REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Estijos prezidentas Tomas Hendrikas Ilvesas (Toom Hendrik Ilves) perrinktas dar vienai kadencijai, per balsavimą parlamente gavęs 73 balsus iš 101.

REKLAMA
REKLAMA

„Esu pasirengęs tarnauti Estijos valstybei ir visiems Estijoje gyvenantiems žmonėms, nepaisant jų įsitikinimų ir gimtosios kalbos“, - per padėkos kalbą parlamente sakė T. H. Ilvesas, turėdamas omenyje didelę rusakalbių etninę mažumą Estijoje.

REKLAMA

T. H. Ilvesas stengėsi neatstumti etninių rusų. Jis sugebėjo išlaikyti gerus santykius su Maskva, nors nebijojo ir atvirai kalbėti apie Rusiją.

Nors Estijos prezidento postas daugiausia formalus, perrinkimas stiprina šalies, kaip stabilios ir patikimo tarptautinės partnerės, įvaizdį. Estijos prezidentas gali siūlyti ir atmesti įstatymus, bet pastaruoju atveju reikia, kad jį palaikytų Aukščiausiasis teismas. Prezidentas ministro pirmininko siūlymu šaukia rinkimus ir po rinkimų arba paleidus vyriausybę paskiria kandidatą į ministro pirmininko postą. Jis gali nušalinti ministrą pirmininką, jei šis pralaimi parlamento balsavimą dėl pasitikėjimo.

REKLAMA
REKLAMA

Kad prezidentas būtų perrinktas, per balsavimą jam reikėjo surinkti du trečdalius balsų - 68.

Už kitą kandidatą, Europos Parlamento narį Indreką Tarandą balsavo 25 parlamento nariai, trys biuleteniai pripažinti negaliojančiais.

Švedijoje gimęs ir ilgai Jungtinėse Valstijose gyvenęs T. H. Ilvesas į Estijos gyvenimą įsiliejo 1993 metais, pradėjęs diplomato karjerą, vėliau buvo Estijos užsienio reikalų ministras ir parlamento narys. Jam dabar 57 metai.

T. H. Ilvesą rinkimuose rėmė ministro pirmininko Andruso Ansipo (Andrus Ansip) Reformų partija, IRL partija ir opozicinė Socialdemokratų partija, praneša „RIA Novosti“. Tuo tarpu I. Tarandą rėmė opozicinė Centro partija, kuri yra antroji pagal dydį partija Estijos parlamente.

Estijos prezidentas gali būti išrinktas ne daugiau kaip dviem penkerių metų kadencijoms iš eilės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų