REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Pirmadienį, rugpjūčio 29 d. oficialioje spaudos konferencijoje pristatyta Lietuvos nacionalinio dramos teatro programa. Svarbiausia naujiena – net dešimt parengtų premjerų, septynias iš kurių žiūrovai pamatys dar šiais metais. Teatro vadovai džiaugiasi ir surinktu žinomų skirtingų kartų režisierių kolektyvu, savo pjeses šiais metais čia statys Jonas Vaitkus, Oskaras Koršunovas, Cezaris Graužinis, Valentinas Masalskis, Yana Ross ir Agnius Jankevičius.

REKLAMA
REKLAMA

„Naujo poveikio“ sezonas

Lietuvos nacionalinio dramos teatro meno vadovo Audronio Liugos teigimu, televizijai pateikiant žemiausio lygio pramogų produkciją norisi pabandyti atkurti pusiausvyrą. „Norisi tikėti, kad spektakliai bus ne tik kitokie estetiškai, bet ir paveiks žmonės būti aktyvesniais visuomenėje. Kiekvienas gali keisti kažką savo siaurame rate ir nori tikėti, kad mūsų spektakliai taps pirmaisiais žingsniais permainų kryptimi“, ‒ kalbėjo jis.

REKLAMA

Didžiojoje salėje įvyks trys premjeros, tai Jono Vaitkaus režisuojamas pagal Henriko Ibseno pjesę spektaklis „Visuomenės priešas“. Ši pjesė nors ir parašyta beveik prieš šimtmetį kalba paie mus tokius, kokie esame dabar. Kita svarbi premjera ‒ Oskaro Koršunovo pastatymas pagal Mariaus Ivaškevičiaus pjesę „Išvarymas“. Antrąjį pusmetį spektaklį pagal pjesę „Pamišelė iš Šajo“ čia repetuos ir Cezaris Graužinis.

REKLAMA
REKLAMA

Duoklė Suomijos dramaturgams

Nepelnytai primiršti pastaraisiais metais, anot nacionalinio dramos teatro vadovo Audronio Liugos yra Suomijos dramaturgijos atstovai. Naujasis teatro sezonas atidaromas būtent suomių autoriaus Juhos Jokelos pjese „Fundamentalistai“. Režisieriaus Jono Vaitkaus pastatytoje pjesėje  jau rugpjūčio 30 d. vaidins Rasa Samuolytė ir Povilas Budrys. Laikantis naujos teatro vizijos, t.y. stengiantis pritraukti teatrą arčiau žiūrovų šis spektaklis bus rodomas fojė.

Klausiamas apie tai, kuo išsiskiria ši pjesė režisierius J. Vaitkus sakė, kad ji yra itin reikli aktorių darbo kokybei. „Reikalingas tam tikra aktorinė kokybė, todėl šią pjesę gali suvaidinti ne kiekvienas aktorius. Turi būti labai stipri asmeninė nuostata arba didelis noras, jos ieškoti, spręsti kylančias dilemas. Vien už aktorinių techninių detalių šiuo atveju pasislėpti nepavyks“, ‒ kalbėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mažojoje salėje taip pat bus rodomas kito suomių dramaturgo Mikos Myllyahos parašyta pjesė „Chaosas“. Režisierės Yanos Ross teigimu, visų pirma buvo siekiam išsiaiškinti, iš kur kyla žmogaus agresija. „Reikia atsakyti į klausimą, iš kur kyla ta agresija. Man atrodo, kad verta pažiūrėti į praeitį ‒ kaip viskas buvo sprendžiama prieš šimtą metų ir seniau. Būtent apie tai mes norime kalbėti su aktoriais ir visa kūrybine grupe. Kiekvienas aktorius ne tik turės sukurti savo vaidmenį, bet ir atsiskirti nuo tos „kaukės“, kurią kiekvienas iš mūsų nešioja“, ‒ tvirtino režisierė.

REKLAMA

Bendradarbiavimas su „Meno fortu“

Vienu iš svarbiausių ateinantiems metams ruošiamų spektaklių yra vadinamoji „kooprodukcija“, su „Meno fortu“ rengiama Dantės „Dieviškoji komedija.  Anot viešosios įstaigos vadovo Andriaus Jankausko šis bendras projektas šiuo metu priėjęs paskutinį vystymosi žingsnį.

„Pereiname į finalinį etapą dėl naujojo Dantė „Dieviškosios komedijos“ kooprodukcijos pristatymo. Atrodo, kad laiko turime daug, tačiau mūsų pastatymai visad trunka ilgai – šiuo metu vyksta tik pirmoji repeticija. Su mumis kaip maža organizacija visad dirba prodiuseriai iš šalies ir labai smagu, kad Nacionalinis dramos teatras bus vienu iš pagrindinių partnerių“, ‒ džiaugėsi „Meno forto“ direktorius.

REKLAMA

Vidinėms permainoms reikia laiko

Klausiamas apie tai, ar be konkrečių pavardžių ir premjerų pavadinimų paties teatro viduje jaučiamos kokios nors permainos, A. Liuga sakė, kad tam reikia laiko „Dvasia neatsiranda per mėnesį ‒ sukurti kažką nematerialaus yra tikrai nelengvas darbas. Teatras Lietuvos mastu tikrai didelis, darbuotojų daug, kūrybinė grupė – didžiulė. Visgi šiuo metu svarbiausia suteikti matomą pavidalą šio teatro potencialui. Norisi sukurti kūrybinį intensyvumą, kad aktoriams būtų įdomu čia dirbti, kad juos kaip ir režisierius čia trauktų“, ‒ sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot A. Liugos, šiuo metu Europoje vyksta Nacionalinių dramos teatrų atsinaujinimų judėjimas. „Suomijoje, Lenkijoje, Rusijoje ir daugelyje kitų valstybių teatrai ieško naujų kelių, kuriais galėtų eiti. Mūsų teatras taip pat įsilieja į šį judėjimą, tai nėra kažkas naujo, kaip kieno nors užgaida“, ‒ tvirtino meno vadovas.

Nacionaliniam dramos teatrui skirta valstybės dotacija 2011-2012 m. sezonui – 6,6 mln. litų. Lėšų, anot M. Budrio, reikėtų kone dvigubai daugiau, todėl belieka tikėtis, kad finansavimas bus padidintas, antraip teks tenkintis mažesnių mastų menine programa ateinančiais metais.

REKLAMA

Nuo naujojo sezono internetu žiūrovai galės įsigyti ne tik bilietus į atskirus spektaklius, pirmą kartą nacionalinio dramos teatro istorijoje bus siūlomi ir abonementai, kurie galios ne tik eiliniams sezono spektakliams, bet ir premjeroms. Prekyba bilietais ir abonementais prasidėjo rugpjūčio 29 d. 13 val.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų