REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sekso vergių verslą Britanijoje suka lietuviai

Po beveik metus trukusios operacijos pavadinimu „Tiekimas“ Didžiosios Britanijos teisėsaugai pavyko atskleisti gaują lietuvių, kurie į Angliją veždavo merginas ir versdavo jas tapti prostitutėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Išdaužė langus

Norfolko grafystės Didžiojo Jarmuto miestelyje policija surengė plataus masto operaciją, per kurią buvo planuojama sučiupti lietuvius, gabenančius iš Rytų Europos merginas į Jungtinę Karalystę ir verčiančius užsiimti prostitucija. Operacijos metu pareigūnai šturmavo nuošaliame akligatvyje stovintį lietuvio Nerijaus Lekečinsko namą (33 m.).

REKLAMA

Operacijai vadovavęs detektyvas Rikis Botraitas, ne kartą lankęsis Lietuvoje ir koordinavęs britų pareigūnų veiksmus su mūsų šalies teisėsauga, atskleidė, jog tyrimas buvo pradėtas, kai pernai gruodžio mėnesį į policiją pateko keletą langų išdaužiusi dvidešimtmetė lietuvė. Už chuliganizmą ji buvo suimta ir tada ryžosi atskleisti teisėsaugai tiesą. Kaip pati sakė, į Angliją buvo atviliota apgaule ir verčiama užsiimti prostitucija. Kambario, kuriame buvo laikoma, langus ji išdaužė iš pykčio ir dėl žeminančio gaujos narių elgesio su ja.

REKLAMA
REKLAMA

Po kurio laiko į policiją kreipėsi dar kelios moterys, o jų papasakotos istorijos buvo labai panašios: visos atviliotos į Jungtinę Karalystę žadant nemažus pinigus ir neblogus darbus, bet vietoj to buvo išprievartautos gaujos narių ir verčiamos aptarnauti po keliolika klientų per dieną. Kai kurioms teko sudaryti fiktyvias santuokas su trečiųjų šalių piliečiais, kad šie gautų leidimą apsigyventi Jungtinėje Karalystėje. Jos sakė sutikusios su gaujos narių iškeltomis sąlygomis, nes bijojusios be pinigų ir dokumentų likti svetimoje šalyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išaiškinti ir sulaikyti gaujai buvo pasitelkti ne tik 40 pareigūnų, bet ir anglų televizijos žvaigždė Rosas Kempas. Šis aktorius ir žurnalistas kartu su policija dalyvavo sulaikymo operacijoje ir filmavo savo dokumentinį televizijos serialą „Apie gaujas“.

Aukas prievartavo

Operacija „Tiekimas“ buvo sėkminga. Sulaikyti 6 įtariamieji, tarp jų – ir N. Lekečinskas, kaip manoma, tos gaujos vadeiva. Jis kaltinamas ne tik moterų vertimu užsiimti prostitucija, kad pats gautų naudos, bet ir vienos iš savo aukų išprievartavimu. Liudininkai teisme pasakojo, kaip N. Lekečinskas buvo nuvykęs į Gatviko oro uostą pasiimti dar vienos aukos. Įsodinęs merginą į automobilį, dar aplankė keletą sėbrų, šnektelėjo apie automobilius ir galiausiai būsimą prostitutę nuvežė į nedidelį butą Didžiajame Jarmute. Ten mergina buvo nuolat mušama ir prievartaujama.

REKLAMA

Kartu su N. Lekečinsku į teisiamųjų suolą sėdo ir benamis Skirmantas Kvedaras (46 m.). Iš pradžių jis kaltintas dviem išprievartavimais, vis dėlto teismas jį pripažino kaltu tik dėl vieno.

Operacijos metu taip pat sulaikyta Rasa Legaitė (23 m.) ir broliai Marius bei Rolandas Kamarauskai, kurie kaltinami trukdymu vykdyti teisingumą. R. Legaitė kaltinta ir dėl fiktyvios santuokos sudarymo. Beje, dėmesio centre ji atsiduria ne pirmą kartą. Dar 2007 metų gruodį buvo paskelbta jos paieška. Į policiją tąkart kreipėsi susirūpinę R. Legaitės artimieji – jie sakė, jog ši mergina, emigravusį į Jungtinę Karalystę, nemokanti anglų kalbos ir galinti būti pasiklydusi.

REKLAMA

Nuosprendį šioje byloje teismas skelbs paskutinę rugpjūčio dieną. Manoma, kad bent jau gaujos vadeivos laukia ilgi metai nelaisvės.

„Esu Lietuvoje buvęs keletą kartų ir žinau, kad šitas nuosprendis turės teigiamų padarinių. Kai mes susitikome su auka ir ją apklausinėjome, pabrėžėme, jog tikime jos pasakojimu, ir padarysime viską, kad nustatytume ir nubaustume jos skriaudikus. Jungtinėje Karalystėje veikia platus prostitucijos tinklas. Manau, kad turime sutelkti pajėgas ir užkirsti tam kelią. Ši byla – nepaprastai didelis žingsnis siekiant šio tikslo“, – sakė detektyvas inspektorius R. Botraitas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuviųdaug

80 procentų Londono prostitučių yra imigrantės iš Rytų Europos. Policija skaičiuoja, kad kasmet į Angliją apgaulės būdu atviliojama 6000 moterų ir merginų, kurios verčiamos tapti prostitutėmis. Didžiosios Britanijos teisėsaugos duomenimis, moterų iš Lietuvos nemažėja. Gerai bent tai, jog kone kasmet pavyksta išaiškinti ir nubausti prekybą žmonėmis vykdančias lietuvių gaujas.

Dažniausiai operacijos, kuriomis siekiama sulaikyti prekyba žmonėmis besiverčiančius asmenis, Jungtinėje Karalystėje atliekamos bendradarbiaujant su Lietuvos teisėsauga. Štai prieš keletą mėnesių iš Lietuvos į Šiaurės Airiją ekstradicijos būdu buvo išgabentas 26 metų lietuvis Julius J. Jam pareikšti kaltinimai prekyba žmonėmis, išžaginimu ir kūno sužalojimu. Dar vienas lietuvis – 23 metų Andrius – Lietuvoje laukia „kelionės“ į Šiaurės Airiją.

REKLAMA

Trys jų bendrai Šiaurės Airijoje nuteisti dar 2008 metais ir skaičiuoja dienas už grotų. Telšiškiai sunkvežimio vairuotojas Audrius Šliogeris (25 m.) ir elektrikas Saulius Petraitis (27 m.) už 23 metų lietuvės pagrobimą, grupinį išprievartavimą ir ketinimą parduoti į sekso vergiją gavo 14 metų kalėjimo. Dar vienas prievartautojas – S. Petraičio pusbrolis kelmiškis Vitalijus Petraitis (25 m.) – teismo sprendimu įkalintas 8 metams.

Šis Šiaurės Airiją sukrėtęs nusikaltimas buvo įvykdytas 2006 metais. 23 metų lietuvaitė buvo jėga įsodinta į mašiną, nuvežta į vieną Armos miesto namą ir ten 28 valandas įvairiais būdais prievartauta septynių tautiečių. Kitą dieną prievartautojai nusprendė merginą už 15 000 svarų sterlingų parduoti pažįstamam vyriškiui. Tačiau šis atvykęs į tą namą pareiškė, jog mergina „pernelyg panaudota“, ir pirkti atsisakė. Septynetui nusikaltėlių teko savo belaisvę paleisti – tiesa, prieš tai pareikalavus sumokėti jiems 5000 svarų sterlingų. Ištrūkusi iš prievartautojų nagų mergina kreipėsi į policiją.

REKLAMA

Tik faktai:

Viena didžiausių prekybos žmonėmis gaujų Didžiojoje Britanijoje buvo teisiama 2007–2008 metais. Tąkart buvo nuteistas tarptautinei nusikalstamai grupuotei priklausantis narkotikų platintojas ir prostitučių tiekėjas lietuvis Mantas Dumašius (25 m.). Už merginų verbavimą viešnamiams jam skirta 13 metų bausmė. Virginijus Suchodolskis (35 m.) už vertimą užsiimti prostitucija ir 3 neteisėtus laisvės atėmimus nuteistas 8 metams kalėjimo. Šios gaujos narys Gražvydas Rudaitis (27 m.), organizavęs butų, kurie buvo paverčiami viešnamiais, nuomą, buvo nuteistas 7 metams. Na o Petras Aleknavičius (27 m.) už tai, kad aštuoniolikmetę latvę metus vertė užsiimti prostitucija, gavo 3 su puse metų nelaisvės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2009 metais už prekybą žmonėmis Didžiojoje Britanijoje nuteista Lietuvos pilietė Edita Tavoraitė (28 m.). Ji už 2000 svarų sterlingų iš albanų nusikaltėlių buvo nusipirkusi 18 metų lietuvaitę. Šiai buvo pažadėtas darbas parduotuvėje, tačiau atviliota į Angliją ji buvo priversta tapti prostitute. E. Tavoraitė liepė aštuoniolikmetei dirbti viešnamyje – kad „atidirbtų skolą“. Merginai pavyko susisiekti su artimaisiais Lietuvoje ir netrukus ji buvo išvaduota. E. Tavoraitei teismas paskyrė kalėti 3 su puse metų.

2006 metais Didžiojoje Britanijoje nuteista lietuvė Rūta Strazdaitė – už tai, kad kartu su dviem sėbrais, kilusiais iš musulmoniškos šalies, žadėdama gerą uždarbį atviliojo savo draugę, trijų vaikų motiną, į Angliją, o čia ji buvo verčiama užsiimti prostitucija. Teismas R. Strazdaitei paskyrė kalėti 2 su puse metų.

Giedrė POTELIŪNAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų