REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parlamentaras Petras Auštrevičius pastebi, kad dėl namų ūkiuose populiarėjančio biokuro naudojimo pastaruoju metu pastebimai išaugo Lietuvoje vartojamos energijos dalis, gaunama iš  atsinaujinančių energijos šaltinių. Seimo narių grupė mano, kad atsižvelgiant į tai būtų sąžininga peržiūrėti anksčiau Lietuvos išsikeltą tikslą, kuriuo iki 2020 metų iš atsinaujinančių šaltinių planuojama išgauti bent 23 proc. visos energijos.

REKLAMA
REKLAMA

2011 metų liepos mėnesį Lietuvos Statistikos departamentas atliko naują energijos vartojimo namų ūkiuose tyrimą. Statistikos departamentui pritaikius naują biokuro naudojimo namų ūkiuose vertinimo metodiką ir perskaičiavus 2009 ir 2010 m. duomenis,  iš atsinaujinančių energijos šaltinių gaunama energijos dalis galutiniame krepšelyje išaugo nuo atitinkamai 16,9 ir 16,8 proc. iki 19.8 proc. (2009 m.) ir 19.6 procentų (2010 m.).

REKLAMA

Atsižvelgiant į Lietuvos įsipareigojimus Europos Sąjungai, iki 2020 m. keliamas tikslas pasiekti, kad iš atsinaujinančių energijos šaltinių gaunama energija sudarytų bent 23 proc. visos vartojamos energijos. Tačiau šis tikslas buvo išsikeltas atsižvelgiant dar į 2005 metų duomenis, kuomet atsinaujinančios energijos dalis siekė 15 procentų.

„Naujausia statistika rodo, kad per pastaruosius metus padaryta nemenka pažanga. Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį, kad naudojamų atsinaujinančių energijos išteklių dalis namų ūkiuose iš esmės išaugo malkų ir medienos atliekų sąskaita. Todėl reikėtų galvoti, kaip toliau sparčiai ir efektyviai skatinti ne tik biokuro, bet ir kitų atsinaujinančių energijos šaltinių plėtrą Lietuvoje, nes būtent taip galime siekti energetinės šalies nepriklausomybės“, - teigė Liberalų sąjūdžio frakcijos narys P. Auštrevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Parlamentaras, kartu su specialiai susibūrusia Seimo iniciatyvine grupe, siūlo, kad dėl naujos skaičiavimo metodikos išaugus naudojamo biokuro daliai bendrame vartojamos energijos katile, atitinkamai būtų pakoreguoti ir keliami nacionaliniai tikslai.

„Sąžininga, kad iki 2020 m. būtų keliamas tikslas pasiekti, jog iš atsinaujinančių energijos šaltinių gaunama energija sudarytų ne 23 proc., o, atsižvelgiant į dabartines proporcijas, bent 26 proc. visos šalyje vartojamos energijos“, - teigė iniciatyvinės grupės narys parlamentaras Jonas Šimėnas.

Seimo iniciatyvinė grupė šiandien raštu kreipėsi į šalies premjerą Andrių Kubilių, kad šis įvertintų padėtį ir energijos iš atsinaujinančių šaltinių plėtros būtinybę. Iniciatyvinę grupę sudaro Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai P. Auštrevičius ir Erikas Tamašauskas bei Seimo nariai Antanas Baura, Jonas Liesys, Petras Luomanas, Almantas Petkus, Rimantas Sinkevičius ir J. Šimėnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų