REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaulių politikai vakar nedrįso prieštarauti centro ir Pabalių rajono bendruomenėms. Demonstruojanti, kad paiso gyventojų nuomonės, valdančioji koalicija nusprendė mokyklas uždarinėti slapta net nuo daugumos Tarybos narių. Nors visi posėdžiai pagal įstatymą – atviri, kuriant slaptą komisiją ir vėl sublizgėjo meras Justinas Sartauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Mieste ketinama uždaryti mažiausiai šešias mokyklas.

Miško kol kas nelies

Vakar vykęs Šiaulių miesto tarybos posėdis – vienas iš ilgiausių pastaraisiais metais. Net neturintys ko pasakyti politikai veržte veržėsi prie mikrofonų – salėje sėdėjo gausus Pabalių ir centrinės miesto dalies bendruomenių atstovų būrys. Patys Tarybos nariai pastebėjo, kad artėja rinkimai į Seimą ir prašė kolegų „tvardytis“.

REKLAMA

Vis dėlto tuščių politikų kalbų bendruomenių atstovai klausėsi ne veltui. Pabalių miško likimą politikai spręs ateinančiame Tarybos posėdyje. Išgirdę, kad svarstymas atidėtas, bendruomenės atstovai spaudė vienas kitam ranką.

Atidėti svarstymą pasiūlė Socialdemokratų frakcija, o palaikė dauguma koalicijos atstovų. Tiesa, ir patys socdemai balsavo ne vieningai.

Politikai žada patys važiuoti apžiūrėti želdynų, kuriuos iškirtus norima beveik šešių hektarų teritorijoje statyti gyvenamųjų namų kvartalą.

REKLAMA
REKLAMA

Laimėjo bendruomenė

Patenkinti iš Tarybos posėdžių salės išėjo ir centrinės miesto dalies gyventojai, kovojantys prieš labdaros centro „Kris Šiaurės Vakarų Lietuvoje“ planus specialiosios J. Laužiko mokyklos pastate atidaryti mokymų centrą išėjusiems į laisvę nuteistiesiems.

Mažai žinomos krikščioniška besivadinančios religinės organizacijos pastorius Vladimiras Karpovas, kuris realiai valdo šią iš ES ir valstybės finansuojamų fondų gyvuojančią labdaros organizaciją, dar bandė perkalbėti politikus. Guodėsi, kad jau prieš ketverius metus prarado 2,5 milijono litų, skirtų iš ES fondų, o dar 2,5 milijono gali prarasti dabar, jei negaus pastato.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kadangi V. Karpovas anksčiau buvo viešai užsiminęs, jog į mokyklos pastatą ketina perkelti ir narkomanus bei atidaryti savotiškus nakvynės namus nuteistiesiems, sukilo bendruomenė. Neseniai surengtame susirinkime absoliuti dauguma pasisakė prieš fondo planus ir pasiūlė patalpų ieškoti toliau nuo miesto centro.

Už tai, kad pastatas būtų skirtas V. Karpovo organizacijai, pasisakė tik dvi darbietės (V. Karpovas – buvęs šios partijos narys, - aut. past.). Prieš balsavo 9 politikai, o 12 – susilaikė. Nebalsavo 1 Tarybos narys.

REKLAMA

Savivaldybės administracijai pasiūlyta paieškoti kitų patalpų, toliau nuo gyventojų.

„Budelių“ sąrašas

Šiaulių politikai nuspręs, kurias mokyklas uždaryti, o jau po to važiuos susitikti su bendruomenių atstovais. Tokį alogišką sprendimą vakar priėmė dauguma Tarybos narių, sudariusių komisijos narių, kuriuos jau spėta pakrikštyti „mokyklų budeliais“, sąrašą. Šiame sąraše – vien tik valdančiosios koalicijos frakcijų vadovai ir komitetų pirmininkai.

Šiaulių miesto Trišalė komisija siūlė į darbo grupę įtraukti ir švietimo darbuotojų profesinių sąjungų susivienijimo vadovę Rasą Jasmontienę bei mokyklas atstovaujančią S. Šalkauskio gimnazijos direktorę Ziną Žuklijienę. Pradžioje biurokratinėmis kliūtimis dangstęsis meras J. Sartauskas galiausiai tiesiai pripažino – bijoma, kad nebūtų paviešinti svarstomų mokyklų pavadinimai. Kitaip tariant, baiminamasi bendruomenių reakcijos. Todėl ir komisijos posėdžiai bus slapti – juose negalės dalyvauti net eiliniai Švietimo, kultūros ir sporto komiteto nariai. Merą palaikė ir liberalsąjūdietis Žilvinas Šilėnas. Tad, daugumos sprendimu, komisija dirbs slapta.

REKLAMA

Mero J. Sartausko teigimu, uždarant mokyklas norima sutaupyti. Po to, kai bus uždarytos mokyklos, mero teigimu, eilėje laukia kultūros, neformaliojo ugdymo įstaigos.

Uždarys mažiausiai šešias mokyklas

Nepaisant perdėto slapstymosi, redakcijai pavyko sužinoti dalį juodojo mokyklų sąrašo aukų. Nors komisija dar nepradėjo dirbti, miesto vadovai jau dabar yra nusprendę, kurias mokyklas uždarys. Šiame sąraše – Dubijos ir Gytarių pagrindinės mokyklos, vienintelė regioninė sportininkus ugdanti Vijolių vidurinė mokykla bei trys pradinės: Centro, Dainų ir Aukštabalio. Norėta uždaryti ir Lieporių pradinę, tačiau kryžiumi gulėsi Švietimo skyrius. Tad mieste liks tik trys pradinės mokyklos – katalikiškoji Tėvo Benedikto Andruškos, Lieporių ir „Saulės“.

Uždaromų mokyklų sąrašą ketinama skelbti spalio mėnesį.

Mykolas DEIKUS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų