REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Alytus – mažiausias Lietuvos miestas, pasirengęs mesti iššūkį didiesiems ir savo glėbin priimti Europos krepšinio čempionato dalyvius. Ką pasiūlys svetingieji dzūkai?

Alytus – mažiausias Lietuvos miestas, pasirengęs mesti iššūkį didiesiems ir savo glėbin priimti Europos krepšinio čempionato dalyvius. Ką pasiūlys svetingieji dzūkai?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rugpjūčio 31 diena tikro krepšinio sirgalio kalendoriuje jau seniai apibraukta raudona spalva. Tai data, kuomet ramybės nebus nė viename iš keturių Lietuvos miestų, triukšmingai pradedančių švęsti šventę, kurios šalis laukė 72 metus. Būtent to tiek laiko į Lietuvą sugrįžta Europos krepšinio čempionatas ir tikriausiai šalyje nerastume nė vieno tikro krepšinio gerbėjo, slapta nesvajojančio savo akimis išvysti aukso medaliais puošiamą Lietuvos rinktinę.

REKLAMA

Alytuje mūsų rinktinė nesikaus, tačiau čia tarpusavyje grumsis rinktinės iš Graikijos, Kroatijos, Juodkalnijos, Makedonijos, Bosnijos ir Hercegovinos. Į C grupės varžybų traukinį paskutinė įšoks kvalifikacijos turnyre pirmą vietą užėmusi komanda iš Suomijos arba Portugalijos. Dzūkai ir kiti atvykę sirgaliai krepšinio varžybas stebės Alytaus sporto ir rekreacijos centre, kurio specialiai čempionatui statyti nereikėjo, tačiau rekonstrukcija vis tiek atsiėjo 26 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA

Pasirengimui – per pusę milijono litų

„Didžiausias iššūkis rengiantis čempionatui buvo mūsų arenos statyba. Likę miesto pasirengimo, papuošimo darbai daugiau mažiau nebuvo susiję su Europos krepšinio čempionatu, tai buvo planiniai darbai, kuriuos finansavo Europos fondai. Atskirų darbų, skirtų specialiai tik čempionatui, nebuvo“, - situaciją komentavo Alytaus miesto savivaldybės Sporto ir rekreacijos skyriaus vedėjas Adomas Andrušaitis.

Miesto savivaldybė čempionato pasirengimui skyrė 850 tūkst. litų. Ši suma, anot A. Andrušaičio, buvo išskirstyta dalimis: 300 tūkst. skirta bendrai reklamai, 390 tūkst. atiteko sporto bazės operatoriui ir darbo grupės nariams, 160 tūkst. miesto papuošimo darbams, rodyklių, žemėlapių, dalinamosios medžiagos apie miestą lankstinukų išleidimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiek tiksliai atvyks turistų varžybų dienomis, pašnekovas pasakyti negalėjo, lygiai taip pat sunkiai prognozavo ir naudą, kurios galėtų tikėtis Alytus.

„Turbūt niekur nėra finansinių paskaičiavimų, kokia miestui bus nauda. Tačiau jeigu mes tikimės atitinkamo kiekio turistų atvykimo į mūsų miestą ir aplinkines teritorijas, vienaip ar kitaip šita pinigėlių suma (850 tūkst. litų – aut. past.) grįš per mokesčius į savivaldybės biudžetą“, - tikino savivaldybės atstovas.

Laukia paskutinės minutės sirgalių

Alytaus turizmo informacijos centro direktorė Lena Valentaitė-Gudzinevičienė atskleidė, kad kol kas didelio turistų srauto ir susidomėjimo čempionatu mieste nėra.

REKLAMA

Šiuo metu Alytuje yra ir gana nemažai laisvų vietų tiek viešbučiuose, tiek kaimo turizmo sodybose. „Tikrai nėra jokio nerimo, kad turistai gali nesutilpti. Tikimės, kad dar bus daug paskutinės minutės sirgalių, kurie atvyks tiesiai į varžybas“, - sakė turizmo centro vadovė. Apgyvendinimo kainos, anot jos, labai įvairios – yra tokių vietų, kur jos nebuvo padidintos, tačiau kai kurie šių paslaugų teikėjai, tikėdamiesi užsidirbti, kainas šiek tiek ir kilstelėjo.

„Manau, kad galima atrasti nakvynę ir nuo 20 eurų, ir už 100 eurų“, - svarstė moteris.

„Specialiai čempionato svečiams esame anglų kalba parengę knygeles su lankytinomis vietomis ir žemėlapiais. Čempionato dienomis, netoli arenos esančiame Jaunimo parke bus rengiama prekybos ir pramogų mugė, kurią pavadinome „Miestas mieste“. Ten vyks ne tiktai amatininkų mugė, bet ir kulinarinio bei kitokio paveldo demonstravimai ir prekyba. Kiekvieną dieną vyks ir koncertai, manome, kad atvykusiems svečiams bus ką veikti“, - pasakojo L. V. Gudzinevičienė.

REKLAMA

Taksistai žada būti pasitempę

Dalis kavinių Alytuje turės oficialų leidimą rodyti čempionato varžybas bei žada svečiams specialius meniu, tačiau, anot pašnekovės, yra ir tokių, kurie mano, kad nebūtina papildomai dar kažką atvykstantiems turistams siūlyti.

„Manau, kad dauguma kavinių dirbs ilgiau. Šiuo metu kaip tik atliekame apklausą, kad turizmo centras žinotų, kas kurioje kavinėje vyks“, - sakė Alytaus turizmo centro vadovė.

Rengiantis čempionatui kalbėta ir su vietinėmis taksi įmonėmis, jų savininkais ir taksi vairuotojais, kad jie čempionato varžybų metu šiek tiek pasitemptų. „Jie pažadėjo, kad dispečerės priims užsakymus anglų kalba. Mes savo ruožtu jiems ketiname išdalinti lankstinukus bei žemėlapius užsienio kalbomis, kad turėtų priemonių susikalbėti su turistais. Juk nebūtinai atvykę sirgaliai kalbės angliškai, Alytuje žais tokių šalių rinktinės, kurių kalbos labai skirtingos“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak L. V. Gudzinevičienės, kainos už taksi paslaugas neturėtų labai kilti, o daugiau užsidirbti vairuotojai labiau tikisi veždami turistus ilgesnes distancijas.

Neišparduotus bilietus išplatins per akcijas

„Alytui kol kas sekasi prasčiausiai, nes ten ir su viešbučiais problematiška, ir komandos tokios, kurios netraukia taip sirgalių“, - neslėpė „Eurobasket 2011“ bilietų pardavimo grupės vadovė Dovilė Lukavičiūtė, paklausta, kaip gi vyksta bilietų pardavimai į C grupės varžybas Alytuje. Kiek konkrečiai bilietų parduota, pašnekovė pasakyti negalėjo, tačiau teigė, kad populiariausi varžybų bilietai, kur žais Graikija: „Ten parduota daugiau kaip pusė bilietų. Į visas kitas rungtynes bilietų prekyba silpnesnė.“

REKLAMA

Anot moters, gali susiklostyti ir tokia situacija, kad Alytaus arena varžybų dienomis nebus pilna, tačiau stengiamasi bilietų pardavimus skatinti rėmėjų akcijomis. Kai kurie čempionato rėmėjai bilietus siūlo įsigyti ir už pusę kainos.

„Bandysime bilietus išplatinti ir per socialines akcijas. Yra tiek krepšinio, tiek sporto mokyklų, kurios nori vaikams parodyti čempionatą, o bilietų kainos yra pakankamai didelės. Tai bus labai puiki proga parodyti čempionatą vaikams, nes Alytuje žais tikrai profesionalios rinktinės, vaikai galės pajausti čempionato dvasią“, - kalbėjo pašnekovė.

REKLAMA

Jos teigimu, bilietų kainos Alytaus arenoje svyruoja nuo 89 iki 209 litų. „Kitų miestų arenose, pavyzdžiui, Šiauliuose ir Klaipėdoje kainos jau yra nuo 175 litų. Kadangi ten yra likęs labai nedidelis kiekis bilietų, kainos jau yra pakilusios. Į finalines varžybas bilietai jau išparduoti, tačiau jų kainos  siekė nuo 189 iki 349 litų, paskutiniai bilietai buvo pakilę ir iki 400 litų“, - sakė D. Lukavičiūtė.

Aktyviausiai bilietus į krepšinio rungtynes šluoja gruzinai, nes jie Europos krepšinio čempionate dalyvauja pirmąsyk. Toliau rikiuojasi ukrainiečiai, vokiečiai, ispanai, rusai. „Praktiškai daugiausiai bilietų perka tų rinktinių sirgaliai, išskyrus ukrainiečius ir gruzinus, kurios dažniausiai patenka į ketvirtfinalius“, - apibendrindama kalbėjo „Eurobasket 2011“ bilietų pardavimo grupės vadovė.

Daugiau apie Lietuvos miestų pasirengimą krepšinio čempionatui skaitykite čia:

Klaipėda

Šiauliai

Panevėžys

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų