REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniuje paminėtos savanorio Artūro Sakalausko žūties metinės. 27-erių alytiškis žuvo parlamento prieigose stabdant sovietų kariškių išpuolį. Tai buvo lygiai prieš 20 metų rugpjūčio 21-ąją, baigiantis kariniam pučui Maskvoje, kuris, pasak Vytauto Landsbergio, buvo pavojingesnis ir už sausio įvykius.Prieš 20 metų, rugpjūčio 21-osios vakarą Lietuvos kariai budėjo poste prie Aukščiausiosios Tarybos. Tarp jų buvo ir alytiškis savanoris Artūras Sakalauskas, paskutinė Lietuvos okupacijos auka. Maskvoje dar vykstant pučui, į Seimo rūmų teritoriją įsiveržė sovietų armijos specialiosios paskirties dalinio karių automobilis. Besipriešindami du Alytaus rinktinės savanoriai buvo sužeisti, o Artūras Sakalauskas per susišaudymą žuvo. Kaip ir kasmet prie Seimo pagerbti žuvusio laisvės gynėjo susirinko bendražygiai, artimieji, aukščiausi šalies pareigūnai.

REKLAMA
REKLAMA

Jis prisiekė tarnauti savo šaliai 1991-ųjų sausį, Sovietų Sąjungai karine jėga bandant nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, aktyviai dalyvavo Sausio tryliktosios įvykiuose, saugojo svarbiausius šalies objektus nuo agresorių.

REKLAMA

Atsargos pulkininkas, buvęs Alytaus rinktinės vadas Arūnas Dudavičius pasakoja kaip dabar atsimenąs tą dieną, kai jam apie 11 valandą paskambino Arūno bendražygis Kvedaravičius iš Vilniaus ir pranešė apie žuvusįjį – savanorį Artūrą Sakalauską. A. Dudavičius tą naktį vadina savo gyvenimo ir sprendimo pasiųsti tuos 15 vyrų, tarp kurių buvo ir A. Sakalauskas, į Vilnių, permąstymu.

Seime iškilmingame minėjime buvęs Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas, europarlamentaras Vytautas Landsbergis teigė, kad Maskvoje vykęs pučas buvo pavojingesnis už Sausio įvykius Vilniuje, ką tik nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos vadovai esą suprato, kad Sovietų Sąjunga, jėga bandžiusi nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, griebsis bet kokių priemonių išlaikyti 15 respublikų Sovietų Sąjungos sudėtyje.

REKLAMA
REKLAMA

„Iš šių aplinkybių ryškėja rugpjūčio 19 dienos reikšmė, kodėl pučistai pasirinko tą dieną. Tai buvo paskutinis šansas“, – kalbėjo profesorius.

Pasak Landsbergio, buvo aišku, kad jei Rusijoje nugalės demokratinės jėgos, pasaulis taps kitoks. Iš tiesų, žlugęs perversmas, kuriuo komunistai radikalai ketino išsaugoti senąją sistemą, tik paspartino Sovietų Sąjungos žlugimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų