REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvęs vyresnysis kredito reitingų agentūros ,,Moody's” analitikas viešai papasakojo apie korupcinę agentūros veiklą.

REKLAMA
REKLAMA

Analitikas Williamas J. Harringtonas dirbo ,,Moody's” 11 metų, nuo 1999-ųjų iki atsistatydinimo pernai.

REKLAMA

Nuo 2006 iki 2010 metų W. J. Harringtonas buvo vyresniuoju išvestinių finansinių produktų grupės viceprezidentu, šis ,,Moody’s” poskyris buvo atsakingas už daugelį reitingų sumažinimų nekilnojamojo turto burbului subliuškus, rašo businessinsider.com.

Rugpjūčio pradžioje analitikas išplatino 78 puslapių komentarą, kuriame sukritikavo agentūros darbo metodus, interesų konfliktus ir valdymą.

Labai tikėtina, kad teismuose dėl neteisingų reitingų nustatymo W. J. Harringtonas nuo šiol bus pagrindiniu liudininku.

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinis ,,Moody’s” interesų konfliktas jau seniai žinomas: kompanijai moka bankai ir didžiosios įmonės, kurių reitingus agentūra turi ,,objektyviai” nustatyti.

Šis konfliktas , pasak W. J. Harringtono, matomas kone kiekvienoje operacijoje. Reikalaujama, kad agentūra suteiktų savo klientams tokius reitingus, kokių jie nori, kitaip jie papraščiausiai pereis pas konkurentus.

Agentūros analitikai, kurie ryžtasi nustatyti mažesnį reitingą nei prašoma, dažnai sulaukia problemų, į juos žvelgiama, kaip į ,,kenkiančius verslui.” Tokie analitikai, pasak buvusio agentūros darbuotojo, neretai perkeliami į kitą skyrių, jiems skiriamos nuobaudos, arba jie būna tiesiog atleidžiami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot buvusio analitiko, paskelbti agentūros planai reformuotis nėra kas kita, kaip tik viešųjų ryšių kampanija.

W. J. Harringtono pasakojimai atrodo labai įtikinami, nes juose minimos konkrečios pavardės ir įvykiai, kuriuos agentūrų veiklą reguliuojantys organai privalės įvertinti. Svarbu ir tai, kad agentūra atsisako komentuoti jai mestus kaltinimus. Pateikiame kelis W. J. Harringtono pastebėjimus:

,,Moody's” reitingo įvertinimas dažnai menkai tesisieja su tuo, kokias išvadas apie vertinamą kompaniją padarė analitikas. Vertinimo komitetai asmeniškai nusprendžia kurios įmonės nusipelno vienokio ar kitokio reitingo.

REKLAMA

,,Moody's” valdyba daro viską, kad įtiktų klientams, todėl į analitikus, dirbančius savo darbą objektyviai, ji žiūri kaip į problemų šaltinį. Aukščiausieji agentūros asmenys daro viską, kad paverstų žemiasniąsias grandis ,,paklusniais korporacijos piliečiais”, nekeliančiais problemų ir atstovaujančiais agentūros interesus.

,,Moody's” pardavimų vadovai dalyvauja balsuojant dėl kredito reitingo. Nors tuo pačiu metu jie yra atsakingi už tai, kad jų klientai būtų patenkinti ir kad agentūros pardavimai augtų.

Nuolatiniai konfliktai ir įtampa agentūroje, kurią jautė buvęs jos darbuotojas, buvo dl to, kad darbuotojai nesutinka duteikti iš anksto nustatytą reitingą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų