REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai anksčiau šią vasarą pasirodė naujasis „Google“ kompanijos socialinis tinklas „Google+“, dėmesį kone labiausiai atkreipė šis pastarojo privalumas: privatumo nustatymai.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu „Facebook“ tinklapio vartotojai, norėdami kontroliuoti iš pažiūros paprastus, bet svarbius dalykus (kas iš draugų galėtų matyti jų nuotraukas, mėgstamas knygas ar statuso pokyčius), turėjo maklinėti po neaiškius nustatymų puslapių sąrašus.

REKLAMA

Kaip rašo CNN, „Google+“ galimybę padaryti šiuos sprendimus supaprastino, leisdamas patiems vartotojams nuspręsti, kas galės išvysti naujai parašytą pranešimą ar įdėtą nuotrauką. Tačiau „Facebook“, rodos, atkreipė dėmesį į šį subtilų, tačiau reikšmingą, skirtumą. Didžiausias pasaulyje socialinis tinklapis rugpjūčio 23 d. pranešė įdiegęs privatumo nustatymų pakeitimus, leidžiančius pasirinkti, kas galės matyti nuotraukas ar statuso pokyčius – visai taip pat, kaip ir „Google+“.

REKLAMA
REKLAMA

„Sakėte, kad nustatymas „kas iš draugų gali tai matyti..?“ galėtų būti aiškiau padarytas „Facebook“ tinklapyje, todėl atkreipėme į tai dėmesį ir įdiegėme tam tikrus pokyčius, – savo bloge rašė Christopher Cox, „Facebook“ produktų viceprezidentas. – Pagrindinis jų – daugumos kontroliavimo parinkčių perkėlimas iš nustatymų puslapio į vientisą liniją, tiesiai prie žinučių, nuotraukų ar žymių. Be to, padarėme ir keletą kitų pakeitimų, padėsiančių lengviau suprasti, kas gali matyti jūsų viešinamą informaciją bet kokiame kontekste“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Suprasti šią socialinės žiniasklaidos kalbą geriau padėtų pavyzdys. Tarkime, „Facebook“ tinkle jūs norite įkelti nuotrauką iš neseniai praėjusio draugo gimtadienio ir pageidaujate, kad ją matytų tik vakarėlio dalyviai bei geriausi jūsų draugai.

Prieš tai jūs būtumėte turėjęs nueiti į „Edit Friends“ puslapį. Tuomet sudaryti sąrašą „Facebook“ draugų, kuriuos laikote „geriausiais“, o tai užimtų nemažai laiko. Po to turėtumėte šiai grupei priskirti tam tikras savybes, leisdamas jiems matyti nuotraukas, žinutes ant „sienų“, parašytas kitų draugų, ir pan. Taigi, vietoj to, kad nuspręstumėte, kokią informacijos dalį šie žmonės matys, turite rinktis kategoriją. Painu?

REKLAMA

Po pakeitimų, „Facebook“ socialinio tinklo vartotojai spręs, kas galės matyti jų įkeltąsias nuotraukas. Dešinėje pusėje prie „post“ mygtuko, kurį vartotojai spusteli norėdami pasidalinti kokia nors nauja informacija, yra mažutis spynos simbolis. Spustelėkite ant jo, ir galėsite pasirinkti, kur pastarąją informaciją nusiųsti. Paspaudę „customize“, perimtumėte didesnę kontrolės dalį.

„Google+“ viskas veikia panašiai, tik tenai naudojami draugų „ratai“, o ne „sąrašai“.

Komentaruose po „Facebook“ blogo įrašu apie privatumo pokyčius, kai kurie vartotojai teigė esą teigiamai nustebę: „Puikiai padaryta, po lėto vis gerėjate,“ – rašė vienas jų.

REKLAMA

Tačiau dauguma, iš kitos pusės, įžvelgė panašumų su naujuoju „Google“ socialiniu tinklu. „Smagu matyti, kad varžybos pagaliau privertė „Facebook“ pasitobulinti,“ – brūkštelėjo vienas žmogus.

„Rodos, kad „Facebook“ virsta į „G+“...“ – pastebėjo kitas.

Be to, tarp komentarų buvo ir keletas juokelių, kaip kad: „Hahahaha... jeigu norite funkcionalumo ir, kad tai iš tiesų veiktų, tiesiog naudokitės „Google+“!

Amerikietis blogų rašytojas ir IT žinovas Robertas Scoble taip pat įkišo savąjį trigrašį: „Šitai efektyviai sulaikys žmones nuo perėjimo prie „Google+“, nes šie pakeitimai – tai daugumos „Google+ Circles“ (draugų ratų) privalumų kopija“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Facebook“ įdiegė ir daugiau privatumo pokyčių. Tarp jų:

-- Vartotojai nuo šiol galės patvirtinti fotografijų žymes, prieš pastarosioms pasirodant tarp naujienų, kur jas galėtų matyti draugai. Prieš tai būdavo galima „pažymėti“ žmogų nuotraukoje neatsiklausus, ir paviešinti tai tinkle.

-- Mygtukas, pavadinimu „view profile as...“ („išvyskite profilį kaip...“) nuo šiol atsirado dešiniajame viršutiniame „Facebook“ profilių kampe. Paspaudę ant jo galite įrašyti draugo ar bendradarbio vardą, kad galėtumėte pamatyti, kaip jiems rodo jūsų profilį.

REKLAMA

-- Vartotojai gali pakeisti naujos informacijos matomumą jau po to, kai ši paviešinama.

-- „Facebook“ tinklo privatumo nustatymuose dabar rašoma „vieša“ vietoj „visiems“. Abu šie terminai reiškia „visi, viešajame internete“ – ne vien tik draugai ar kiti „Facebook“ vartotojai – kurie gali išvysti konkrečią dalelę informacijos.

O ką apie šiuos pokyčius manote jūs?..

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų