REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniuje pompastiškai pradėtas vakarinio aplinkkelio antrojo etapo statybas gali tekti finansuoti pačiai sostinės savivaldybei. 8 mln. litų pabrangęs projektas dar negavo Europos Komisijos palaiminimo.

REKLAMA
REKLAMA

Brango ar ne?

Liepos pabaigoje Vilniaus savivaldybės meras Artūras Zuokas oficialiai paskelbė sukirtęs rankomis dėl beveik 169 mln. litų vertės sutarties su rangovais, – konkursą laimėjusiu „Kauno tiltų“ vadovaujamu konsorciumu, – pagal kurią šie planuoja nutiesti beveik 3 km ilgio ruožą ir jame pastatyti tris viadukus.

REKLAMA

Tačiau, portalo diena.lt šaltinių duomenimis, jau po to, kai buvo pasirašyta sutartis, projektas „tyliai“ pabrango 8 mln. litų.

Atsižvelgiant į visą darbų kainą, suma neatrodo itin didelė, tačiau prisidėjus šiems milijonams projekto vertė viršijo 50 mln. eurų (172,5 mln litų) ribą – projektas tapo didelės apimties.

Tokiam projektui finansuoti jau reikia gauti atskirą Europos Komisijos pritarimą, o šio sostinės savivaldybė neturi.

REKLAMA
REKLAMA

Sostinės savivaldybės vicemeras Romas Adomavičius tvirtino, kad šie nesklandumai negali sukliudyti toliau tęsti darbus. Esą kainos šoktelėjimas buvo numatytas.

„Aš to nevadinu pabrangimu. Tokia galimybė buvo numatyta ir mes įtarėme, kad gali nesmarkiai pabrangti darbų kaina, įvairiausi paruošiamieji darbai ir panašiai. Mes apie tai buvome pagalvoję, todėl ir nelaikome to pabrangimu“, – tikino politikas.

Portalo žiniomis, įvykus viešam projekto statybos darbų konkursui ir nustačius jo laimėtoją, projekto vertė padidėjo iki 177 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pradėjusi darbus miesto valdžia prisiėmė visą finansavimo riziką tokiu atveju, jei pabrangęs projektas neįtiks Europos Komisijai.

Paklydo aritmetikoje

Savo teoriją dėl aplinkkelio statybų brangimo turi ir meras A.Zuokas. Jis taip pat kratosi kalbų apie bet kokį pabrangimą. Esą iki šiol neapsispręsta, kaip kainą skaičiuoti – su mokesčiais ar be.

„Nesakyčiau, kad kaina padidėjo, nes ji dar bus skaičiuojama pabaigus visus darbus. Keliamas klausimas, PVM reikia įskaičiuoti į kainą ar ne“, – dar vieną naują versiją pateikė miesto vadovas.

REKLAMA

Meras nebuvo linkęs išsamiau paanalizuoti kilusios problemos ir atsakė kaip visada trumpai: „Problemos nėra. Čia techniniai dalykai, bet mes gavome ekspertų išvadas iš Europos Komisijos, jie yra davę pritarimą ir darysime viską, kad viskas atitiktų reikalingas procedūras“, – sakė A.Zuokas.

Prašys pritarimo

Miesto vadovai tikina, kad į Europos Komisiją netrukus bus kreipiamasi iš naujo ir prašoma specialios paramos didelės apimties projektui.

„Visus reikiamus dokumentus anuomet Europos Komisijai mes buvome pateikę. Tada numatyta suma juose neviršijo 50 mln. eurų. Tačiau mes informavome komisiją, kad darbų kaina dėl didėjančių įkainių vėliau gali šiek tiek pabrangti. Šių mūsų žodžių paisoma nebuvo. Komisija net nenagrinėjusi grąžino projektą mums, nors ir labai mažos sumos iki tos nustatytos ribos trūko, tačiau vis dėlto trūko“, – sakė vicemeras R.Adomavičius.

REKLAMA

Jis tvirtino, kad rengiant aplinkkelio statybų projektą nebuvo siekiama žūtbūt sutilpti į 50 mln. eurų ribas. Esą miesto vadovai iš karto numatė, kad kainos nesmarkiai gali šoktelėti.

Vicemeras įsitikinęs, kad šie nesklandumai nesustabdys vieno svarbiausių šių metų miesto projektų.

„Tai tikrai nesutrukdys darbams vykti. Dabar, kai jau žinome tikslią kainą, kuri truputėlį didesnė, iš naujo kreipsimės į Europos Komisiją ir net neabejoju, kad leidimą finansuoti gausime. Tada, kai pirmą kartą buvo kreiptasi, projektas specialios komisijos buvo pripažintas finansuotinu. Kone nėra buvę tokio atvejo, kad Europos Komisija nebūtų sutikusi teikti finansavimo tokį įvertinimą gavusiam projektui“, – kalbėjo vienas miesto vadovų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pradėjo be parašo

Nors statybos jau beveik mėnuo kaip vyksta, reikiamo leidimo savivaldybė savo kišenėje vis dar neturi.

Portalo žiniomis, Transporto investicijų direkcija prie Susisiekimo ministerijos Vilniaus savivaldybę perspėjo, kad parama bus skirta tik gavus Europos Komisijos sprendimą dėl didelės apimties projekto finansavimo.

Tačiau miesto vadovai tikina, kad parama jau gauta, tad aplinkkelio etapo statybų nė neketina stabdyti.

Keistokai atrodė ir liepos pabaigoje įvykusi iškilminga aplinkkelio statybų darbų pradžios šventė. Muzika prasidėjusioje, vėliau sausainių valgymu ir parodomuoju kelio ženklo įkasimu pasibaigusioje šventėje susisiekimo viceministras Rimvydas Vaštakas prasitarė, kad ministro parašas pinigų skyrimo įsakyme atsiras tik „artimiausiu metu“.

„Šiandien turiu pasakyti, kad Susisiekimo ministerija ketina skirti 141 mln. litų, nes ministro įsakymas dar nepasirašytas. Tačiau visi susitarimai yra įvykę ir tikiuosi, kad ministras artimiausiu metu tą parašą ir padės“, – prasitarė Vyriausybės atstovas.

Matas Miknevičius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų