REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ekspertai sako, kad valstybės turi pradėti įgyvendini priemones, tokias, kaip didesni mokesčiai nesveikam maistui, kurios pažabotų augančius nutukimo skaičius.

REKLAMA
REKLAMA

Tarptautinė mokslininkų grupė, kuri publikavo seriją straipsnių šia tema viename iš svarbiausių mokslinių žurnalų apie mediciną „The Lancet“, pareiškė, kad nė vienoje šalyje valdžia dar nesiėmė rimtų veiksmų, kurie spręstų problemą.

REKLAMA

Smarkiai pasikeitusioje visuomenėje daug sunkiau praktikuoti sveiką gyvenimo būdą. Be valstybės veiksmų, perspėja mokslininkai, sveikatos apsaugos sistemos gali greitai žlugti.

Su nutukimu susijusioms sveikatos problemoms, tokioms, kaip diabetas, dabar išleidžiamos sumos sudaro vidutiniškai nuo 2 iki 6 procentų daugumos valstybių išlaidų sveikatos apsaugai.

Mokslininkai paskelbė prognozes, kad iki 2030-ųjų nutukusių žmonių dalis Jungtinėje Karalystėje padidės nuo 25 iki 40 proc. Toks scenarijus valstybei atsieitų papildomus 2 milijardus svarų per metus.

REKLAMA
REKLAMA

Dar blogesnė ateitis numatoma Jungtinėms Valstijoms. Šiandien skaičiuojama, kad nutukęs kas trečias šios šalies gyventojas. Pasak tyrėjų, jei ir toliau nieko nebus daroma, 2030-aisiais didelį antsvorį turės kas antras amerikietis.

Todėl kiekvienas visuomenės narys – pradedant atskiru individu ir baigiant pramone – turi dalyvauti kovoje su nutukimu. Nepaprastai svarbus politikų vaidmuo; jie turi formuoti strategijas ir leisti įstatymus, kurie mažintų nutukimą.

Tyrėjai pateikia priemonių, susijusių su apribojimais nesveikam maistui, sveiko gyvenimo būdo skatinimu ir nutukusių žmonių gydymu, sąrašą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmiausia, jų teigimu, padėtų nesveiko maisto apmokestinimas, nesveiko maisto reklamų ribojimas, „šviesoforo etikečių“, kuriose būtų nurodomas maisto pavojingumo laipsnis, taikymas. Politikai turėtų rengti prevencines programas, į kurių vykdymą įsitrauktų švietimo sistema. Reikia atpratinti vaikus nuo televizoriaus, mokyklose mokyti sveikos mitybos, pratinti eiti pasivaikščioti.

Pasak tyrėjų, būtinos specialios darbo su nutukusiais vaikais programos.

Mokslininkai taip pat siūlo tokias medicinines priemones, kaip nutukusių paauglių ir suaugusiųjų operacijos, svorio mažinimo vaistai ir kt.

REKLAMA

Oxfordo universiteto profesorius Klim McPherson, vienas tyrėjų grupės lyderių, kritikavo liberalų valdžios požiūrį. Jis bbc.co.uk sakė: „Pasaulyje vyriausybės, ypač Britanijos valdžia, mano, kad kištis į šią sritį (nutukimo – red. past.) nėra gera idėja. Tačiau nutukimas yra tokia pat rimta problema, kaip ir rūkymas“.

Parengta pagal bbc.co.uk informaciją

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų