REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus universiteto (VU) herbariume WI saugoma Senojo Vilniaus universiteto herbariumo kolekcija 2011 m. birželio 28 d. buvo pripažinta regioninės reikšmės dokumentinio paveldo objektu ir įtraukta į UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ Lietuvos nacionalinį registrą, pranešė  VU.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus universiteto herbariumas yra vienas seniausių Rytų Europos universitetų herbariumų, patenka į seniausių pasaulio herbariumų dešimtuką. Šios laboratorijos veiklos pradžia sutampa su botanikos mokslų Lietuvos aukštojoje mokykloje pradžia ir siejama su garsaus pasaulinio masto prancūzų mokslininko botaniko sistematiko J. E. Giliberto atvykimu į Lietuvą. Senojo Vilniaus universiteto herbariumo kolekcija sukaupta pirmojoje XIX a. pusėje.

Ją sudaro apie 15 tūkst. herbariuminių lapų. Tai viena seniausių Rytų Europoje ir pati seniausia tokio tipo kolekcija Lietuvoje. Visi Senojo Vilniaus universiteto herbariumo kolekcijos pavyzdžiai vertingi ir unikalūs, atskleidžiantys botanikos mokslo raidą XIX a. Lietuvoje ir pasaulyje. Tokioje seniausioje Lietuvos herbariumo kolekcijoje kartu su minėtais pavyzdžiais saugomos ir originalios, garsių mokslininkų ranka rašytos etiketės. Vilniaus universiteto herbariume saugomi nomenklatūros tipai – botanikos mokslui pasaulio mastu ypač svarbūs objektai, sakoma VU pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų