas, leidžiantis vyrams patirti menstruacijas: pasitelkdamas elektrošoką jis sukelia mėšlungį ir išskiria tikrą kraują arba raudonus dažus, tekančius tarp kojų.

Pateikiame keletą naujų šiuolaikinio dizaino įdėjų. Tai:

– Kompiuterinė laikmena, savo forma primenanti tamponą;

– Pisuaras moterims;

– Diržas, leidžiantis vyrams patirti menstruacijas: pasitelkdamas elektrošoką jis sukelia mėšlungį ir išskiria tikrą kraują arba raudonus dažus, tekančius tarp kojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip rašoma „Dailymail“, feminizmas mene, filmuose ir literatūroje rodosi jau išsemta tema, tačiau dizaino sferoje dar yra kur pasireikšti. „Pamenu, kaip 70-taisiais žmonės sakydavo, jog tamponai turėtų būti eksponuojami modernaus meno muziejuose, – prisimena Pat Kirkham, „Bard College“ profesorė, tirianti moterų kuriamą bei moterims kuriamą dizainą. – Vaizduojamajame mene feministinės tradicijos tęsėsi, bet žymiai mažiau jo apraiškų buvo matyti dizaine“. Tačiau nūdien ji pastebi naują studentų, atmetančių „post-feminizmą“, bangą, ir mielai pasineriančių į praeitį.

REKLAMA

Paola Antonelli, šiuolaikinio dizaino „Modernaus meno muziejaus“ Niujorke kuratorė paaiškina, kad naujieji feministiniai dizaino išradimai nėra skirti masinei gamybai. Pagrindinė jų paskirtis – padėti įsivaizduoti, kas būtų, jei pasaulis, kuriame gyvename, taptų kitoks. „Šie kūriniai ne tik kad skirti žmonių įpročiams ir poreikiams patenkinti – jie pastūmėja pastaruosius į priekį,“ – įsitikinusi Antonella. Būtent todėl ji įtraukė „Menstruacijų mašiną“ į savo vedamą šou „Talk to Me“ apie naujausius dizaino išradimus. Pasak Antonelli, šis diržas – tai „odė džiaugsmui“, pridurdama, kad netolimoje ateityje kiekvienas vyras nors kartelį norės pajusti, ką moteriai tenka patirti kiekvieną mėnesį. Muziejaus kuratorė įsitikinusi, jog „Menstruacijų mašina“ – tai neįtikėtinos komunikacijos galimybė tarp skirtingų lyčių atstovų.

REKLAMA
REKLAMA

„Tikiuosi, kad kada nors bendravimas tarp lyčių taps sklandesnis, ir moteris nebebus priešinama su vyru, – sako Antonella. – Deja, kai kurie muziejaus lankytojai į šį išradimą žvelgia su perdėtu pasibjaurėjimu“.

Jų pasibjaurėjimo objekto autorė – tai japonų-britų dizainerė, pasivadinusi Sputniko! Tikrasis jos vardas – Hiromi Ozaki. Su pastarąja Antonella vidury nakties susisiekė per Skype, šiai grįžus namo iš miesto (Japonijoje 26 m. mergina be kita ko yra ir populiariosios muzikos žvaigždė). Sputnik! pasakoja, kad josios „Menstruacijų mašina“, kilo iš meilės aukštosioms technologijoms – prieš pasinerdama į meną, ji studijavo kompiuterių mokslą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Technologijos nūdien taip toli pažengusios, kad man sunku suprasti – kodėl kiekvieną mėnesį aš vis dar kraujuoju, kodėl kiekvieną mėnesį turiu kęsti skausmą?“ – retoriškai klausia dizainerė. Paveikta „kyborgės feministės“ Donnos Haraway įtakos („jos teorija yra apie tai, kad derėtų sujungti technologijas su biologija ir tokiu būdu taip ištobulinti kūną, jog atskirtis tarp vyrų bei moterų visiškai pranyktų“), Sputniko! teigia nusprendusi vietoj to, kad pašalintų menstruacijas moterims (ką, tiesą sakant, galima padaryti pasitelkus tabletes) su dizaino pagalba perduoti šią „šventę“ vyrams.

REKLAMA

Specialiai „Modernaus meno muziejui“ Sputniko! sukūrė muzikinį vaizdo įrašą, papildytą electro-pop garso takeliu, kuriame ji vaidina jauną transvestitą, dėvintį diržą tam, kad pilnai patirtų, ką reiškia būti moterimi. „Tai, ką darau, yra feministiška, tačiau mano požiūris yra daugiau „popsinis“ ir su šypsena,“ – teigia dizainerė.

Šių dienų feministinio dizaino apraiškos gali būti ir labiau praktiškos – štai kad ir pisuaras, sukurtas moterims. Pisuarą, pavadintą „Pollee“ (prancūziškas žodis, reiškiantis „mandagus“), sukūrė Nuala Collins iš Naujosios Zelandijos ir Kopenhagos dizaino kolektyvas „UiWE“. Šis išradimas buvo pademonstruotas dideliame muzikos festivalyje Danijoje – „Roskilde“, kur vyrams buvo skirtas aštuonių futbolo aikščių ilgio pisuaras, o moterys turėjo laukti ilgiausiose eilėse arba pritūpti kokiame nors atokiame kampelyje.

REKLAMA

„Jiems pakanka nusimauti apatinius, ir gali šlapintis kur papuola, – teigia Collins – Iš vienos pusės, mūsų „Pollee“ nėra feministinio dizaino pavyzdys – tai kūrinys moterims“. Dizainerė teigė susilaukusi daugybės teigiamų atsiliepimų iš pisuarą išbandžiusių merginų. „Norėjome pasiūlyti moterims ką nors tokio pat nesudėtingo, kaip kad vyrams – tai buvo didus sumanymas ir dėl šios priežasties mūsų kūrinys laikomas feministiniu, tačiau paprasčiausiai siekiėme patogaus naudoti įtaiso... Nemanau, kad reikia laikyti jį provokuojamu,“ – įsitikinusi mergina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Stebėtina, tačiau tampono formos laikmena taip pat neskirta šokiruoti. Ją sukūrė Brazilijos įmonės „Meninos“ dizaineriai. Pastaroji taip pat prekiauja „Facebook“ „Like“ mygtuko formos pakabomis bei magnetolos formos pagalvėmis. Kompanijos meno vadovai Bruno Warchavsky ir Diogo Magalhães į elektroniu paštu nusiųstus klausimus teatsakė labai trumpai. Ar jų kūrinį būtų galima laikyti feministinio dizaino pavyzdžiu? „Laikmena sukurta pagerbti moterims“. Koks yra tampono formos laikmenos tikslas? „Pasauliui voisuomet reikia ko nors linksmo“. Ar jis skirtas moterims, ar vyrams? „Kiekvienam, turinčiam humoro jausmą, patiktų ši prekė“. Ir, galų gale, paskutinis klausimas, kurį, ko gero, užduotų Sputnik!, kai tik tampono formos laikmena bus pradėta masiškai gaminti: Ar ji bus tik baltos, ar ir raudonos spalvos? Dizainerių atsakymas: „Pagalvosime apie tai“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų