REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės kontrolė, pernai atlikusi finansinį auditą 17-oje savivaldybių, nustatė, kad dauguma jų neišvengė teisės aktų pažeidimų naudodamos valstybės biudžeto lėšas ir valdydamos joms patikėtą turtą. Netinkamai buvo panaudota daugiau nei 16,3 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybės kontrolierės Giedrės Švedienės teigimu, savivaldybės kasmet sulaukia tų pačių pastabų dėl teisėto ir efektyvaus valstybės lėšų bei turto naudojimo, tačiau išvadų neskubama daryti.

REKLAMA

„Daugumoje savivaldybių pažeidimų pobūdis metai iš metų nesikeičia, todėl kasmet esame priversti konstatuoti tas pačias klaidas. Savivaldybės privalo būti reiklesnės sau ir atsakingiau naudoti mokesčių mokėtojų pinigus“, – pranešime spaudai cituojama valstybės kontrolierė.

Pastarųjų metų valstybinio audito rezultatai rodo, kad savivaldybėse kartojasi Viešųjų pirkimų įstatymo bei kitų teisės aktų pažeidimai vykdant investicinius projektus, naudojant mokinio krepšelio lėšas, įsigyjant nemokamo mokinių maitinimo paslaugas.

REKLAMA
REKLAMA

Savivaldybėse mokinio krepšelio lėšos ne visada naudojamos racionaliai, o savivaldybių turimi moksleivių duomenų bazės duomenys, nuo kurių priklauso mokinio krepšelio dydis, nėra patikimi ir tikslūs.

Valstybiniai auditoriai nustatė atvejų, kai įgyvendindamos viešųjų darbų programą savivaldybės savo pačių nustatyta tvarka finansuoja ne viešųjų erdvių tvarkymą, bet privačių fizinių ar juridinių asmenų teritorijose atliekamus darbus, kurie nepriskiriami viešiesiems darbams.

Valstybės kontrolė atkreipia dėmesį, kad įsigalėjusi ydinga praktika planuojant valstybės biudžeto lėšų poreikį savivaldybių biudžetams: savivaldybės kasmet iš valstybės biudžeto prašo skirti daugiau lėšų nei reikia joms valstybės deleguotoms funkcijoms atlikti arba lėšų poreikio nepagrindžia skaičiavimais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, jos skaičiavimais nepagrindė 58 mln. litų lėšų poreikio 2011 metams. Valstybės kontrolės nuomone, tokia praktika neužtikrina racionalaus valstybės biudžeto lėšų planavimo ir jų naudojimo.

Dėl auditų metu nustatytų reikšmingų teisės aktų pažeidimų valstybės kontrolieriaus pavaduotojas priėmė tris sprendimus, įpareigodamas Klaipėdos ir Palangos miestų bei Akmenės rajono savivaldybių administracijų vadovus į valstybės biudžetą grąžinti ne pagal tikslinę paskirtį panaudotas valstybės biudžeto lėšas, įvertinti pažeidimus padariusių darbuotojų veiklą.

REKLAMA

Savivaldybės į valstybės biudžetą grąžino 650 tūkst. litų, atstatė ir užregistravo valstybės turto už daugiau nei 13 mln. litų. Savivaldybėms taip pat pateiktos 167 rekomendacijos, daugiau nei pusė jų buvo įgyvendintos jau audito metu.

2010 metų finansinis auditas buvo atliktas Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Alytaus ir Palangos miestų, Kauno, Kėdainių, Trakų, Raseinių, Kaišiadorių, Pasvalio ir Akmenės rajonų bei Marijampolės, Visagino ir Pagėgių savivaldybėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų