REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakarykščiame Alytaus miesto savivaldybės tarybos posėdyje nuspręsta nepritarti Ūkio ministerijos siūlymui steigti laisvąją ekonominę zoną (LEZ) Alytaus pramonės parke. Toks sprendimas priimtas, atsižvelgus į verslininkų pasiūlymus ir įvertinus, kad Pramonės parke jau pareiškusios norą kurtis keturios įmonės. Tikimasi, kad per artimiausius metus naujos įmonės užpildys parko teritoriją.

REKLAMA
REKLAMA

Smulkioms įmonėms mokesčiai neįkandami

Ūkio ministerijos pasiūlymas dėl LEZ steigimo Alytaus pramonės parke, kuris Pramonės rajone užima per 50 hektarų, svarstomas nuo rugpjūčio pradžios.

REKLAMA

LEZ numatomos nekilnojamojo turto ir pelno mokesčio lengvatos. Tačiau žemės nuomos, nekilnojamojo turto mokesčių lengvatos miesto tarybos numatytos ir Pramonės parke, kuriame, gavus europinę 21 mln. litų paramą, jau baigiama įrengti infrastruktūra. Vietos valdžios lengvatos turėjo įtakos, kad keturios įmonės pasirinktų Dzūkijos sostinės pramonės parką.

Jonavoje registruota, bet buveinę į Alytų numačiusi perkelti bendrovė „Premium Oil” pusantro hektaro žemės sklype rengiasi kurti kokoso aliejaus gamyklą. Sostinės bendrovė „Viltlit” 1,6 hektaro plote - žvėrienos, jautienos ir avienos perdirbimo įmonę. Alytaus viešoji įstaiga Pietų Lietuvos verslo kooperacijos centras 2,4 hektaro sklype - modernių namų kūrimo klasterio centrą, Kauno bendrovė „Juice&water group” šešių hektarų žemės sklype - sulčių ir kitų gaiviųjų gėrimų gamyklą.

REKLAMA
REKLAMA

Jei vietoj Pramonės parko atsirastų LEZ, kažin ar minėtoms įmonėms būtų patrauklios laisvosios ekonominės zonos sąlygos.

Verslininkų pastebėjimu, dabartinėse LEZ už hektarą iš karto reikia sumokėti 350 tūkst. eurų, ir tai įmonėms, ypač smulkioms, yra neįkandama. O pelno mokesčio lengvatos pirmaisiais šešeriais įmonių gyvavimo metais yra neaktualu, mat besikuriančios firmos paprasčiausiai jo neturi, nes investuoja į gamybą ir technologijas.

Nenorima prarasti įtakos

Kad įmonėms dirbti LEZ bus geriau nei Pramonės parke, Alytaus verslininkų, pramonininkų ir daugelio tarybos narių neįtikino ir į susitikimą pakviesti Ūkio ministerijos atstovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

LEZ valdytojui parinkti numatoma rengti tarptautinį konkursą. Jį organizuotų Vyriausybės įgaliota institucija, tikėtina - Ūkio ministerija.

Alma Mosteikaitė

Pramonės parke įsikūrus LEZ, savivaldybė prarastų įtaką šios teritorijos valdymui, investuotojų pritraukimui siūlant lengvatas. Todėl vakar vykusiame miesto tarybos posėdyje nepritarta Ūkio ministerijos siūlymui steigti LEZ Alytaus pramonės parke.

Lietuvoje šešis iš aštuonių pramonės parkų siūloma paversti LEZ ir beveik visus, kuriems įsirengti skirta europinė parama. Šalyje du LEZ - Kaune ir Klaipėdoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų