REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip pasielgtumėte iš lizingo bendrovės gavę pranešimą, jog esate skolingas kone tris milijonus litų, nors tokių pinigų nė svajonėse nesate regėjęs, o gyvenate už paskolą įsigytame būste? Griebtumėtės vaistų, o gal – net virvės?

REKLAMA
REKLAMA

Netikėtai milijonieriumi skolininku tapusiam statybų bendrovės „Iglus“ generaliniam direktoriui, miesto Tarybos nariui Mantui Leliukui drebėjo rankos, o trečiosios atžalos besilaukiančiai žmonai prireikė medikų pagalbos.

Tris dienas virš verslininko ir politiko galvos kabėjusią milijoninę skolą nubraukė „Swedbank lizingo“ atsiprašymas – banko darbuotojai tiesiog suklydo.

REKLAMA

Už išgyventas įtampos dienas M. Leliukas iš neatsakingai pranešimą pasiuntusio banko nusiteikęs pareikalauti moralinės žalos atlyginimo. Ieškinys jau ruošiamas teismui.

Prieš porą savaičių pašte atsiėmęs registruotą laišką iš „Swedbank lizingo“, M.Leliukas kelis kartus skaitė, kol patikėjo, kad akys nemeluoja – lizingo bendrovė reikalavo sumokėti 2,8 mln. litų.

Pranešime aiškinama, jog M. Leliukas yra pasirašęs laidavimo sutartį, kuria įsipareigojo vykdyti bendrovės „Baltic environmental technologies“ neįvykdytus įsipareigojimus. Įmonė sutartį su banku vienašališkai nutraukė, todėl už suteiktą kreditą jos pirktas turtas – 15 ha sklypas perėjo į lizingo bendrovės nuosavybę.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, kaip teigiama pranešime, nutraukta sutartis neatleidžia nuo skolos, siekiančios 2,803 mln. Lt, sumokėjimo.

„Vadovaudamiesi Laidavimo sutarties sąlygomis reikalaujame nedelsiant padengti susidariusį kliento įsiskolinimą. Jums neįvykdžius teisėtų „Swedbank lizingas“ reikalavimų, būsime priversti kreiptis į Lietuvos Respublikos teismą, kad būtų apginti mūsų interesai bei atlyginti dėl kliento, už kurį jūs laidavote, kaltės patirti nuostoliai“, – pabrėžiama M. Leliukui atsiųstame pranešime.

Grėsmingas banko tonas veikiausiai išgąsdintų ir niekada su jokiomis lizingo bendrovėmis reikalų neturėjusį žmogų. Tačiau M.Leliukas iš tiesų dar 2007-aisiais tuometiniam „Hansa lizingui“ buvo laidavęs už bendrovę „Runika“. Verslininkas buvo vienas iš šios bendrovės akcininkų. „Runikai“ laiduotojo prireikė imant paskolą 15 ha sklypui pirkti. Įdomu tai, kad M.Leliuko prieš ketvertą metų pasirašytos sutarties ir nurodytosios banko pranešime numeris – tas pats, nors paskolą paėmusios bendrovės skirtingos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Banko pranešime minimos „Baltic environmental technologies“ M. Leliukas tvirtina niekada nėra girdėjęs.  Su „Runika“ verslininko keliai taip pat jau seniai išsiskyrę ir jokių įsipareigojimų nebelikę.

M. Leliukas tvirtina, jog po žinios apie skolą jo šeimai prireikė medikų pagalbos.

„Net man, ne pirmus metus besisukančiam versle ir užsigrūdinusiam reikaluose su bankais, sustreikavo širdis, drebėjo rankos, o žmonai teko gultis į lovą. Dėl išgąsčio jos sveikata pašlijo taip, kad teko kreiptis į ginekologę, baiminantis nėštumo komplikacijų“, – teigė M.Leliukas. Gruodį šeima turėtų susilaukti trečiosios atžalos.

REKLAMA

M. Leliukas pasakoja suskubęs skambinti banko pranešime nurodytu telefonu. Tačiau atsiliepęs darbuotojas tesugebėjo paaiškinti, neva į šią situaciją įsigilinęs kolega atostogauja.

„Tuo, ką išgirdau, negaliu patikėti“, – stebisi verslininkas.

Padedamas advokato, M. Leliukas į banką kreipėsi raštu, taip pat susisiekė su buvusiais verslo partneriais – apie kone 3 mln. litų likusią skolingą paslaptingą įmonę niekas nebuvo girdėjęs.

„Tiesiai sakau: krausčiausi iš proto ieškodamas galų. Turint tris milijonus skolų nebeliktų prasmės gyventi Lietuvoje. Jautresnis žmogus po tokios naujienos gali ir kraštutinumų griebtis“, – pasakojo M. Leliukas.

Po kelių dienų verslininkas iš „Swedbank lizingo“ sulaukė dar vieno laiško. Šį kartą – kur kas trumpesnio. Trimis sakiniais bankas „nuoširdžiai atsiprašo“ dėl pateiktos klaidingos informacijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų