REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Finansinių problemų krečiamoje pasaulinėje ekonomikoje žodžiai „saugus“ ir „bankas“ vis dar suteikia investuotojams šiokį tokį atokvėpį, rašo portalas CNBC. Visame pasaulyje praūžęs bankų sistemos sukrėtimas skatina užduoti klausimą: kuris gi bankas yra saugiausias?

REKLAMA
REKLAMA

Paskutinius 20 metų žurnalas „Global Finance“ sudarinėjo 50 saugiausių pasaulio bankų sąrašą. Šiandieninėje padidinto reguliavimo ir priežiūros aplinkoje ilgojo laikotarpio bankų saugumas yra itin reikšmingas.

REKLAMA

„Global Finance“ teigimu, šiais metais aukščiausias vietas užėmę bankai buvo tie, kurie sugebėjo „sutvarkyti savo sąskaitų balansus ir sutvirtino savo kapitalo pozicijas“.

Saugių bankų reitingas buvo sudarytas lyginant kredito reitingų agentūrų „Moody‘s“, „Standard & Poor‘s“ bei „Fitch“ pateiktais ilgojo laikotarpio skolinimosi reitingus bei išanalizavus 500 didžiausių pasaulio bankų turimą turtą.

Kad būtų lengviau palyginti, yra pateikiami kiekvienos valstybės saugiausi bankai, kadangi dauguma pačius aukščiausius reitingus turintys bankai savo būstines turi toje pačioje valstybėje.

REKLAMA
REKLAMA

10. Singapūras

Saugiausias bankas – DBS Bank (pasaulinis reitingas – 19)

2011 metais saugiausiu Singapūro banku buvo pripažintas „DBS Bank“. Šis bankas valdo daugiau kaip 200 padalinių regioninį tinklą 50 skirtingų Azijos miestų. Pagrindinė banko veikla yra sukoncentruota Singapūre ir Honkonge. Kompanijos duomenimis, beveik 85 proc. metinių pajamų atkeliauja būtent iš šių dviejų rinkų. „DBS Bank“ Singapūre turi 4 mln. klientų ir dar 1 mln. Honkonge.

Kredito reitingų agentūra „Moody's“ šiam bankui yra priskyrusi Aa1 skolinimosi reitingą. Pačios kompanijos teigimu, tai yra didžiausias komercinis bankas Pietryčių Azijoje. DBS akcijomis yra prekiaujama Singapūro vertybinių popierių biržoje. Paskutinius dvejus metus šis bankas „Global Finance“ žurnalo buvo pripažintas saugiausiu Azijos banku.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Singapūro „DBS Bank “ (nuotr. CNBC) (nuotr. Balsas.lt)Singapūro „DBS Bank “ (nuotr. CNBC)

9. Didžioji Britanija

Saugiausias bankas – HSBC Holdings (16)

Nors Didžioji Britanija gali pasigirti turinti vieną didžiausių bankininkystės sistemų pasaulyje, tačiau į saugiausių pasaulio bankų 50-uką šiais metais pateko vos trys šalies bankai. Saugiausiu Britanijos banku buvo pripažintas didžiausias šalyje HSBC bankas. Iš viso šalyje yra 1347 banko padaliniai, o banko rinkos kapitalizacija siekia 149,6 mlrd. JAV dolerių.

Banko akcijomis yra prekiaujama Niujorko vertybinių popierių biržoje. Reitingų agentūra „Moody's“ bankui yra priskyrusi Aa2, o „Fitch“ – AA skolinimosi reitingą. HSBC naujausias Pagrindinis pirmos pakopos kapitalo pakankamumo rodiklis siekia 12,2 proc. Šis rodiklis, kitaip dar žinomas kaip „pagrindinis kapitalas“, išmatuoja pagrindinį banko akcijų kapitalą, lyginant su bendrais jo pagal rizika įvertintais aktyvais. Jis išmatuoja banko finansinį tvirtumą.

REKLAMA

Didžiosios Britanijos „HSBC Holdings“ (nuotr. CNBC) (nuotr. Balsas.lt)Didžiosios Britanijos „HSBC Holdings“ (nuotr. CNBC)

8. Australija

Saugiausias bankas – National Australia Bank Limited (12) ir Commonwealth Bank of Australia (12)

„Commonwealth Bank of Australia“ (CBA) yra viena iš keturių didžiausių Australijos bankų grupių. Pagal vidaus aktyvus, kurie 2010 metų gruodžio mėnesį siekė 638 mlrd. JAV dolerių, bankas yra didžiausias šalyje.

CBA, kurio rinkos kapitalizacija siekia 77,4 mlrd. JAV dolerių, yra lygus su mažesniu savo konkurentu, „National Australia Bank“ (NAB), kurio rinkos kapitalizacija siekia 50,8 mlrd. JAV dolerių.

REKLAMA

Remiantis „Fitch“ pateikta kompanijų apžvalga, CBA banko likvidumo ir kapitalo pozicijos pastaraisiais metais sutvirtėjo. Banko pagrindinis pirmos pakopos kapitalo pakankamumo rodiklis dabar siekia 7,35 proc. Palyginimui, analogiškas NAB rodiklis yra 11 proc.

National Australia Bank Limited (nuotr. CNBC) (nuotr. Balsas.lt)National Australia Bank Limited (nuotr. CNBC)

Commonwealth Bank of Australia (nuotr. CNBC) (nuotr. Balsas.lt)Commonwealth Bank of Australia (nuotr. CNBC)

7. Kanada

Saugiausias bankas – Royal Bank of Canada (11)

Į „Global Finance“ saugiausių bankų sąrašą pateko net keturi Kanados bankai, o geriausiai iš jų buvo įvertintas „Royal Bank of Canada“ (RBC). Bankas turi daugiau kaip 18 mln. klientų ir veikia 56 pasaulio valstybėse. RBC yra didžiausias Kanados bankas, kurio rinkos kapitalizacija siekia 72,8 mlrd. JAV dolerių. 2011 metų gegužės pabaigoje banko pagrindinis pirmosios pakopos kapitalo pakankamumo rodiklis siekė 13,6 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Royal Bank of Canada (nuotr. CNBC) (nuotr. Balsas.lt)Royal Bank of Canada (nuotr. CNBC)

6. Ispanija

Saugiausias bankas – Banco Santander (10)

Nepaisant Europos skolų krizės, į šių metų saugiausių bankų sąrašą pateko net trys Ispanijos bankai. „Banco Santander“ šių metų reitinge užėmė 10-ąją vietą ir, lyginant su praėjusiais metais, pakilo per 4 pozicijas. Šiuo metu banko rinkos kapitalizacija siekia 75, 5 mlrd. JAV dolerių.

„Banco Santander“ yra didžiausias bankas „Group Santander“ bankų grupėje, kuri veikia Europos, Azijos, Šiaurės Amerikos, Lotynų Amerikos ir Afrikos žemynuose. „Group Santander“ yra viena didžiausių bankų grupių Europoje. Pirmąjį šių metų ketvirtį banko grupės aktyvai siekė 1,2 trln. eurų.

REKLAMA

Ispanijos „Banco Santander“ (nuotr. CNBC) (nuotr. Balsas.lt)Ispanijos „Banco Santander“ (nuotr. CNBC)

5. Liuksemburgas

Saugiausias bankas – Banque et Caisse d‘d’Épargne de l’État (8)

„Banque et Caisse d‘d’Épargne de l’État“ yra vienintelis Liuksemburgo bankas, patekęs į šių metų saugiausių bankų sąrašą. Ši finansinė institucija priklauso šalies vyriausybei ir teikia visas komercinio banko paslaugas.

Banko pateiktais duomenimis, 2010 metais banko aktyvai siekė apie 38 mlrd. eurų. Grynosios banko pajamos praėjusiais metais sudarė 185 mln. eurų, o kapitalo pakankamumo reitingas siekia 21,6 proc.

REKLAMA

Liuksemburgo „Banque et Caisse d‘d’Épargne de l’État“ (nuotr. CNBC) (nuotr. Balsas.lt)Liuksemburgo „Banque et Caisse d‘d’Épargne de l’État“ (nuotr. CNBC)

4. Šveicarija

Saugiausias bankas – Zurcher Kantonalbank (4)

Žurnalo „Global Finance“ sudarytame sąraše yra trys Šveicarijos bankai, geriausiai iš jų šiais metais pasirodė „Zurcher Kantonalbank“. Prasčiau už šį banką buvo įvertinti „Pictet & Cie“ bei „Credit Suisse“ bankai.

„Zurcher Kantonalbank“ banko aktyvai siekia 126 mlrd. Šveicarijos frankų (378 mlrd. litų). Visos trys kredito reitingų agentūros šiam bankui yra suteikusios AAA skolinimosi reitingus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šveicarijos „Zurcher Kantonalbank“ (nuotr. CNBC) (nuotr. Balsas.lt)Šveicarijos „Zurcher Kantonalbank“ (nuotr. CNBC)

3. Nyderlandai

Saugiausias bankas – Bank Nederlandse Gemeenten (3)

„Bank Nederlandse Gemeenten“ (BNG) yra vienas iš trijų Olandijos bankų šių metų saugiausių pasaulio bankų 10-uke. Be valstybės valdomo BNG banko šiais metais į pirmąsias sąrašo vietas taip pat pateko „Rabobank“ bei „Nederlandse Waterschapbank“.

BNG duomenimis, banko aktyvai šiuo metu sudaro 118,5 mlrd. JAV dolerių. BNG išleisti ilgojo laikotarpio skolos vertybiniai popieriai kredito reitingų agentūrų yra vertinami pačiais aukščiausiais reitingais.

REKLAMA

Nyderlandų „Bank Nederlandse Gemeenten“ (nuotr. CNBC) (nuotr. Balsas.lt)Nyderlandų „Bank Nederlandse Gemeenten“ (nuotr. CNBC)

2. Prancūzija

Saugiausias bankas – Caisse des Depots et Consignations (2)

„Global Finance“ duomenimis, Prancūzijoje yra antras saugiausias pasaulio bankas – „Caisse des Depots et Consignations“ (CDS). Antrus metus iš eilės į saugiausių bankų 50-uką patenka net 6 Prancūzijos bankai.

„Caisse des Depots“ grupė yra viešoji finansinė institucija, kuri teikia savo paslaugas Prancūzijos centrinės bei vietinės valdžios vardu. Nors bankas visuomet turėjo savo autonomiją, tačiau pagal šalies įstatymus CDS išlieka prižiūrima šalies parlamento ir priklausoma nuo jos garantijų.

REKLAMA

Banko sąsajos su Prancūzijos vyriausybe padeda jam išlaikyti aukščiausius skolinimosi reitingus. Nepaisant pasaulinės finansų krizės CDS grupė 2007-2009 metų laikotarpiu sugebėjo padidinti savo pelną 35 proc.

Prancūzijos „Caisse des Depots et Consignations“ (nuotr. CNBC) (nuotr. Balsas.lt)Prancūzijos „Caisse des Depots et Consignations“ (nuotr. CNBC)

1. Vokietija

Saugiausias bankas – KfW (1)

Į „Global Finance“ saugiausių bankų 10-uką pateko net keturi Vokietijos bankai. Šiais metais saugiausiu pasaulyje buvo pripažintas „KfW“ bankas. Praėjusiais metais Vokietijoje saugiausiu pripažintas „Landwirtschaftliche Rentenbank“ šiais metais liko penktoje vietoje.

REKLAMA
REKLAMA

„KfW“ bankas priklauso Vokietijos Federacinei Respublikai, taigi bankas turi viešojo sektoriaus įsipareigojimų. Vyriausybė laiduoja visas banko obligacijas, tarp jų ir paskolų pratęsimą, skolos vertybinių popierių išleidimą, fiksuotus išankstinius sandorius ir kitas trečiųjų šalių skolinimo veiklas.

Bendri banko įsipareigojimai šių metų rugpjūčio mėnesį sudarė 40,6 mlrd. eurų. Banko pagrindinis pirmosios pakopos kapitalo pakankamumo reitingas yra 14,8 proc. Visos trys reitingų agentūros „KfW“ bankui yra skyrusios AAA reitingą.

Vokietijos „KfW “ (nuotr. CNBC) (nuotr. Balsas.lt)Vokietijos „KfW “ (nuotr. CNBC)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų