REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ką su kuo derinti valgant

Mitybos specialistai teigia, kad nuo to, kokius produktus vartosime gamindami vieną ar kitą patiekalą, priklauso ne tik jo skonis, bet ir nauda ar žala.

Mitybos specialistai teigia, kad nuo to, kokius produktus vartosime gamindami vieną ar kitą patiekalą, priklauso ne tik jo skonis, bet ir nauda ar žala.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Verta valgyti

Keptą mėsą su brokoliais

Keptoje mėsoje yra kancerogenų, didinančių skrandžio vėžio riziką. O brokoliai šią riziką mažina. Be to, šios daržovės padeda tuos kancerogenus pašalinti iš organizmo.

REKLAMA

Keptą žuvį su marinatu

Marinatai keptą mėsą ar žuvį apsaugo nuo kancerogenų susidarymo. Todėl mėsą arba paukštieną acte ar pomidorų padaže su prieskoniais verta marinuoti 30–60 minučių. O kepančią žuvį galima apipilti sojų padažu arba pagamintu marinatu.

Kepenėles su bulvėmis ir pomidorais

Kiaulių arba jaučių kepenys – vienas gausiausių natūralios geležies šaltinių. Geležies reikia, kad audiniai gautų deguonies, o organizmas galėtų pašalinti anglies dvideginį. Deja, būtent šio mineralo dažniausiai

trūksta, nes su maistu jos gauname mažai, o ir iš to kiekio organizmas sugeba pasisavinti tik aštuonis procentus. Įsisavinti geležį padeda vitaminas C. Jo, kaip žinome, gausu citrusiniuose vaisiuose, uogose, pomidoruose ir bulvėse.

REKLAMA
REKLAMA

Imbierą su pienu

Vidutinio riebumo ir riebiame piene gausu kalcio, kurio reikia mūsų kaulams ir dantims. Imbiere yra gyvybiškai svarbaus mineralo magnio, kuris pagerina kalcio absorbciją. Penkis–šešis džiovinto imbiero gabalėlius išvirkite dviejose stiklinėse pieno. Toks nuoviras ne tik skanus, bet ir itin naudingas: jį galite vartoti kaip profilaktinę priemonę nuo peršalimo ligų, taip pat suskaudus gerklę.

Papriką su aliejumi

Vitaminą A, kurio yra geltonose ir oranžinėse daržovėse, organizmas geriau įsisavina su riebalais. Būtent todėl morkų sultis patariama gerti į jas įpylus šiek tiek grietinėlės. Taigi salotas, į kurias dedate geltonos paprikos, naudinga gardinti aliejumi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiaušinienę su svogūnais ir pomidorais

Tai ne tik skanu, bet ir naudinga, nes svogūnai ir pomidorai gali aprūpinti organizmą selenu. Šio mineralo reikia lytinei sveikatai palaikyti, ypač vyrams, mat kai kurie moksliniai tyrimai rodo, kad su kiekvienu spermos išsiliejimu, organizmas praranda dalį mineralo. Efektyviausiai organizmas seleną įsisavina su vitaminu E. Kiaušiniai, žalumynai ir aliejus – vitamino E šaltiniai. Todėl kiaušinienę geriausia valgyti su pomidorų ir svogūnų salotomis.

Grybus su gražgarstėmis ir riešutais

Sulforafanas – organosulfitinis junginys, turintis nuo vėžio apsaugančių, antidiabetinių ir antimikrobinių savybių. Tačiau jo yra tik gūžinėse daržovėse ir gražgarstėse. Šių salotų skonis – specifinis, todėl ne visi jas mėgsta. Tiesa, naudingųjų medžiagų poveikį galima nesunkiai padidinti net 13 kartų: pasigaminkite grybų salotas su anakardžių riešutais ir į jas pridėkite gražgarsčių. Grybuose ir riešutuose yra seleno, kuris padeda organizmui įsisavinti sulforafaną.

REKLAMA

Neverta valgyti



Maltinių su alyvuogių aliejumi

Kai tiek daug kalbama apie alyvuogių aliejaus naudą, nieko keisto, kad dažna šeimininkė suskubo jo nusipirkti. Tačiau vertėtų žinoti, kad naudingosios šio aliejaus savybės „miršta“ termiškai jį apdorojant. Todėl taupydami ne tik pinigus, bet ir sveikatą, alyvuogių aliejumi gardinkite salotas, o maltinius geriausia gaminti garuose arba kepti orkaitėje.

Ruginės duonos su kava

Sumuštinis su rugine arba neskaldytų grūdų duona puikiai tinka pusryčiams. Tokioje duonoje gausu vitaminų ir mineralų. Puodelis kavos papildys organizmą antioksidantais. Tačiau šių dviejų produktų derinys – ne itin tinkamas. Mat kofeinas trukdo organizmui įsisavinti naudingąsias medžiagas. Taigi visos jūsų pastangos maitintis sveikai – nueis perniek.

REKLAMA

Alkoholio su kokakola

Net labai figūrą saugančios damos kartais neatsisako išlenkti burnelės. Tačiau nepamiršdamos kalorijų, stiprius gėrimus dažnai skiedžia dietine kokakola ar kitu gėrimu be saldikių. Vis dėlto reikėtų žinoti, kad tokie „becukriai“, angliarūgštės prisotinti gėrimai virškinimo trakte labai greitai absorbuojami ir su savimi nepamiršta pasiimti alkoholio. Rezultatas – jūsų kraujyje promilių kiekis bus didesnis nei gertumėte saldų kokteilį. Taigi apgirsite greičiau, o pagirios kitą rytą bus daug sunkesnės.

Žemės riešutų su alumi

Žemės riešutuose yra daug vitaminų (E, B, PP ir D) ir mineralų (natrio, kalio, mangano, fosforo, geležies). Tačiau alkoholis daugumą naudingųjų medžiagų suardo, todėl jei žemės riešutus valgote tik sūdytus ir užsigerdami alumi, naudos iš jų – nulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų